Foto: Erik Ruud NIF
Foto: Erik Ruud NIF

Ungdata 2024: Idretten i flytsonen!

Ny rapport fra Ungdata viser at ungdom trener mer enn noen gang. Idretten er en viktig del av suksessformelen, men trenger støtte for at suksessen skal vedvare.

Men den trenger fortsatt støtte 
Den nyeste rapporten fra Ungdata viser en økning i antallet ungdommer som trener regelmessig. Aldri før har så mange barn og ungdommer brukt fritiden sin på fysisk aktivitet. Rapporten viser at 81 prosent av ungdommene trener minst én gang i uken, og Anders Bakken, forsker ved Ungdatasenteret ved OsloMet, mener at idretten har klart å gjenreise seg etter pandemien. Han sier: – Den organiserte idretten har styrket sin posisjon etter pandemien. 

Dette er en tydelig indikasjon på at innsatsen idretten har lagt ned etter pandemien, har betalt seg, og at idretten er på rett vei. Samtidig peker styreleder i Viken idrettskrets, Kjetil Bakke, på at rapporten på ingen måte må bli en sovepute. – Det er fortsatt behov for ekstra støtte og ressurser for å opprettholde og videreutvikle denne trenden. 

Idrett skaper en aktiv identitet! 
Det er en kjensgjerning at mange ungdommer slutter med organisert idrett i løpet av ungdomsårene, men Ungdata-undersøkelsen viser at de likevel fortsetter å trene på egen hånd, spesielt på treningssentre. – Dette mener vi viser at ungdommen har utviklet en ‘aktiv identitet’ – en livsstil hvor fysisk aktivitet er en naturlig del av hverdagen, selv utenfor idrettslagene. Dette er en positiv utvikling som bør styrkes ytterligere, sier Bakke. 

Aktiv identitet refererer til et begrep Viken idrettskrets bruker for å vise hvordan fysisk aktivitet i hverdagen er blitt en vane og en del av individets identitet, der individet opplever trening som en naturlig og nødvendig del av livet, uavhengig av om en er medlem av et idrettslag. Viken idrettskrets har lenge jobbet for å fremme en slik forståelse av hva idretten bidrar til gjennom å tilrettelegge for organisert aktivitet. – Her mener jeg rapporten viser at vi har rett. Idretten øker, og det gjør trening utenfor idrettslag også. Aktiv identitet og oppslutning til idrettens aktiviteter går hånd i hånd, mener Bakke. 

Fremgangsformelen er økt støtte! 
Rapporten viser videre at det fortsatt er sosioøkonomiske forskjeller som påvirker hvem som deltar i idretten, og at det ikke bygges nok idrettsanlegg der det bor flest ungdommer. – For å bygge videre på suksessen som vises i rapporten, må vi fortsatt fokusere på å fjerne økonomiske barrierer og bygge anlegg, understreker Bakke. Han poengterer at ved å prioritere anleggsutbygging i de områdene hvor det bor flest ungdommer, og hvor anleggsdekningen er lavest, er muligheten til å aktivisere enda flere størst. – Det er nok én av de viktigste innsatsene vi kan gjøre nå for å skape et mer inkluderende idrettsmiljø hvor alle har like muligheter til å delta, mener Bakke. 

Les hele rapporten her

Vil du vite mer om hvordan Viken idrettskrets jobber med “Aktiv identitet? Den 23. oktober arrangerer vi en forkonferanse i forbindelse med folkehelsekonferansen i Tønsberg. Vi kaller konferansen "En leken idrett gir god folkehelse" under Folkehelsekonferansen, og møt den verdensledende forskeren innenfor "Physical literacy" Dean Kriellaars med flere interessante innslag og presentasjoner. Pris: 500 kr.  

Meld deg på her