Tenk gjennom hva slags plast dere bruker som bare brukes en gang. Kan dere erstatte denne plasten med noe som kan brukes flere ganger? Typiske eksempler er engangsplast til servering av mat og drikke, emballasje, premier og giveaways.
Dere kan gjøre fire hovedgrep:
1. Reduser bruken av engangsplast til mat og drikke
- Bruk servise og bestikk som kan vaskes og brukes flere ganger.
- Velg kioskvarer som ikke er pakket inn i plast.
- Bruk drikkeflasker som kan vaskes og fylles på med drikke til frivillige/funksjonærer.
- Oppfordre publikum og utøvere i forkant av arrangementer til å ta med egen kaffekopp og/eller drikkeflaske.
- Tips: Tilby redusert pris på kaffe/te for de som har med egen kopp.
Til inspirasjon:
Satset på flergangsbruk: Hos Kongelig Norsk Seilforening (KNS) har de kuttet ut alt av engangsartikler til mat og drikke. I stedet har de kjøpt inn bestikk, kopper og tallerkener i hardplast, og har investert i en industrivaskemaskin som bruker ett minutt på hver vask. Det gjør at de også kan bruke flergangsbestikk, -kopper og -tallerkener ved større arrangementer.
Lag store porsjoner: Under fotballskolen på Nesøya lager de en stor porsjon smoothie i stedet for å kjøpe inn smoothie på flaske.
Visste du at?
- Pappkopper også inneholder plast? For å holde på væske har slike kopper et belegg av plast på innsiden.
- Mange engangsartikler i plast ble forbudt den 3. juli 2021. Her finner du listen over produkter som det ikke lenger er lov til å selge.
- Produkter av såkalt «bionedbrytbar» plast brytes ikke ned i naturen før det har gått mange år, fordi det kreves spesielt tilpassede forhold for den biologiske nedbrytningen. Denne plasten kan verken sorteres sammen med matavfall, eller legges i plastinnsamlingen.
2. Bruk alternative materialer
Med forbudet mot en rekke engangsartikler i plast (SUP-direktivet) har det kommet mange ulike alternativer på markedet.
- Se etter produkter i tre, papp, bagasse, eller andre fiberprodukter
- Spør leverandører om alternativer
- Oversikt over leverandører som tilbyr slike produkter:
- Biotrem
- Norengros
- Duni
- Tingstad
- Huhtamaki
- Greenway Norge
Til inspirasjon:
Byttet ut plasten: Til VM i snøsport for parautøvere byttet de ut engangsplast til bespisning med et fibermateriale kalt bagasse. Dette kunne sorteres sammen med matavfallet.
Papp og palmeblader: Til NM på ski på Konnerud byttet de ut engangsartikler i plast med engangsprodukter av papp og palmeblader.
3. Sats på flergangsbruk
Når ting kan brukes flere ganger blir det mindre avfall. Klubber lokalt kan samarbeide om felles innkjøp til utstyr som benyttes i forbindelse med arrangementer, og sponsorer kan gjøre det samme for profilert utstyr.
Dette kan dere gjøre:
- Dropp å skrive dato på bannere og profileringsseil
- Slutt å dele ut gratisting
- Ta initiativ til utstyrsdeling med andre klubber lokalt
- Oppfordre utøvere og publikum til å ta med egen flaske, bag etc.
Til inspirasjon:
Utlånsordning: Til Eat Move Sleep-cup stiller BAMA med profileringsutstyr som er til utlån for alle klubber som arrangerer cupen. De har 4-5 sett som går på rundgang. I Buskerud fotballkrets har de også utlånsordning for baneinndelere til 3-er fotball for klubber i kretsen.
Dropp dato: Nesøya IL har sluttet å skrive på datoer på reklameseil og lignende. Da får reklameseil lengre brukstid.
Ombruk av sponsorutstyr: FIS og NSF har hvert sitt team som kjører rundt på alle rennene og setter opp og tar ned sponsormateriellet. Dette bidrar også til at alt av elektriker-strips og skruer plukkes opp, og kastes (elektrikerstrips) og brukes om igjen (skruer). I tillegg benyttes løypemerking og løypedelere i plast til å synliggjøre sponsorer. Dette er også materiell som gjenbrukes av FIS / NSF / lokal arrangør.
Sluttet med gratisting: I Nesøya IL har de sluttet å dele ut gratisting som for eksempel drikkeflasker. De oppfordrer spillere og publikum om å ta med egen drikkeflaske i e-poster de sender ut.
Fant alternativ til isposer: Frisk Asker ishockey lager egne isposer av brødposer og is som skaves av fra isen. Det er både god økonomi og gir mindre avfall.
4. Finn alternativer til premier og giveaways
- Bytt til opplevelser i stedet for ting! Forslag til premier kan være:
- Billetter til fotballkamp
- Billetter til kino
- Gratis inngang til badeland, klatrepark o.l.
- Arranger et møte med en eliteutøver
- Gave til et godt formål
- Gavekort
- Snakk med sponsorer om at dere ikke ønsker gratis ting i plast. Kan dere samarbeide om alternativer til giveaways?
Til inspirasjon:
Alternativ premie: Til en cup som Nesøya IL skulle arrangere, ble det sponset billetter til en eliteseriekamp i stedet for å ha pokal som premie.
«Dette ble en vinn-vinn-situasjon for begge klubber. Når barna får billetter kjøper foreldrene også billett, og man kjøper også gjerne noe i kiosken når man drar på kamp. Det bidrar til god stemning under kamp når tribunene fylles opp», forteller administrativ leder i Nesøya IL.
Alternativ profilering: Under NM på ski fikk enkelte sponsorer profilere produktene sine inne i Konnerudhallen. En leverandør av treningsutstyr lot publikum teste treningsutstyr og fikk også besøk av en av landslagsutøverne som stilte opp for sponsoren. Ute i publikumsområdene på arenaen fikk alle barn som var til stede teste uteleker. Å la sponsorene profilere seg på en slik måte, gir langt mindre bruk av plast og fare for plastforsøpling.