Dalhaug innledet med å slå fast at norsk idretts innflytelse internasjonalt fortsatt må skje gjennom aktiv deltakelse og dialog.
– Det internasjonale feltet er i en konstant utvikling og gir oss som idrettsledere stadig nye utfordringer og problemstillinger som vi må håndtere. I en slik situasjon er det viktig at vi sammen tar opp dilemmaene vi blir stilt overfor og at vi får diskutert vårt felles ståsted, sa Dalhaug.
Dialog skjer både på særforbundsnivå, og gjennom andre internasjonale plattformer der både Idrettsforbundet og andre organisasjonsledd er representert. Norsk idrett har 252 internasjonale verv fordelt på 180 personer. – Vi har et utall internasjonale møteplasser, og disse kommer til å bli viktigere og viktigere i tiden fremover, poengterte han.
Vår internasjonale strategi viser vei
I 2021 vedtok norsk idrett en internasjonal strategi. Senere ble det også utviklet en veileder som er tilgjengelig Idrettsforbundet nettsider.
– Strategien må vi lene oss til når det blåser rundt oss internasjonalt. I dette dokumentet har vi satt ned noen prinsipper og mål, både når det gjelder menneskerettigheter, korrupsjon og internasjonalt samarbeid. Den skal guide oss og være et hjelpemiddel over tid, og uavhengig av enkeltsaker, understreket Dalhaug.
Må være pragmatiske
På Ledermøtet ble flere problemstillinger knyttet til den russiske angrepskrigen i Ukraina trukket frem. NIF, sammen med hele norsk idrett, har helt siden krigen brøt ut i februar 2022 inntatt en tydelig posisjon. Norsk idretts solidaritet har utvetydig rettet seg mot Ukraina og våre ukrainske idrettsvenner. Det er et standpunkt som NIF har tilkjennegitt skriftlig og muntlig til og gjennom de idrettsorganisasjonene vi er medlem av, eller har en tilknytning til. Dette standpunktet har vi hatt felles med våre nordiske søsterorganisasjoner. Samtidig har dette vært et mindretallsstandpunkt i den internasjonale idrettsfamilien.
I en slik situasjon kan det oppstå dilemmaer. – Hvor hardt skal vi stå på vårt, og vårt primære standpunkt, spurte Dalhaug fra talerstolen og viste til et konkret eksempel fra IPCs ekstraordinære generalforsamling i Bahrain i september i fjor.
– Vi stemte der for en full suspensjon av de paralympiske komiteene fra Russland og Belarus, noe som ville utestengt deres utøvere fullt fra Paralympics i Paris i år. Flertallet ønsket ikke det, men heller en delvis suspensjon – noe som åpnet for deltakelse av nøytrale individuelle utøvere med russisk og belarusisk pass. I en situasjon hvor det internasjonale idrettsdemokratiet har talt, må vi erkjenne og ta innover oss hva et flertall faktisk har bestemt, sa Dalhaug og fortsatte:
– For vår del ble fokuset rettet mot å forsøke å gjøre nøytralitetsbestemmelsene så transparente og strenge som mulig – noe jeg opplever at vi lykkes med. Det betyr ikke at vårt primærstandpunkt er glemt. Men vi må være pragmatiske, for å få mest mulig innflytelse og komme tettest på målet, understreket han.
Han viste dernest til de strenge kriteriene og screeningprosessene som både IOC og IPC har lagt til grunn før det åpnes for individuell deltakelse fra nøytrale russiske og belarusiske utøvere under lekene i Paris.
Advarte mot Friendship Games
Et annet dilemma som ble løftet frem var konsekvensene av sanksjonene som russisk idrett er underlagt og hvor det ble vist til gjenopplivingen av de såkalte Friendship Games i Russland til høsten.
– Idrettsstyret ser med uro på en utvikling hvor det er myndighetene som overtar ansvar og regi på internasjonale idrettsarrangementer. Det innebærer en farlig politisering av idretten som følger geopolitiske skillelinjer. Her er vi helt på linje med IOCs klare fordømmelse, påpekte Dalhaug.
Et tredje dilemma handlet om norsk idretts felles ambisjon om flere fremtidige internasjonale idrettsarrangementer i Norge, sett i lys av en kompleks geopolitisk situasjon. I en slik situasjon mente Dalhaug det blir spesielt viktig at idretten har en tett og god dialog med myndighetene.
Fordømmer ethvert brudd på folkeretten!
Sist, men ikke minst, benyttet Dalhaug også anledningen til å adressere situasjonen i Midtøsten, krigføringen i Gaza og de ufattelige lidelsene for sivilbefolkningen.
– Det vi ser fra Gaza ryster oss alle. Folks lidelser i vårt nabolag preger internasjonal idrettspolitikk, og er noe både jeg og mener vi ikke kan ha en likegyldig holdning til og som vi følger tett gjennom administrasjonens arbeid og nettverk, sa Dalhaug og la til:
– Norges idrettsforbund står sammen med den norske regjeringen om behovet for umiddelbar stans i krigføringen i både Gaza og Ukraina. Vi fordømmer ethvert brudd på folkeretten og alle angrep og krigshandlinger som rammer uskyldige sivile.
Dalhaug ønsket også å forberede idrettsledere på en større flyktningstrøm fra Gaza til Norge. Han forsikret om at norsk idrett vil stå parat og ønske flyktningene velkomne til våre idrettsarenaer og idrettslag, og på lik linje med hvordan idretten har tatt imot ukrainske flyktninger.
Det er ikke innført noen sanksjoner mot Israel fra myndigheter, europeisk idrett, IOC eller andre. Dalhaug understreket at internasjonal alenegang ikke veien å gå, og viste i den sammenheng til norsk idretts internasjonale strategi.
– Det betyr ikke at vi ikke engasjerer oss, eller mener noe, eller kan gjøre noe. Vi må jobbe for å finne løsninger og anstrenge oss for å finne alliansepartnere og koalisjoner slik at vi kan bidra til å utgjøre en forskjell. Det kan vi gjøre der vi er best, nemlig gjennom Idrett og aktivitet, påpekte han.
Han viste her til NIFs initiativ til dialog, både med IOC og deres Olympic Values program, og med norske myndigheter. Idrett og arenaer for rekreasjon og fysisk aktivitet må også finansieres og støttes i gjenoppbyggingen av Gaza når krigshandlingene opphører. – Det håper vi kan skje så raskt som overhodet mulig, sa Dalhaug.
Globale utfordringer krever globale løsninger
– Vi har et nært og godt samarbeid med våre nordiske venner og søsterorganisasjoner, og ofte kan vi finne gode løsninger blant våre europeiske partnere. Men skal vi ha reell innflytelse må vi samarbeide bredere enn det. Globale utfordringer krever globale løsninger, og vi må søke samarbeid også utenfor vår region, sa Dalhaug og viste i den sammenheng til NIF og norsk idretts internasjonale utviklingsarbeid.
– Gjennom vårt internasjonale utviklingssamarbeid jobber vi med idrettsprosjekter i sørlige Afrika. Dette er prosjekter som noen av særforbundene også er involvert i. Vi må se på dette som muligheter for dialog og innsikt som vi kan dra nytte av i vårt internasjonale arbeid understreket Dalhaug.
Unikt utdanningstilbud for norske idrettsledere
NIFs utdanningstilbud for idrettsledere Nordic International Leadership Education (NILE) ble også trukket frem som et viktig lederutviklingsprogram som gir utvalgte representanter mulighet til å utvikle seg faglig. Målet er å kunne stille sterkere og bedre forberedt til å påta seg internasjonale verv og posisjoner i idretten, og samtidig styrke samarbeidet mellom internasjonale representanter fra Norden og Nederland.
Avslutningsvis fikk idrettslederne på ledermøtet en påminnelse om Idrettsforbundets støtteordning som alle særforbund med kandidater til internasjonale verv kan søke på. Dette deles ut på vårparten, og har for 2024 blitt fordelt til fem ulike særforbund.