Det er viktig å ta direkte kontakt med foreldrene og inviter dem og barna med. Har deres idrettslag mulighet til å samarbeide med den/De nærliggende skolen(e), er det en klar fordel for å nå ut til foreldrene, spesielt til målgruppen.
Det gir ekstra trygghet for målgruppene om en person som de kan identifisere seg med tar kontakt og gir informasjon. En trener, lagleder eller forelder med samme bakgrunn som målgruppen, er selvsagt en fordel. Men generelt å ha en eller flere inkluderingskontaktperson(er) i idrettslaget gir klare fordeler for kontakt ut mot medlemmene.
God informasjon vil alltid gi foreldre en visshet om at idrettslaget er et trygt sted for barna, hvordan et idrettslag fungerer, at jenter og gutter har like muligheter og rettigheter i idretten, hva dugnad er og hvordan de selv kan bidra, og mye mer.
Noen enkle tips for å få med foreldre og skape bedre kommunikasjon med medlemmene:
- Mødrene kan være spesielt viktig for å få med jenter i idrettslaget. Hva med å ha lavterskel «mammatrening» eller få med mødre med innvandrerbakgrunn som lagledere, trenere eller sosialt ansvarlig i lagene og idrettslaget generelt.
- Ha dialog, ikke enveiskommunikasjon. Spør gjerne foreldrene om hva de kan om norsk idrett, før man kommer med masse informasjon til dem.
- Ha kjennskap til hvilke språk de kan. Bruk Bli Med brosjyren for å forklare på det/de språket(ene) de kjenner til. Unngå vanskelige ord og (fag)uttrykk.
- Spør foreldrene om de vil ha en rolle i idrettslaget. La foreldre bidra med det de kan og ønsker. Inviter foreldre og eldre søsken til trener-, leder- og dommerkurs.
- Spør om foreldrene kan ta med for eksempel mat fra opprinnelseslandet til dugnad eller møtet.
- Spør foreldrene om de har gode erfaringer som de kan dele med idrettslaget.
- Spør om hva som hindrer deltakelse i idrettslaget og finn tilpassede løsninger sammen.
- Heng opp plakater, del ut brosjyrer og informer om idrettslaget på helsestasjoner, på voksenopplæringsskoler og til innvandrerorganisasjoner. Gjerne informasjon på flere språk.