VIK

La oss følge pengene!

Takk, Carl Fredrik Stenstrøm, du bad meg om å følge pengene! La oss gjøre det – ikke de som går til frivilligheten, men de som havner i lommene på eierne av spillselskapene.

Når du kritiserer meg for å være «tro mot hånden som mater meg», vil jeg gjerne stille et spørsmål tilbake: Hvem er det egentlig som blir matet? Norsk idrett får pengene sine fra Norsk Tippings overskudd, en regulert aktør som gir 100 prosent av overskuddet til idrett, frivillighet og kultur. De utenlandske spillselskapene, derimot, har kun ett mål – å maksimere sin egen profitt. 

De sier de vil hjelpe norsk idrett. Men hvis det stemmer, er de da villige til å gi 100 prosent av sitt overskudd tilbake til samfunnet, slik Norsk Tipping gjør? Nei? Hva med 80 prosent? Ikke det heller? Så hvor mye penger ønsker de egentlig å beholde selv?  

Regnskapet er enkelt - hvor hver krone som går til frivilligheten går det fire til eierne. Men totalt blir det ikke mer til frivilligheten.  

I Sverige fikk spillselskapene tilgang til markedet i 2019. Betsson, en av spilleselskapene som finansierer NBO, var en av aktørene som lenge hadde ønsket dette, og uttalte da at et lisenssystem ville skape rettferdig konkurranse og styrke forbrukerbeskyttelsen. Etter innføringen av lisensmodellen har spillvolumet økt med 21 prosent, men finansieringen til idretten har samtidig blitt redusert med 200 millioner kroner i 2023-verdi sammenlignet med 2019. I stedet har en stor del av overskuddet gått til private eiere, mens spillselskapene har krevd endringer som gagner dem selv. 

La oss fortsette å følge pengene! Betsson og andre spillselskaper motsatte seg nylig en foreslått skatteøkning fra 18 til 22 prosent i Sverige. Det vil jo gi mer penger til frivilligheten! Så det må jo være bra?! Men neida! Betsson hevder i et brev, sendt fra Malta, at en høyere skatt vil gjøre det lettere for ulovlige aktører å få en større del av markedet.  

I dag er det de lisensierte spillselskapene i Sverige som roper høyest om strengere regulering. For å beskytte seg selv. For å tjene mer penger. Betsson har selv uttalt at myndighetene må ta sterkere grep for å beskytte selskapene som betaler skatt. Det skjedde samme år de selv fikk lisens, og står sort på hvitt i deres årsregnskap. For det er årsregnskapet som teller.  

La oss være ærlige: Dette handler ikke om bidrag til idrettsglede. Det handler om penger – og ikke til fellesskapet, men til eierne. 

Så, Carl Fredrik, hvis vi virkelig skal følge pengene, må vi spørre oss: Hvem tjener på at Norge bytter ut dagens modell? Svaret er like enkelt som det er ubehagelig. Det er ikke idretten. Det er ikke frivilligheten. Det er ikke de som sliter med spilleproblemer. Det er de utenlandske spillselskapene.