Bruk Hue-prisen går til lag som tar et tydelig standpunkt mot mobbing og utenforskap. Pengene skal brukes til å styrke samholdet i laget.
– Vi ser at det som skjer på skolen ofte tas med ut på banen. Derfor er det helt avgjørende at vi som klubb tar ansvar og gir ungdommene språk og verktøy til å håndtere det. Det handler ikke bare om å stoppe mobbing, men om å bygge et lag der alle føler at de hører til, sier Christine Mikkelsen, Fair Play-ansvarlig i FK Bergen Nord.
Bruk Hue for frivilligheten er et gratis undervisningsverktøy utviklet av Røde Kors og Telenor. Formålet er å gi idrettslag og organisasjoner et verktøy som kan brukes til å forebygge nettmobbing og utenforskap.
Bruk Hue-prisen deles ut til to klubber i året som har dokumentert gjennomføringen av Bruk Hue-opplegget som er utviklet.
Gå til Bruk Hue
Fellesskap i praksis
Etter at kampanjen ble sendt ut fra kretsen, tok Christine Mikkelsen initiativ til å gjøre Bruk Hue-opplegget obligatorisk for alle lag fra 11 år og oppover. Hvert lag samlet seg til en kveld med film, refleksjon, frukt og smoothie – og samtaler om digital mobbing og utenforskap.
– Filmen traff ungdommene våre overraskende godt og la grunnlaget for mange fine diskusjoner. Vi fikk også tatt opp noen uheldige episoder som hadde skjedd tidligere, og det gjorde at samtalene ble både relevante og viktige, sier Mikkelsen.
Hun opplever at flere av barna har hatt økt fokus på temaet digital mobbing og utenforskap i etterkant av å ha gjennomført undervisningsopplegget.
Premiepengene skal brukes til å bygge videre på det gode samholdet i laget, blant annet gjennom sosiale tiltak og en planlagt treningsleir.
– Det betyr mye for oss å vinne denne prisen. Vi ønsker at Bruk Hue skal bli en fast del av Fair Play-arbeidet i klubben, og jeg har allerede anbefalt opplegget videre til flere andre klubber. Det er rett og slett for verdifullt til å la være, sier Lars Hauge, trener for FK Bergen Nord J16.
Over 700.000 barn og unge nådd
Bruk Hue ble utviklet av Røde Kors og Telenor, og har siden 2009 nådd nesten 700.000 barn og unge. Programmet startet som et skoleinitiativ, men har de siste årene også fått fotfeste i frivilligheten, med mål om å forebygge mobbing og utenforskap, både på fritidsarenaer og i digitale kanaler.
I en undersøkelse Telenor har gjennomført, svarer så mange som 6 av 10 ledere og trenere i frivilligheten at de har observert mobbing eller utestenging i barns fritidsaktiviteter.
Hele 7 av 10 av ledere og trenere svarer i undersøkelsen at de ikke har verktøy eller usikre på om de har verktøy til å håndtere mobbing og utestengelse.
– Idretten er en av de viktigste inkluderingsarenaene for barn og unge. Det er her fellesskap bygges, og forskjeller utjevnes. Når klubber som FK Bergen Nord tar dette på alvor, viser de vei for resten av idretts-Norge. Vi håper mange lar seg inspirere, sier Sara Sunniva Jalali, bærekraftsansvarlig i Telenor Norge.