Idrettspresident Zaineb Al-Samarai kom med et sterkt budskap på NIFs anleggs- og idrettsrådskonferanse som blir avholdt på Gardermoen denne helgen. - Bygging av idrettsanlegg må prioriteres nå, var den krystallklare appellen fra idrettspresidenten. Foto: Idrettsforbundet
Idrettspresident Zaineb Al-Samarai kom med et sterkt budskap på NIFs anleggs- og idrettsrådskonferanse som blir avholdt på Gardermoen denne helgen. - Bygging av idrettsanlegg må prioriteres nå, var den krystallklare appellen fra idrettspresidenten. Foto: Idrettsforbundet

– Bygging av idrettsanlegg må prioriteres nå!

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai sendte et kraftig signal til både myndigheter og idrettsorganisasjoner under åpningsinnlegget på idrettens anleggs- og idrettsrådskonferanse.

Hovedbudskapet var klart: Mangelen på idrettsanlegg må løses for å sikre idrettsglede for alle, og regjeringen må oppfylle sine løfter fra Hurdalsplattformen. 

– Idrettsanlegg er selve fundamentet for all idrettsaktivitet. Anleggene er ikke bare steder for fysisk aktivitet, men fungerer som møteplasser, sosiale arenaer, og sentrale knutepunkter i lokalsamfunnene, sa idrettspresidenten. 

En klar beskjed til regjeringen 

Presidenten kritiserte regjeringen for manglende oppfølging av løftene i Hurdalsplattformen, hvor det ble lovet å ruste opp og bygge flere idrettsanlegg i samarbeid med idrettsbevegelsen. 

– Dette har ikke regjeringen fulgt opp! Det har ikke blitt lagt frem en nasjonal plan for hvordan vi skal bygge flere anlegg, og det er ikke gjort sammen med idretten, fortsatte hun. 

Det er lønnsomt å bygge anlegg 

Zaineb trakk frem rapporten fra Vista Analyse, som dokumenterer at en krone investert i idrettsanlegg gir samfunnet tre kroner tilbake, i form av økt arbeidsinnsats og bedre folkehelse. Hun påpekte at investeringene i nye anlegg har sunket med en tredjedel siden før pandemien. 

– Hvorfor bygges det ikke flere anlegg, når vi vet at de skaper slike enorme samfunnsverdier? spurte hun retorisk. 

Et anleggsløft er nødvendig 

En av konsekvensene av anleggsmangel er at det ikke er plass til alle. Over 400 idrettslag har rapportert at de ikke har plass til alle.  

– Dette gjelder klubber i alle fylker, men vi sitter med et inntrykk av anleggsmangelen rammer minoritetsgrupper spesielt hardt, påpekte hun.   

Idrettsrådenes rolle er avgjørende 

Idrettspresidenten fremhevet også idrettsrådenes viktige rolle i arbeidet med å bygge og tilgjengeliggjøre flere idrettsanlegg. Hun trakk frem eksempler fra Bergen og Tromsø, hvor gode samarbeid med kommunene har bidratt til bedre anleggsforhold. 

– Skal vi lykkes på anleggsområdet, er idrettsrådene nøkkelen. Deres innsats er avgjørende for at kommunene skal prioritere anlegg selv i trange tider, sa idrettspresidenten. 

Saken fortsetter under bildet. Foto-Erik Unaas.jpegIdrettspresidenten her sammen med leder av Kommunenes Sentralforbund, Gunn Marit Helgesen. Foto: Erik Unaas

Appell til idretten 

Zaineb avsluttet sitt innlegg med en sterk appell til idrettsbevegelsen om å styrke samarbeidet for å få flere idrettsanlegg på plass. 

– Vi må trekke i samme retning, lære av hverandre, og heie på hverandre. Vi må jobbe hardt for at det offentlige ikke nedprioriterer bygging av nye anlegg for vi vil ha anlegg nok til at vi kan ta imot alle. Vi kan ikke la barn og unge stå utenfor. Idretten er et sted å høre til.