Hold Norge Rent skriver blant annet dette om hvorfor Norges Seilforbund er årets medlem:
«Hold Norge Rent har vært vitne til et NSF som viser stor entusiasme og formidler et budskap som sprer denne entusiasmen særlig blant barn og unge. Vi er veldig glade for at idretten bidrar til å ta vare på naturen og holde Norge ryddig og potensialet for å ta med seg det frivillige engasjementet for idrett, aktivitet og utendørsopplevelser inn i et samarbeid mot forsøpling er meget stort.»
NSF samlet også inn nesten 500 000 kroner til årets TV-aksjon, der pengene gikk til WWFs arbeid mot plast i havet.
Teamwork
Thomas Nilsson, prosjektleder for Seilforbundets kampanje Hold Havet Rent, ble svært glad og overrasket da han fikk vite om utmerkelsen.
– Dette dreier seg om teamwork. Stort sett alt innen seiling handler jo tross alt om å jobbe sammen. Selv om jeg er den som flagger dette her, er dette resultatet av innsatsen til 25 000 medlemmer. Det at de også har lyst til å holde på med dette, er det som engasjerer. Vi har bare så vidt begynt, sier Nilsson i en uttalelse på Seilforbundets nettsider.
Han håper at resten av idretten også vil henge seg på dette engasjementet.
– Det er over to millioner medlemskap i Norges idrettsforbund, så hvis vi får idretten ordentlig frem på stolen og opp i ringene, har vi en fantastisk ryddehær, sier en engasjert Nilsson.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Thomas Nilsson i Norges Seilforbund er prosjektleder for kampanjen Clean Seas – Hold Havet Rent. Foto: Trond R. Teigen / SailLogic
Kjøll med gratulasjon og utfordring
Også idrettspresident Berit Kjøll kommer med en oppfordring til norsk idrett.
– Jeg vil gratulere Norges Seilforbund som årets medlemsorganisasjon i Hold Norge Rent. Det er en viktig anerkjennelse i arbeidet for et rent verdenshav. Alle har vi et ansvar for å redusere plast i havet, og Seilforbundet har virkelig vist at de tar ansvar. Mange idretter har havene som sin konkurransearena. Vi må derfor alle bidra til at plastavfall, som truer dyrelivet i havet, ikke kommer på avveie. Jeg utfordrer hele norsk idrett til å tenke mer gjenbruk og forsvarlig avfallshåndtering, slik at plasten vi bruker kan resirkuleres til nye fine produkter, og ikke havner i buken til fiskene.
Hyller Martin Helseth
Nilsson ønsker å trekke frem en idrettsutøver som han mener bør være et forbilde for mange: roer Martin Helseth. Seiler Nilsson skulle gjerne sett at flere utøvere engasjerte seg på samme måte som Helseth.
Da sommerens OL i Tokyo måtte utsettes grunnet koronapandemien, fikk den olympiske roeren fra Ålesund tid til andre ting, som fridykking og søppelplukking på havets bunn.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Roer Martin Helseth skulle egentlig konkurrert i OL i sommer. Foto: Vasco Pinhol
– Jeg bruker sjøen og havet som et lite fristed til å koble av. Det er en hverdag med mye prestasjonspress. Når jeg dykker, passerer jeg veldig mye søppel. Det begynte med at jeg plukket med meg litt mer søppel enn fisk hver gang jeg dykket, og etter hvert ble det bare søpplerydding, forteller Helseth i et langt intervju under Hold Norge Rent sitt høstmøte.
Deretter startet han en spleis. For hver tier han fikk inn, ryddet han ett kilo søppel. En søppelkontainer ble opp satt utenfor roklubben i Ålesund, og så langt har Helseth plukket over seks tonn søppel fra havet.
Stort karbonavtrykk
– Livet er ganske satt som toppidrettsutøver. Trening og alt tar tid, men ikke 24 timer. Det handler om prioriteringer, og blant annet i sommer hadde jeg mye tid. Det å være bare roer kan være litt kjedelig – så det å dra ut og plukke søppel kan gi det en ekstra dimensjon, forteller Helseth.
Han synes det er trist å se at steder midt ute i havgapet som burde være rene og fine, ikke er det. På 10 meters dyp fant han for eksempel en sofa.
– Som idrettsutøver har man et stort karbonavtrykk, noe jeg heldigvis føler det er mer bevisstgjøring rundt nå. Ettersom jeg driver med vannsport, ser jeg ofte plastavfall som havner i sjøen, i elver og i fjorden. Jeg har sett mange utøvere kaste drikkeflaskene sine i havet, for eksempel. Jeg synes det er fint å kunne bruke nærheten til sjøen og havet for å belyse problemet. Spesielt seilerne er veldig gode på det!
Artikkelen fortsetter under bildet.
Martin Helseth er fridykker på fritiden, hvor han plukker søppel fra havets bunn. Foto: Thomas Kleiven
God delingskultur i norsk idrett
Helseth oppfordrer alle til å ta i et tak.
– Det er ikke så mye som skal til. Man kan velge å ta en søndagstur i fjæra og plukke plast. Det gir en god følelse i magen å kjenne at man tar i et tak og bidrar til fellesskapet.
Også generalsekretær i Norges Seilforbund ser gjerne at flere blir med på laget mot marin forsøpling.
– I norsk idrett er det generelt en god delingskultur. Vi håper at flere vil engasjerer seg, og da deler vi gjerne av vår kunnskap, sier Per Christian Bordal.
Les mer om idrett og bærekraftsmålene.
Engasjerte medlemmer av Norges Seilforbund har ryddet store mengder søppel i naturen. Foto: SailLogic