Senk terskelen

Viken idrettskrets og Vestfold og Telemark idrettskrets går sammen for å gjøre klubbhusene i regionen tilgjengelige for alle, uavhengig av funksjonsevne.

image6xj.png

Mange eksisterende klubbhus ble bygget før universell utforming ble standard, og dette prosjektet vil bidra til å oppgradere dem slik at alle kan få glede av anlegget. 
 

Det vil bli mulighet for å søke om inntil 30 000 kroner til oppgraderinger. Dette inkluderer tilrettelegging av garderober, parkering og toaletter, for å sikre en inkluderende idrettsopplevelse.

Behovet for Universell Utforming: Klubbhusene og klubblokalene i regionen ble hovedsakelig bygget før kravene til universell utforming ble etablert, og selv om nyere anlegg oppfyller enkelte standarder, står de fortsatt overfor utfordringer med å tilpasse seg tilgjengelighetsstandarder. Dette fører til eksklusjon av en betydelig del av samfunnet og er i strid med Likestillings- og diskrimineringsloven, som forplikter både offentlige og private virksomheter til å inkludere universell utforming.

En rapport fra Oslo Economics understreker den betydelige mangelen på veiledning og ressurser for eiere av idrettsanlegg når det gjelder å forbedre den universelle utformingen, spesielt i eldre anlegg. Selv nyere anlegg, som oppfyller minimumskravene i TEK17, lider av mangler i viktige områder som garderober, parkering og toaletter. Disse manglene skaper betydelige hindringer for personer med funksjonsnedsettelser og begrenser deres deltakelse i idrettsaktiviteter.

Prosjektet søker å møte disse utfordringene gjennom en praktisk tilnærming som fokuserer på konkrete, rimelige og bærekraftige løsninger. Ved å tilby økonomisk støtte på 30 000 kroner til idrettslagene, har målet å gjøre nødvendige oppgraderinger for å forbedre den universelle utformingen i deres anlegg. Dette ikke bare øker tilgjengeligheten for alle, men fremmer også verdien av inkludering og mangfold i idrettsmiljøet. Samtidig kan prosjektet bidra til kunnskapsutveksling mellom idrettslag som ønsker å lære mer om universell utforming og paraidrett.

Idrettslag og kommuner som eier anlegg og ønsker å gjøre de mer universell utformet, kan søke om støtte i prosjektet 

Målet med prosjektet er at klubbhusene tilfredsstiller kravene om universell utforming. Her er eksempler på tiltak som kan forbedre dette:  

  • Kontrastmerkede trappetrinn (ute og inne)  
  • Taktile oppmerksomhetsfelt eller fotskrapelist ved inngangsdører 
  • Taktile ledelinjer og skilt i bygget (inngang, toalett, oppholdsrom)  
  • Kontrastmerkede informasjonsskilt/tavler 
  • Kontrastmerking av glassvegger, dører og andre hindringer 
  • Tiltak for å dempe sjenerende støy (støyabsorberende tiltak i rommet) 
  • Merking av P-plass og P-skilt. Gjøre disse lett tilgjengelige med å korte ned avstand fra parkering til inngangsparti  
  • Bevegelighet (dusjkrakk, håndholdt dusj, klesoppheng, lavere knagger, fjerne terskler  

Se eksempler på film laget hos Kråkerøy Idrettslag her for inspirasjon 

Dersom du har spørsmål, ta kontakt med Olav Grøden eller Alexandra Hastings

Olav Grødem
Olav Grødem
Fagkonsulent

Alexandra Hastings
Alexandra Hastings
Rådgiver paraidrett

Fredrik Ødegaard
Fredrik Ødegaard
Vestfold og Telemark