Idrett som nøkkel til rusforebygging
På Frivillighetskonferansen 2024 fremhevet Runar Eikenes fra Kompetansesenter for rusfeltet (KORUS) hvordan frivillighet, spesielt organisert idrett, kan være en viktig faktor i å forebygge rusbruk blant ungdom. Han understreket at idrettens struktur gir trygge sosiale rammer som reduserer risikoen for rusproblemer.
– Idrett handler ikke bare om fysisk helse, men også om å bygge sosiale bånd og utvikle identitet, sa Eikenes. Han påpekte at trenere og ledere skaper et trygt rom for ungdom der de kan utvikle seg både fysisk og mentalt.
Eikenes presenterte nasjonale undersøkelser fra KORUS, i samarbeid med Ungdata, som viser at ungdom som deltar i organiserte fritidsaktiviteter, spesielt idrett, har lavere risiko for å utvikle rusproblemer. Idrett bidrar til å styrke sosiale bånd og tilhørighet til nærmiljøet, og reduserer sosial ulikhet.
– Vi ser at idrett bidrar til å styrke båndene mellom ungdom og deres nærmiljø, sa Eikenes.
Idrett må kombineres med andre faktorer
Eikenes påpekte at idrett alene ikke er nok for å forebygge rusproblemer. Den beste effekten kommer når idretten kombineres med vokseninvolvering og et strukturert sosialt miljø.
– Idrett er viktig, men det er mest effektivt som del av et system med aktive voksne og sosial deltakelse, forklarte han.
Eikenes trakk også frem frivillighetens betydning for livskvalitet. Frivillig arbeid gir en følelse av mening og er en viktig faktor for god psykisk helse.
– Frivillig arbeid gir folk en følelse av at det de gjør betyr noe, både for seg selv og andre, sa Eikenes.
Eikenes oppfordret flere voksne til å engasjere seg i frivillig arbeid, også innen idretten. Han påpekte at det ikke bare hjelper ungdom, men også gir de frivillige positive effekter.
– Å være frivillig styrker lokalsamfunnet og reduserer stress og risiko for depresjon, la Eikenes til.