André Hansen i Viken idrettskrets informerer om innvilget søknad fra Sparebankstiftelsen DNB.
André Hansen i Viken idrettskrets informerer om innvilget søknad fra Sparebankstiftelsen DNB.

20 millioner til Grønt gress 2031: Vil gjøre kunstgressbaner grønnere

Viken idrettskrets har fått 20 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB til prosjektet Grønt gress 2031. Målet er klart: Idretten skal finne de mest miljøvennlige løsningene for fremtidens kunstgressbaner – uten at baneeiere må ta all risikoen alene.

– Fotball er Norges største organiserte aktivitet, og vi er alle inneforstått med at den må bli mer miljøvennlig. Her ser vi flere organisasjoner som ønsker å dra i samme retning og kan få til noe sammen, og derfor ser vi på søknaden fra samarbeidsorganisasjonene som en positiv utvikling for fotballen og noe vi ønsket å støtte, forteller Sindre Rønning i Sparebankstiftelsen DNB. 

Grønt gress 2031 er et langsiktig samarbeid mellom Viken idrettskrets, fotballkretsene i Østfold, Buskerud, Akershus og Oslo samt NFF sentralt, og fylkeskommunene i Østfold, Buskerud og Akershus. Sammen skal de sørge for at baneeiere som ønsker å teste ut organiske og miljøvennlige innfyllsprodukter på kunstgressbaner, får økonomisk drahjelp. 

Grønt gress DSCF0198.jpg
Fra venstre: Jo Evensen, leder NFF Oslo, Bjørg Liljedal, styremedlem NFF Østfold, Marit Skretteberg, medlem i anleggsutvalget i Viken idrettskrets, Kathinka Mohn, organisasjonssjef i Viken idrettskrets, Knut Gulbrandsen, medlem i anleggsutvalget til Viken idrettskrets, Pål Thomassen, nyvalgt styremedlem NFF Buskerud, Stig Kleven, idrettsrådgiver Buskerud fylkeskommune, André Hansen, teamleder anlegg i Viken idrettskrets, Simen Dugstad Nordeide, idrettsrådgiver Akershus fylkeskommune, Sindre Rønning, rådgiver idrett og lek i Sparebankstiftelsen DNB og Alexander Halland, rådgiver fotballanlegg NFF.

Det er viktig å påpeke at kun et utvalg baneeiere vil få tildelt innovasjonsstøtte i dette prosjektet. 

Prosjektet tar sikte på å støtte konkrete pilotprosjekter med ulike typer innfyll, med mål om å finne fremtidens løsning – én som både ivaretar miljø og spilleropplevelse. 

– Mange baneeiere ønsker å ta mer bærekraftige valg, men tør ikke ta risikoen alene. Nå får vi mulighet til å senke terskelen for å teste nye løsninger, og samtidig samle verdifull kunnskap for hele landet, sier prosjektgruppen bak Grønt gress 2031. 

Prosjektet starter opp i løpet av 2025, og midlene fra Sparebankstiftelsen vil bli brukt til både anleggsstøtte og dokumentasjon av effektene av ulike løsninger. Målet er at dette skal bli et nasjonalt referanseprosjekt for grønnere kunstgressbaner.