Teodor Kirkebø og Anne Ackre er både kjærester og klatrekollegaer. Foto: Isabel Farrell
Teodor Kirkebø og Anne Ackre er både kjærester og klatrekollegaer. Foto: Isabel Farrell

Når klatringen blir en livsstil

For mange er klatring bare en idrett, men for klatretalentene og kjæresteparet Anne Ackre (20) og Teodor Kirkebø (19) er det en livsstil. En livsstil som tok det unge klatreparet til å ta et dristig skritt: å reise til USA for å klatre dristige klipper og fjell, og for å utvikle sine egne grenser.

Til tross for at Anne Ackre har vokst opp i Bergen og Teodor Kirkebø i Oslo har de kjent hverandre i mange år.

Vi har vært venner siden vi var 13 år gamle, og det var gjennom klatremiljøet vi møttes, forteller bergenseren og fortsetter videre:

– Klatremiljøet er veldig åpent. Alle snakker med alle uansett om man er i skogen, i fjellveggen eller i hallen.

Reisen til USA var ikke en impulsiv beslutning, men heller en drøm som spesielt Ackre lenge har tenkt på. Hun er halvt amerikansk og har alltid hatt en drøm om å utforske sitt andre hjemland.

– Planen var opprinnelig å være i USA et halvt år, men så bestemte vi oss for å gjøre det sammen. Vi endte opp med å tilbringe 4-5 måneder på grunn av visumrestriksjoner, sier hun.

Klatrereisen til USA tok paret til mange spennende plasser.

– Vi har kjørt veldig mye, og vi har fått klatret på veldig mange forskjellige plasser, sier Kirkebø og viser blant annet til et besøk i Nord-Dakota på grensen til Canada. Paret hadde nemlig camping som deres primære bolig, noe som ikke alltid var like lett:

– Det er ikke alltid like lett å finne campingplasser i USA. I tillegg hadde vi problemer med bilen som vi måtte ordne der og da. Vi har lært mye. Vi var nok ikke så flink til å planlegge, sier 19-åringen og fortsetter:

– Vi fikk god hjelp av familien til Anne, så det var veldig bra.

Det gikk også mye tid til å ordne med bil både i starten og slutten av tiden, hvor en hel måned gikk til klargjøring, kjøp og salg av bilen. I tillegg til klatring måtte klatrerne også følge litt med på skolen. De gikk nemlig begge årstudium i «idrett, organisasjon og arrangementledelse» på NIH over nett.

 

Teodor Kirkebø er også rutesetter. Foto: Privat

Drøm om å bli verdens beste rutesetter

I tillegg til å klatre har Kirkebø en stor drøm innen klatring, nemlig å bli verdens beste rutesetter.

– Det har alltid vært en drøm å bli verdens beste klatrer, men nå ser jeg på mulighetene til å bli en veldig god rutesetter og kanskje til og med skru VM, forteller han.

– Rutesettere er en veldig viktig del av klatring. Det er artig å utforske bevegelser og se hvordan det påvirker klatrerne. Det er på en måte rutesetterne sitt ansvar til å utfordre de beste, og til å finne kule bevegelser og utfordringer i veggen, forteller Kirkebø.

Men å bli en av verdens beste rutesettere er ikke en enkel sak. Kirkebø forteller om viktigheten av å komme godt inn i rutesettermiljøet for å få være en del av teamet som holder på med dette.

– Jeg kaller det «Frankrike-mafiaen», det handler om å bli godt kjent med aktørene innenfor miljøet for å bli valgt ut til de store konkurransene.