Foto: Christian Haukeli
Foto: Christian Haukeli

Møt fremtidens arrangementsledere

Lillehammer Olympic Legacy Sport Center (LOLSC) har et mål om å forme neste generasjons ledere innen arrangementer og idrett. Nå får motiverte unge personer ta del i planlegging og gjennomføring av NM-veka, Norgesleker og Ski NM på Lillehammer.

Oppdraget kommer fra Innlandet Fylkeskommune og har fått navnet «Fremtidens arrangementsledere». Deltakere er dedikterte og motiverte hvor 20-30 åringer.

– Jeg har nok fått det inn med morsmelken, smiler Marie Øien etter spørsmål om hvor idrett- og arrangementinteressen kommer fra. Med en mor som alltid har deltatt på lokale arrangementer og en far som jobber i kultur føltes det naturlig å ta del i dette selv.

Marie Øien er en av deltakerne på programmet. Foto: Eivind Holskar Hansen.

Øien studerer til vanlig organisasjon og ledelse på Lillehammer. I tillegg sitter hun i regionstyret i Håndballforbundet, og jobber som brukerstyrt personlig assistent. Kombinasjonen av dette gjorde til at hun ønsket å jobbe med Norgesleker.

– Det er viktig å gi alle muligheter. Og det er viktig å støtte opp om at alle får en følelse av at de er like viktig, sier Øien.

Dette sørger Øien for ved å gi en verdig medaljeseremoni og parkett for deltakerne. Her har hun nemlig hanket inn kjente personer, blant annet Øystein «Pølsa» Pettersen, vinner av Birkebeineren Magni Smedås og fungerende idrettspresident Arne Bård Dalhaug for å dele ut de edle medaljene.

Det er god stemning når Marie Øien gjør klar for medaljesermoni. Foto: Eivind Holskar Hansen.

Erfaring og læring

Øien legger også vekt på betydningen av erfaring frem mot drømmejobben. Selv om hun ikke er helt klar på hva drømmejobben er, handler det om å jobbe administrativt på store arrangementer. Nå som hun er inn i avsluttende fase i prosjektet er hun tydelig på hva hun har lært:

– Jeg har lært å jobbe strukturert over tid. Hva som er lurt å gjøre og ikke. Jeg har også lært mye av de andre, hvor vi har møter forteller hva vi har gjort. Det har jeg lært mye av, sier hun.

 

Frivillighetskoordinator

Bortenfor medaljerseremonien og inne i teltet finner vi Julie Aimee Mæhlum Francis (24). Hun har nemlig ansvaret for de frivillige på Ski NM, og har god oversikt gjennom PC-en. I tett samarbeid med Lillehammer skiklubb (som hun representerer), Søre Ål idrettslag og Olympiaparken har de rekruttert frivillige for å få arrangementet til å fungere så optimalt som mulig. Også Francis er opptatt av erfaringene hun får igjennom et slikt prosjekt, hvor hun kan få bruk for disse både på studiet «sport management» og i fremtidige jobber.

Selv om Francis syntes at det er noe skummelt med et så stort ansvar er hun veldig fornøyd med egen innsats.

– Det er veldig spennende, men det er også litt skummelt. Jeg ønsker jo ikke å ødelegge for arrangementet. Heldigvis har jeg mange gode personer rundt med. Og ut i fra hva jeg har hørt så føler jeg at jeg har gjennomført jobben på en god måte, sier hun.

I tillegg til arbeidet på PC-en, handler mye av jobben om å snakke med de frivillige. Dette innebærer å løse eventuelle problemer og opprettholde en positiv og støttende atmosfære. 

Ansvar og kontroll

Ved lysgårdsbakken møter vi enda en ung leder. Jenny Grindheim er en sprudlende vestlending fra Etne som brenner for vinteridrett. Hun bruker all sin fritid på å følge med på vinteridrett, og er takknemlig for at hun kan være med å se dette direkte. Arbeidsoppgavene hennes er nemlig knyttet til kombinert hvor hun har ansvar for blant annet startnummer og registrering.

Grindheim er ikke redd for å ta kontroll.

– Gi meg makt i hendene så blir jeg fornøyd, sier hun og ler mens hun forteller om ansvaret hun har hatt knyttet til dette arrangementet. Hun legger dog vekt på at ansvaret er overkommelig, og at det derfor er så kjekt.

– Det er en god start å ha ansvar på. Så dette klarer jeg på egenhånd. Alt jeg holder på med nå ser jeg for meg at jeg holder på med senere, gjerne opp i ledelsen.

Samtidig som Grindheim sorterer og teller startnumre forteller hun om hva hun kan tenke seg å holde på med senere.

– Om ti år kan jeg prøve å ta litt større plass, flirer hun og fortsetter:

– Det er mange menn på 30-40 år som står litt fast i sin måte å gjøre ting på, så det er fint å bryte dette litt opp og finne gode måter å løse nye oppgaver på, sier hun.

Til slutt peker hun på at hun har et ønske om at det i fremtiden vil være flere kvinnelige rennledere da det nesten bare er menn som er dette i dag.

 

Videre kompetanse

Prosjektansvarlig Per Erik Mæhlum er godt fornøyd med prosjektet og ser utviklingen hos deltakerne.

– Det er viktig å få en god læringsprosess. De unge lederne har fått spennende og vitkige roller og løst dette på en god måte, sier han.

Mæhlum er også opptatt av at dette ikke bare skal være et engangsprosjekt, men at de skal få bruk for sin kompetanse andre steder.

– Vi skal følge dem opp nå i en periode i etterkant for å sørge for at de får brukt sin kompetanse innen idrettsarrangement fremover, sier han.

Prosjektansvarlig Per Erik Mæhlum. Foto: Eivind Holskar Hansen.