Idrettspresident Zaineb Al-Samarai (til høyre) sammen med leder av KS, Gunn Marit Helgesen. Foto: Erik Unaas
Idrettspresident Zaineb Al-Samarai (til høyre) sammen med leder av KS, Gunn Marit Helgesen. Foto: Erik Unaas

Nye allianser kan være nøkkelen til å bygge flere idrettsanlegg i fremtiden

KS-leder Gunn Marit Helgesen varslet om at en krevende kommuneøkonomi vil prege samfunnet og idretten i kommende år. Under den nasjonale anleggs- og idrettsrådskonferansen 2024 ble nytenkende løsninger og samarbeid debattert.

Hovedbudskapet til KS-lederen var klart: bekymring for kommuneøkonomien.

– KS er bekymret for kommuneøkonomien. Vi er mer bekymret nå enn tidligere fordi kostnadene til kommunene vokser langt raskere enn inntektene. Regjeringens forslag til statsbudsjett er langt unna å løse krisen, fortalte Helgesen fra scenen på den nasjonale anleggs- og idrettsrådskonferansen på Gardermoen.

Samtidig inviterte Helgesen idretten til å sammen jobbe for å bedre kommuneøkonomien. Idretten er avhengig av kommunene for å bevare gode rammebetingelser, og KS-lederen påpekte hvor sammenfallende interesser frivilligheten og det offentlige hadde.

Under konferansen ble flere spennende innledere invitert til å inspirere forsamlingen og vise hvordan idretten, som Norges største frivillige organisasjon, styrker lokalsamfunnene og er en viktig møteplass for barn, ungdom og voksne. I tillegg fikk NIF gode innspill gjennom gruppediskusjoner, på hvordan idretten spiller en avgjørende rolle for en bærekraftig samfunnsutbygging, både lokalt og nasjonalt. Det var stor enighet om at dersom vi skal lykkes med å tilby livslang idrettsglede for alle, må vi redusere en av våre viktigste barrierer, nemlig mangel på idrettsanlegg. Da må vi evne å tenke nytt.

Bedre samarbeid kan utløse mer midler

Steinar Sæthre fra Sparebankstiftelsen DNB reflekterte fra scenen om stiftelsenes rolle i å opprettholde investering i anlegg for aktive lokalsamfunn.

Samtidig som offentlig sektor har møtt på utfordringer, som prisstigning og skattenedgang, har stiftelser og sparebanknæringen i Norge økt sine utdelinger til allmennyttige formål betraktelig siden 2016. Sparebankstiftelsen DNB har selv økt bidraget til idrett og lek fra 130 millioner kroner i 2020, til ca. 340 millioner kroner i 2024.

– Midler fra stiftelsen skal fremdeles være et supplement, og ikke en erstatning. Vi ser likevel gode muligheter der det er gode spleiselag mellom idretten, kommune og stiftelser. De som vinner frem, er de som spiller hverandre gode, sa Sæthre.

Rådgiveren for idrett i Sparebankstiftelsen DNB var heller ikke redd for å invitere flere aktører for å bidra sammen inn i gode prosjekter – også andre stiftelser. Samtidig oppfordret han kommunene til å være gode i sitt arbeid med kommunale planer, da mange stiftelser vurderer kvaliteten på planarbeidet før de bruker penger på idrettsanlegg.

IMG_6252 kopi.jpg
Steinar Sæthre, rådgiver idrett i Sparebankstiftelsen DNB, hadde mange gode eksempler på hvordan stiftelser kan gi større tilskudd til gode samarbeidsprosjekter. 

Vil kombinere idretter i helårsanlegg

I Trøndelag og Møre og Romsdal har Norges Skiforbund og Norges Cykleforbund startet et nytenkende samarbeid med SpareBank 1 SMN og Trøndelag fylkekommune. Skipresident Tove Moe Dyrhaug presenterte til forsamlingen hvordan prosjektet «Ski og aktivitetsanlegg» skal gi barn og unge mulighet til å bli glad i uteaktivitet i eget nærmiljø. Anleggene er også tenkt å fungere som lokale møteplasser, og er et godt eksempel på hvordan ulike idretter og næringslivet kan samarbeide bedre enn tidligere.

– Gjennom satsingen vil det bli bygget inntil 20 helårsanlegg for ski og sykkel rundt omkring i Trøndelag og Møre og Romsdal de neste årene, fortalte skipresidenten.

Samarbeidet ble beskrevet som unikt med tanke på hvordan anleggene er rigget for helårsbruk, og har tatt godt høyde for bærekraftig anleggsutvikling. I samarbeid med SpareBank 1 SMN har de to særforbundene invitert med seg kommuner, lag og foreninger til å bli med i prosjektet.