En ny epoke for paraturn!

International Friendship Challenge i Kjennhallen, Lørenskog, har skapt en etterlengtet arena for utviklingshemmede utøvere innen turn og rytmisk gymnastikk. Med 170 deltakere fra 17 land, ble arrangementet en viktig møteplass for konkurranse, sosialt fellesskap og mestring. Nå ser arrangørene frem mot en fremtid der tilbudet kan utvides og inspirere flere.

Et unikt fellesskap skapes gjennom konkurranse og idrettsglede

May Gunn Madsen, daglig leder i Lørenskog Gymnastikklag, beskriver International Friendship Challenge som en drøm som har gått i oppfyllelse for mange involverte. "Vi har samlet gymnaster som virkelig brenner for turn. Dette er mer enn en konkurranse – det handler om å knytte bånd, oppleve mestring og vise ekte idrettsglede," forteller hun. Madsen forklarer at arrangementet gir deltakerne en sjelden mulighet til å konkurrere internasjonalt, reise og oppleve fellesskapet på tvers av landegrenser. “Jeg håper dette blir en årlig begivenhet. Det er et behov for slike muligheter, spesielt for utviklingshemmede utøvere som ellers har få arenaer for både konkurranse og fellesskap,” legger hun til.

maygunn.jpg(May Gunn Madsen er daglig leder i Lærenskog Gymnastikklag og er pådriver for IFC sammen med Stabekk turnforening.)

Et etterlengtet tilbud for utviklingshemmede utøvere

Ann Helen Bjørnstad, en erfaren internasjonal dommer i turn, trekker frem hvor spesielt det er at Norge kan arrangere en internasjonal konkurranse for utviklingshemmede gymnaster. "Vi er utrolig stolte av å ha samlet deltakere fra så mange land," sier Bjørnstad. Hun påpeker at et slikt arrangement lenge har vært savnet. "Det er generelt for få tilbud til utviklingshemmede, og mange land har ikke en gang turnklubber for denne målgruppen. Vi har faktisk måtte si nei til flere nasjoner på grunn av begrenset kapasitet, men dette viser hvor stort behovet er," forteller hun. I tillegg til det sosiale og sportslige utbyttet, har arrangementet også et faglig høyt nivå med OL-dommere til stede, noe som gir deltakerne en profesjonell og verdig konkurranseopplevelse.

annhelen.jpg(Ann Helen Bjørnstad er en erfaren internasjonal dommer i turn, og stor tilhenger av å få flere møteplasser for parautøvere.)


Et prøveprosjekt med støtte fra mange gode krefter

International Friendship Challenge har vært et prøveprosjekt, men May Gunn Madsen ser på arrangementet som starten på noe større. "Å arrangere en konkurranse av dette kaliberet er kostbart og krever mye ressurser. Vi har vært heldige med støtten fra Lørenskog kommune, sponsorer og samarbeidspartnere som Stabekk Turnforening," sier hun. Hun forklarer at støtten har gjort det mulig å dekke kostnadene for lokale leie og deltakeravgifter, som ellers kunne vært en barriere. Hun håper arrangementet kan inspirere flere norske klubber til å inkludere turn for utviklingshemmede, slik at man kan bygge et sterkere nasjonalt turnmiljø og tilrettelegge for flere konkurranser.

Voksende nasjonalt og internasjonalt turnmiljø for alle

Willemine Moe Næss, trener i Lørenskog Gymnastikklag, beskriver International Friendship Challenge som en unik rekrutteringsarena. “For oss som klubb betyr denne konkurransen enormt. Vi håper det vil øke interessen for turn og rytmisk gymnastikk nasjonalt,” sier Næss. Hun understreker at det er et mål å få flere utøvere inn i sporten. For mange av de norske deltakerne har konkurransen vært en ny opplevelse, og fellesskapet har gitt dem noe å strekke seg etter. “Jentene våre har trent hardt og støtter hverandre i konkurransene. Det er fantastisk å se hvordan de vokser med utfordringen,” forteller Næss.

Nå ser arrangørene og deltakerne frem til å se hvordan International Friendship Challenge kan videreutvikles. Med et økende internasjonalt interesse og støtte fra lokalsamfunnet, håper arrangørene at Norge kan bli en fast vertsnasjon for dette arrangementet. Det vil gi utviklingshemmede utøvere en plattform til å vise sin idrettsglede og oppleve fellesskapet som idretten gir.