For daglig leder Jone Vegard Thorsen i Sandved idrettslag er det viktigste av alt, i tillegg til å drifte idrett for 700 barn, å gjøre hverdagen som idrettsforeldre så enkel og positiv som mulig. Dersom det i tillegg innebærer inntekt til klubb kan det knapt bli bedre. Innføring av mikrosparingsappen Støtte har vist seg å være et alternativ som fungerer, for både klubb og foreldre.
To kroner er nok
– Det viktigste for oss er å opprettholde dagens lave medlemsavgift, samt å avlaste foreldre med salgsdugnader, sier Thorsen i Sandved IL.
For å få til det måtte Thorsen ty til Støtte. Denne løsningen er nemlig basert på at foreldre, medlemmer eller støtte-medlemmer i klubben, setter opp en enkel betalingsløsning i en app. Da vil et lite, avtalt beløp, 2 kroner eller mer, trekkes hver gang et konkret kort eller konto brukes. Kort fortalt gir det penger til klubb, og sparer foreldre fra å bruke tid og penger på salgsdugnader.
I løpet av noen få uker fikk Thorsen, markedsført appen som nå har ført til at mer enn hundre foreldre bidrar jevnt og trutt.
– De er glade og jeg er glad, og til syvende og sist gjør dette at vi kan holde på den lave medlems-kontingenten, smiler Thorsen fornøyd. Slik bevarer han også medlemmene i idrettslaget.
Med rundt 700 medlemmer totalt er det fortsatt mange som ikke har registrert seg i appen. Men Thorsen er positiv. – Den første fasen vi nå har vært gjennom har gitt oss gode grunner for å fortsette arbeidet.
Kan bety slutten for salgsdugnad
Høsten 2024 begynte det for alvor å skje noe i lokalene til Støtte i Sandnes Indre Havn. I lang tid hadde spare-ordningen, med daglig leder Jørgen Rangnes og Mathias Stene i spissen, tatt seg rolig opp. De så et stort potensiale, og det samme gjorde Norges Idrettsforbund. Denne måten å gjøre dugnad og få inn penger på, representerte nemlig noe helt nytt for frivillige organisasjoner. Ikke minst hos Sandved Idrettslag i Sandnes.
– Jeg så jo et stort potensial som om ett års tid kan gjøre at både jeg og alle foreldre i klubben kan bruke tiden på noe annet enn å drive med salg, sier Thorsen.
Som Støttemedlem bidrar man med mikrobeløp. To kroner, eller mer, trekkes for hver transaksjon og blir belastet en gang i uken. Når man har nådd totalbeløp som man på forhånd har definert, stanser trekket. Mens du som privatperson antakelig merker lite til det, får klubben nå verdifulle midler fra en rekke støttespillere. Noe som gir en jevnere balanse eller bidrar til å holde medlemsavgiften lav. For noen organisasjoner går pengene inn til ett eller flere spesifikke formål. Det bidrar både til eierskap og en større glede ved å bidra.
Ny tribune og rimelig idrett for barna
Ved bruk av markedsmateriellet som Støtte har tilgjengelig, samt egne videoer som viser aktivitet og engasjement, erfarer Thorsen god rekruttering av støttespillere. Fra en enkelt støttespiller får klubben i snitt 185,- per mnd.
– Til sammenlikning hadde vi i fjor 400 personer som solgte strømper og medisinskrin. Målet er å få like mange med på Støtte, og lykkes vi med det vil det bety i underkant av 900 000 inn på et år, sier Thorsen.
Før jul var ambisjonen deres å nå 115 støttespillere. Det klarte de.
Har stor tro på 2025
Støtte-organisasjonen innleder 2025 med flere kommunikasjons- og markedstiltak og tar sikte på å inspirere en rekke organisasjoner og idrettslag fra begynnelsen av året.
– Nå har vi så mye godt materiell og såpass mange erfaringer med hva som fungerer og ikke, at vi er bedre rustet enn noen gang for å hjelpe de som vil i gang, sier Mathias Stene i Støtte.
Per i dag er det gjort mer enn 4000 nedlastninger av appen. 1600 av disse har satt opp en støtte. I alt er det nær 1000 aktive brukere som i bidrar med en plass mellom 175-200 kroner/mnd. Det betyr ca. 170 000 kr som gis gjennom løsningen hver mnd. 88 prosent av inntektene kommer helt frem til formålet.