Foto: Erik Ruud
Foto: Erik Ruud

Lokale aktivitetsmidler (LAM)

Lokale aktivitetsmidler (LAM) er en tilskuddsordning fra Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) rettet mot lokale lag og foreninger som driver idrett og fysisk aktivitet for barn og ungdom.

Formålet med tilskuddsordningen er å bidra til aktivitet og deltakelse i medlemsbaserte lag og foreninger som driver idrett eller fysisk aktivitet for barn og ungdom. Det er lagenes primæraktiviteter som skal støttes. Ordningen skal understøtte den frivillige innsatsen i lagene og bidra til å holde kostnadene ved deltakelse i idrett og fysisk aktivitet nede.

NIF mottar tildelingsbrev fra KUD i mai/juni hvert år. 

NIF sender ut brev til idrettsrådene etter det. 

Idrettsrådene må gjøre fordelingen av midlene fra 15. august til 15. november.

Midlene skal benyttes til lokale lag og foreningers arbeid for barn (6-12 år) og/eller ungdom (13-19 år).

Kultur-og likestillingsdepartementet (KUD) fastsetter beløpene som er til fordeling basert på innbyggertallet for barn og ungdom i hver kommune. NIF mottar tildelingsbrev fra KUD i mai hvert år. Etter det sender NIF ut brev til idrettsrådene. 

Idrettsrådene fordeler LAM til idrettslagene i sin kommune etter retningslinjer fra KUD og krav og anbefalinger fra NIF.

Idrettsrådene fordeler midlene i SportsAdmin. Idrettsrådene skal i tillegg laste opp et dokument som viser utregningen av fordelingen. Idrettsrådene må også skrive inn tildelingskriteriene og dato for vedtaket av dem i SportsAdmin. 

Tilskuddsmidlene skal i all hovedsak tilfalle og utbetales til lagene. 

Inntil 5 % av midlene kan nyttes til til drift og felles tiltak for idretten i regi av idrettsrådene.

En slik bruk av midlene forutsetter et vedtak på idrettsrådets årsmøte eller ekstraordinært årsmøte, og at kommunen stiller med minimum tilsvarende beløp.

Dette er en prøveordning for 2023, 2024 og 2025. 

Idrettsrådet må fastsette egne tildelingskriterier basert på KUDs kriterier, NIFs krav og anbefalinger, samt lokale forhold. Idrettsrådet ha egne tildelingskriterier slik at idrettslagene og idrettskretsen kan forstå fordelingen. Det holder ikke å henvise til KUDs retningslinjer og NIFs krav og anbefalinger.

Tildelingskriteriene lokalt må fastsettes gjennom idrettsrådets årsmøte. Dersom tildelingskriteriene må endres etter årsmøtet, må enten årsmøtet ha gitt fullmakt til at styret foretar endringer, eller det må avholdes ekstraordinært årsmøte.

Eventuelle endringer i tildelingskriteriene etter årsmøtet som omfatter bruk av inntil fem prosent av LAM til drift og felles tiltak i idrettsrådet, må vedtas på et ekstraordinært årsmøte.

Retningslinjer for fordeling av midler til lokale lag og foreninger:

 a) Tilskudd skal kun gis til lag som har idrett eller fysisk aktivitet som sitt primære formål, og driver idrettslig virksomhet for barn og/eller ungdom.

 b) Lag som mottar tilskudd skal være selveiende og frittstående foreninger, med utelukkende personlige medlemmer.

 c) Alle lag som tilfredsstiller ovenfor nevnte krav, og som er medlemmer i NIF, har rett på tilskudd. I tillegg skal idrettsrådene vurdere om andre foreninger som oppfyller kravene i punkt a) og b), skal gis tilskudd.

 d) Midlene skal brukes til aktivitet både for barn og ungdom. Idrettsrådet skal sikre at minst 1/3 av midlene tilfaller hver målgruppe.

 e) Tilskuddsmidlene skal i all hovedsak tilfalle og utbetales til lagene. Inntil 5 % av midlene kan, som en prøveordning fra 2023-2025 nyttes til aktiviteter i regi av idrettsrådene, dersom kommunene bidrar med minst samme beløp.

 f) Likestilling i vid forstand, herunder hensynet til utøvere med spesielle behov (bl.a. utøvere med funksjonsnedsettelse), samt inkludering av barn og ungdom som i liten grad deltar i organisert idrett, skal ivaretas ved fordelingen.

 g) Tilskudd fra ordningen skal ikke kunne danne grunnlag for fortjenestebaserte eierformer eller omdannes til fortjeneste for private eiere.

 h) Idrettsrådenes avgjørelser skal være offentlige, og det skal framgå hvilke kriterier som ligger til grunn for fordelingen.

NIFs krav som idrettsrådene må følge:

  • Idrettsrådet må fastsette egne tildelingskriterier basert på KUDs kriterier, NIFs krav og anbefalinger, samt lokale forhold. Idrettsrådet ha egne tildelingskriterier slik at idrettslagene og idrettskretsen kan forstå fordelingen. Det holder ikke å henvise til KUDs retningslinjer og NIFs krav og anbefalinger.
  • Idrettsrådets tildelingskriterier må fastsettes gjennom idrettsrådets årsmøte. Dersom tildelingskriteriene må endres etter årsmøtet, må enten årsmøtet ha gitt fullmakt til at styret foretar endringer, eller det må avholdes ekstraordinært årsmøte. Eventuelle endringer i tildelingskriteriene som omfatter bruk av inntil 5 % av LAM til drift og aktiviteter av idrettsrådet, må vedtas på et ekstraordinært årsmøte.
  • Idrettsrådets fordeling må foretas i perioden 08.25 - 15.11.25. Hvis fordelingen ikke er innsendt innen fristen, vil midlene bli overført til den nasjonale potten som fordeles i 2025.
  • Minste beløp til fordeling skal være 1000 kroner pr. idrettslag som har aktivitet for barn og/eller ungdom (6-19 år). Idrettsrådet skal fordele pengene i hele kroner.
  • Idrettsråd skal ikke kutte i tildelingen til idrettslag som har medlemmer fra en annen kommune, dersom de bor i nærheten av idrettslaget og har dette idrettslaget som naturlig tilholdssted. Dersom idrettsråd møter andre problemstillinger seg imellom, krever NIF at de respektive idrettsrådene i fellesskap finner gode og praktiske løsninger.
  • Idrettslag som ikke har aktivitet for barn og ungdom, skal ikke tildeles midler, selv om de gjennomfører rekrutteringstiltak rettet mot barn og ungdom.
  • Idrettsrådet laste opp et dokument i SportsAdmin som viser utregningen av fordelingen av midlene.

NIFs anbefalinger:

  • NIF anbefaler å bruke medlemstall som grunnlag for fordelingen. Kvaliteten på aktivitetstallene kan variere. Medlemstallene er mer entydige. Ved bruk av medlemstall kan idrettsrådet vurdere å benytte en ekstra vekting på tallgrunnlaget til idrettslag som organiserer flere idretter (fleridrettslag), for på den måten å belønne at de tilrettelegger for flere idretter.
  • NIF anbefaler at ungdom skal prioriteres høyere enn barn. F. eks at 1/3 av totalbeløpet som idrettsrådet har til rådighet, fordeles basert på antall barn, og 2/3 av totalbeløpet fordeles basert på antall ungdom.
  • Ordningen skal ikke påføre lagene ekstra byråkrati utover det som er nødvendig for å oppfylle de vedtak som er fattet av styret og/eller årsmøtet i idrettsrådet. NIF anbefaler ikke søknadsordning for idrettslag. Dersom idrettsrådet likevel har dette, anbefaler NIF en enkel ordning.

Hvordan fordele midler

Idrettsrådet er ansvarlig for å velge en fordelingsmodell som gjør at midlene blir fordelt i henhold til retningslinjene og kravene. NIF har en enkel og en mer avansert fordelingsmodell som idrettsrådet kan følge om det ønsker.

Idrettsråd som har vedtatt på årsmøtet eller ekstraordinært årsmøte å benytte inntil 5 % av tildelt beløp til drift av og/eller aktiviteter i regi av idrettsrådet, og som har tilsvarende beløp fra kommunen, kan ta ut denne andelen før det fordeler til idrettslagene.

Enkel fordelingsmodell

Idrettsrådet fordeler 1/3 av disponibelt beløp til barn og 2/3 av beløpet til ungdom basert på medlemstallene i aldersgruppen 6-19 år fra samordnet rapportering per 31.12.

Avansert fordelingsmodell

Idrettsrådet kan bruke medlemstall eller aktivitetstall som grunnlag.

Idrettsrådet fordeler minst 1/3 av disponibelt beløp til barn og minst 1/3 av beløpet til ungdom basert på antallet i aldersgruppen 6-19 år fra samordnet rapportering per 31.12.

Etter at minst 1/3 er fordelt til barn og minst 1/3 er fordelt til ungdom, kan idrettsrådet fordele den siste delen:

  • Basert på antallet i aldersgruppen 13-19 år.
  • Til idrettslag som i løpet av året har:
    • Allidrett for barn og ungdom 6-19 år.
    • Idrettstilbud for parautøvere 6-19 år.
    • Tiltak for å holde kostnadene ved deltakelse i idrett og fysiske aktivitet nede.
    • Tiltak for å inkludere barn og ungdom som er underrepresentert i organisert idrett.
    • Idrettsaktivitet for ikke-medlemmer innenfor målgruppene med mål om å rekruttere inn i ordinær aktivitet. Et eksempel på dette kan være «Åpen hall».
    • Trener- og lederutdanning for idrettslag som har aktivitet for målgruppene.
  • Basert på antallet i aldersgruppen 6-12 år.
  • Som et grunnbeløp til alle idrettslag som har idrettsaktivitet for barn og/eller ungdom.

Idrettsrådet kan benytte dette excelarket til hjelp til fordelingen. Excelarket er forhåndsutfylt med formler hvor grunnlagstallene kan legges inn. Både den enkle og den avanserte fordelingsmodellen ligger inne i dette arket. 

Idrettsrådene må bruke medlemstall og/eller aktivitetstall for barn, ungdom, parautøvere (6-19 år) og allidrettsmedlemmer (6-19 år) fra samordna rapportering som basisgrunnlag for fordelingen.

Medlemstall og aktivitetstall finner idrettsrådet i SportsAdmin under følgende menypunkter: 

  • Rapporter-Idrettsregistreringen-Medlemstall-Klubb 
  • Rapporter-Idrettsregistreringen-Aktivitetstall-Aktive medlemmer 
  • Rapporter-Idrettsregistreringen-Aktivitetstall- Funksjonshemmede
  • Rapporter-Idrettsregistreringen- Medlemstall-Allidrett

  • Idrettsrådet gjør fordelingen av midler til idrettslagene i SportsAdmin. Beløpet idrettsrådet har til rådighet ligger der. Daglig leder og leder i idrettsrådet har tilgang.
  • Se veiledning for fordelingen i SportsAdmin.
  • Tildelingskriteriene og dato for vedtaket av dem må skrives inn i SportsAdmin.
  • Idrettsrådet må laste opp et dokument i SportsAdmin som viser utregningen av fordelingen av midler. Fortrinnsvis i excel.
  • NIF har lagt inn alle idrettsråd i tildelingsskjemaet i SportsAdmin slik at idrettsrådet kan fordele inntil 5 % av beløpet til eget organisasjonsledd (dersom idrettsrådet har vedtatt dette på årsmøtet eller ekstraordinært årsmøte, og har fått tildelt minimum tilsvarende beløp fra kommunen). Det er lagt inn en begrensning i ruten hvor beløpet kan legges inn, slik at det ikke kan overgå 5 % av beløpet som er til rådighet.
  • Idrettsråd kan ta ut en rapport fra SportsAdmin for å se hvilke beløp de har tildelt lagene, også etter at tildelingen er «lukket». Dette gjøres ved å gå til rapportmenyen Søknad om midler og Søknader LAM. Denne rapporten har også idrettslag tilgang til og kan brukes som bilag for mottatte midler i deres regnskap. Innbetalingsbilaget i nettbanken kan også brukes som bilag.

  • Idrettskretsene kontrollerer og kvalitetssikrer at idrettsrådenes tildelingskriterier og fordeling i sitt fylke er i henhold til retningslinjer, krav og anbefalinger. Idrettskretsen kontrollerer dokumentet som viser selve utregningen av LAM-fordelingen. Dersom idrettskretsene finner brudd på retningslinjer og krav, har idrettskretsen rett til å kreve at idrettsrådet gjør en ny fordeling inneværende år. Idrettskretsen kan oppfordre idrettsrådet til å følge NIFs anbefalinger. Idrettskretsen kan be idrettsrådene om dokumentasjon på kommunens finansielle støtte, dersom idrettsrådet har fordelt midler til eget organisasjonsledd.
  • Idrettskretsene har ansvaret for å sikre at alle lag som er medlem av NIF oppfyller sine medlemsforpliktelser, herunder er frittstående og selveiende. Idrettsråd kan derfor gå ut fra at lag som er medlem av NIF oppfyller kriteriene for tilskudd (så lenge de har medlemmer/aktivitet for målgruppen).
  • Dersom et idrettslag bytter idrettsråd i løpet av året, må idrettsrådet melde fra om dette til idrettskretsen.
  • NIF betaler ut pengene til idrettslagene fortløpende to ganger per måned (10. og 25.). Idrettslagene mottar beløpet i sin helhet i én omgang.
  • NIF offentliggjør fordelingen på sine nettsider når alle utbetalinger er foretatt.

NIF er i prosess med å innføre en forvaltningsportal for ulike støtteordninger som NIF forvalter. 

Idrettsrådene vil komme til å bruke portalen for å fordele LAM.

Når portalen skal tas i bruk, er ennå ikke klart. Det kan bli allerede i 2025, men mest sannsynlig blir det fra 2026. NIF kommer tilbake til dette. 

Portalen SportsAdmin har blitt brukt i mange år for å fordele LAM, og den nye portalen vil erstatte SportsAdmin til dette formålet. 

 

Noen idrettsråd har kanskje lagt merke til at det kommer fram såkalte "Gjenstående beløp" i SportsAdmin hvis man søker opp LAM- fordelingen sin tilbake i tid. 

image73lgd.png

Forklaringen er mest sannsynlig at idrettslag er lagt ned i etterkant, og at deres tilskudd blir teknisk stående som "gjenstående" i det året man søkte opp. Idrettslaget(ene) har fått LAM de årene de eksisterte. 

Tekniske spørsmål om fordelingen i SportsAdmin må rettes til NIF Digital Support på tlf.: 21 02 90 90, kontaktskjema eller e-post: support@idrettsforbundet.no.

Dersom idrettsrådet har faglige spørsmål om ordningen, må de rettes til idrettsrådets respektive idrettskrets.

Dersom idrettslag ønsker å vite mer om den lokale fordelingen, kan de ta kontakt med idrettsrådet i sin kommune.

Idrettskrets kan kontakte NIF:
Line Hurrød
Seniorrådgiver forvaltning, inkludering og mangfold
Mobil: 416 70 015
E-post: line.hurrod@idrettsforbundet.no