I 1994 var det duket for en folkefest på Lillehammer. Den gang vartet norsk idrett opp med det som i ettertid har blitt omtalt som tidenes OL. I dag, 30 år senere, inviterer norsk idrett atter en gang til en ny folkefest i Lillehammer. Denne gangen er det intet mindre enn tre arrangementer som gjennomføres parallelt: NM-veka, NM på ski og ikke minst, Norgesleker!
Deltakere fra hele landet har tatt turen for å konkurrere i forskjellige grener. Kanskje mest spennende er historiens første utgave av Norgesleker, hvor utøvere med utviklingshemming konkurrerer i seks ulike idretter: alpint, innebandy, klatring, kortbane, langrenn og truger. Det vil med andre ord være mye idrettsglede å finne på Lillehammer de neste dagene. Det startet på fantastisk vis med konkurranser i alpint og ski, samt et besøk av sentrale ledere fra norsk idrett, næringsliv, politikk og ideelle organisasjoner.
Blant de besøkende finner vi politikerne Åse Kristin Ask Bakke (Ap), Turid Kristensen (H) og Margrethe Haarr (Sp) som alle er stortingsrepresentanter i familie- og kulturkomiteen. De ble først tatt med til Håkons Hall hvor Norges Castingforbund og NM-veka hadde tatt over. I løpet av besøket fikk de med seg innledende konkurranser i fluekasting, og ble introdusert for idretten ved president i forbundet, Terje Slydahl og nyansatt generalsekretær, Kathrine Strand Hammond. Fluekasting falt i smak hos samtlige, og det ble noen gode samtaler på tribunen.
Ingrid Haukvik-Jensen, Margrethe Haarr, Madeleine Hermansen Staavi, Åse Kristin Ask Bakke, Ingrid Resell Krogstad, Turid Kristensen, Terje Slydahl og Kathrine Strand Hammond.
Når det obligatoriske gruppebildet også var unnagjort, gikk turen videre for å se på alpint og langrenn. I overgangsfasen benyttet vi anledningen til å slå av en prat med Turid Kristensen (H). Hun syntes fluekasting var utrolig kjekt, og så fram til ytterligere konkurranser. I tillegg syntes hun det er veldig lærerikt å oppleve idrettene på kloss hold. Det gir et langt bedre bilde på hva norsk idrett er i stand til å få til, enn rapporter og beretninger.
I løpet av samtalen poengterte hun også sitt hovedmål som politiker inn mot idretten.
– Vi må sørge for at det blir idrettsglede for alle, og for å gjøre dette er vi avhengig av et godt samarbeid mellom idretten og politiske aktører, forklarte Kristensen.
Vi fikk også pratet med Åse Kristin Ask Bakke (Ap) og Margrethe Haarr (Sp) om deres opplevelser under Norgesleker og NM-veka på Lillehammer.
– Det har vært en helt fantastisk dag! Idretten tar ansvar med å tilrettelegge for at alle skal få delta, det betyr ufattelig mye og jeg vil rose idretten for den jobben de gjør. Det fellesskapet idretten gir er helt unikt. Å få oppleve NM-veka og Norgesleker og få se idrettsgleden og fellesskapet det gir, har vært veldig fint. Vi må sammen legge til rette for at alle skal få delta, forteller Ask Bakke.
Margrethe Haarr stemmer i:
– Det har vært en utrolig fin dag på Lillehammer! Det legges ned en enestående innsats av idretten for å sikre at alle skal bli inkludert og være en del av fellesskapet. Håper at vi sammen fremover kan jobbe for at enda flere skal få være med! Utøverne viser en enorm stå-på-vilje, stort engasjement og enorm innsats. De er idrettens helter.
2. visepresident Sondre Sande Gullord, 1. visepresident Arne Bård Dalhaug, styremedlem Erik Unaas og generalsekretær i NIF, Nils Einar Aas, .
Idrettspresidenten på rundtur i Lillehammer
Både i alpinbakken og og på langrennsstadion var gjestegruppen tydelig imponert med nivået på konkurransen. Blant dem var den ferske konstituerte idrettspresidenten, Arne Bård Dalhaug. Ved flere anledninger smilte han fra øre til øre, samtidig som han veivde det norske flagget. Dalhaug berømmer den lange og stolte historien Lillehammer har med idrett, og mener derfor at man kanskje ikke kunne funnet noe bedre lokasjon for Norgesleker.
– Lillehammer har lange tradisjoner med store idrettsprestasjoner, og det er utrolig fint at den historien møter fremtiden denne uka. Vi ser fremover og mot fremtidige utførelser av Norgesleker, og da er det fint å gjøre det med den historiske bakgrunnen Lillehammer bærer på, forteller idrettspresidenten.
Han nevner også lederutdanningsprogrammet som har funnet sted over de siste dagene. Idrettspresidenten roser deltakerne, som etter hans opplevelse har vært delaktige, og har fått med seg essensen av det å være en leder. Slike programmer er av stor verdi, og noe man håper å fortsette med. Avslutningsvis konstaterer han med at opplegget på Lillehammer er bra, og det over hele linja! Han håper så mange som mulig får det med seg og at det bare vil vokse i fremtiden.