Fra idrett til folkehelse – en klubb som tar ansvar
Selv om Drammens Ballklubb tradisjonelt har vært et "vanlig" idrettslag, har klubben valgt å gjøre folkehelse og fellesskapsbygging gjennom prosjektet Aktive Lokalsamfunn til en sentral del av sin identitet. Med et voksende tilbud for både barn og eldre viser klubben hvordan idretten kan spille en nøkkelrolle i å skape aktive og inkluderende lokalsamfunn.
Drammens Ballklubb tilbyr ikke bare trening og konkurranser, men også aktiviteter som skaper møteplasser på tvers av generasjoner. Seniortreningene har for eksempel vokst betydelig, og stadig flere deltar for både fysisk aktivitet og sosialt samvær.
Ny folkehelsepolitikk med idretten som en del av svaret
Statssekretær Usman Ahmad Mushtaq (Ap) fra Helse- og omsorgsdepartementet understreker at dette er forebyggende folkehelse i praksis. Han besøkte nylig klubben for å se hvordan modellen fungerer i praksis og hvordan slike initiativer kan spille en viktig rolle i den nye folkehelsepolitikken som departementet akkurat nå utvikler.
"Det å se frivilligheten i konteksten av å jobbe helsefremmende, og da særskilt idretten, tenker jeg er en utrolig fornuftig måte å førge for at folk er i aktivitet i en lengre periode og gjerne opp i alderen. Jeg er ikke overrasket over at Drammens Ballklubb tar et slikt initiativ. Dette er en veldig fin inspirasjon også for resten av landet."
Styreleder Lasse Heimdal i Folkehelseforeningen trekker paralleller til hvordan Drammen Ballklubb og Aktive Lokalsamfunn-modellen viser at samarbeid mellom offentlige, frivillige og private aktører kan skape varige løsninger for folkehelse på tvers av generasjoner:
"Det vi har sett her idag er bredden av samarbeid. Idretten må ha autonomi og ikke bare bli sett på som et verktøy for samfunnet til å bygge helse. Derfor må vi se til at alle kommunenes og bydelenes ressurser samarbeider om et mer aktivt samfunn. Da gir dette både barn, voksne og eldre meningsfulle fellesskap. Det er denne typen samarbeid som bør bli naturlig fremover."
Aktive Lokalsamfunn er ikke lenger et prosjekt i Drammens flere bydeler. Det er en del av det kommunale budsjettet. Mange klubber er involvert og har sin tilpassede løsning i samarbeid mellom skoler, idrettslag og andre aktører. Aktive Lokalsamfunn er en modell der idrettslag, skoler, kommuner og andre aktører samarbeider for å skape helhetlige og inkluderende aktivitetsarenaer i nærmiljøet. Målet er å legge til rette for livslang bevegelsesglede og fysisk aktivitet for alle, uavhengig av alder, bakgrunn eller ferdighetsnivå.