Dette var en av hovedpoengene fra webinaret “Aktiv identitet”, der eksperter og ledere diskuterte hvordan idretten kan møte fremtidens helseutfordringer.
Idretten som medisin
Annica Øygard, generalsekretær i Folkehelseforeningen, understreket hvordan fysisk aktivitet kan være en forebyggende medisin mot de store helseutfordringene Norge står overfor.
Se hele webinaret Aktiv identitet - en helhetlig tilnærming til livslang aktivitetsglede her!
“En aktiv identitet er noe vi må bygge tidlig, for det handler ikke bare om helse, men om hvem vi er som mennesker. Det er en verdi som varer livet ut,” sa Øygard.
Hun la til: “Når vi bygger en aktiv identitet, handler det ikke bare om å være i bevegelse til enhver tid, men om å vite hva du kan gjøre når livet treffer deg hardt. Hvis du får en prolaps eller annen medisinsk utfordring, så har du allerede den mentale og fysiske tryggheten til å komme deg opp og videre.”
Folkehelseforeningen skal fremme folkehelsetiltak på Stortinget i mai, og Aktiv identitet vil bli et sentralt tema i dialogen. I tillegg deltar foreningen i European Public Health Association’s initiativer for å fremme fysisk aktivitet som en integrert del av folkehelsepolitikken.
Fellesskap gjennom aktivitet
Lis Pedersen Strøm, universitetslektor ved Norges idrettshøgskole, delte erfaringer fra «Aktive Lokalsamfunn» i Asker, der idrettsrådene fungerer som brobyggere mellom kommune og lokalsamfunn.
“Vi har sett at samarbeid på tvers av sektorer kan skape varige endringer. Ved å involvere brukerne, kan vi utvikle tilbud som gir dem en sterkere, mer positiv identitet,” sa Strøm.
Hun understreket også viktigheten av å styrke idrettsrådenes rolle. “Idrettsrådene er en kritisk brobygger mellom kommune og idrettslag. De trenger mer støtte og ressurser for å kunne oppfylle dette potensialet fullt ut,” sa hun.