9.1 Olympiatoppens arbeid
Olympiatoppen er norsk idretts felles toppidrettsorgan og har et overordnet ansvar for resultatutviklingen i norsk toppidrett. Særforbundene har resultatansvaret for sin egen idrett. Olympiatoppens oppdrag er å bidra til å øke vinnersjansene for norske toppidrettsutøvere gjennom å kvalitetssikre, utfordre og støtte særforbundenes toppidrettsarbeid. Olympiatoppens ansvar gjelder likeverdig for både funksjonsfriske og paralympiske utøvere.
Tildelingen over post 4 utgjør 71 prosent av Olympiatoppens budsjett for 2022 og er dermed helt avgjørende for at Olympiatoppen skal kunne fylle sin misjon i norsk toppidrett. Ved inngangen til 2022 hadde Olympiatoppen, i tillegg til tildeling over post 4, betydelige tilskudd gjennom prosjektfinansiering via stiftelser og noen markedsinntekter.
Olympiatoppen har definert fire strategiske satsingsområder:
1. Styrke særforbundenes toppidrettsarbeid
2. Styrke Olympiatoppen som møteplass og kompetansesenter for toppidretten
3. Optimalisere forberedelser til og gjennomføring av olympiske leker og paralympiske leker og øvrige fleridrettsmesterskap for både senior og ungdom
4. Styrke rammebetingelsene til norsk toppidrett
Olympiatoppen har formalisert samarbeidsavtale med oppunder 30 idretter/grener. Sentralt i dette samarbeidet står utviklingen av landslagsmodellen og norsk toppidrettskultur. Særforbundenes samarbeid med og støtte fra Olympiatoppen er basert på internasjonale mesterskapsresultater, idrettenes utbredelse og forbundenes evne og vilje til å skape god prestasjonskultur over tid. Prosjektstøtte til landslag og optimaliseringsmidler til særforbund utgjorde i 2022 totalt 46,3 millioner kroner fordelt på 29 særforbund/grener. Andelen prosjekt- og landslagsstøtte fra Stiftelsen VI utgjorde 3,94 millioner kroner. Landslagene følges opp av Olympiatoppens coacher, fagansatte og helseavdelingen. Olympiatoppens kjernevirksomhet er å styrke daglig treningskvalitet, utvikle relasjoner i prestasjonsteamene og å forberede og gjennomføre konkurranser. Olympiatoppens arbeid med idrettene er organisert gjennom tverrfaglige team med fagressurser fra Olympiatoppens ulike fagområder. Olympiatoppens sentrale fagavdeling, som støtter landslagene i deres daglige trening og samlinger, består av cirka 27,5 årsverk.
Stipender fra Olympiatoppen blir utdelt i tråd med definerte kriterier som likestiller menn og kvinner, funksjonsfriske og parautøvere. Det er i 2022 utbetalt totalt 24,2 millioner kroner til utøverstipender, fordelt med 12,6 millioner kroner til sommeridretter og 11,5 millioner kroner til vinteridretter. Av dette kommer 5,6 millioner kroner i parastipend fra Stiftelsen VI. Parastipendet kommer på toppen av Olympiatoppen-stipendet. Tabellen nedenfor viser størrelse på individuelle utøverstipender:
I 2022 er følgende antall stipender delt ut:
- 49 A-stipender (33 vinter og 16 sommer)
- 109 B-stipender (60 vinter og 49 sommer)
- 52 U-stipender (25 vinter og 27 sommer)
- 10 lag-stipender (5 vinter og 5 sommer)
Stipendene gjennom Olympiatoppen har stått stille i mer enn ti år, og svært mange utøvere lever under fattigdomsgrensen. Olympiatoppens vurdering er at alle stipendene må opp på samme nivå som parautøverne har hatt gjennom sitt ekstra stipend fra Stiftelsen VI. Det må jobbes for å sikre tilstrekkelig økonomi til utøverstipend på dette nivået. Så lenge stipendene er finansiert over post 4, kreves et betydelig løft for å kunne styrke stipendsatsene i tråd med økning i levekostnader, inflasjon og utøvernes behov.
Toppidrettssatsingen for utøvere med nedsatt funksjonsevne er fullt integrert i Olympiatoppens arbeid og i landslagsarbeidet til flere av særforbundene. Olympiatoppen følger også opp «utviklingsidretter» gjennom et eget prosjekt med samlinger og deling/utvikling av kompetanse. I 2022 inkluderte dette fem idretter/grener som per i dag ikke har landslag på medaljenivå, men der forbund, trenere og utøvere viser ambisjoner og prestasjonspotensial frem mot OL og Paralympics i Paris.