Anleggskonferanse

Bygging av nye idrettsanlegg risikerer å stoppe opp

Økte byggekostnader og reduserte offentlige bidrag truer med å sette en stopper for byggingen av nye idrettsanlegg. Et av spørsmålet som ble drøftet på helgens anleggskonferanse, var om et tettere samarbeid mellom idretten, det offentlige og private aktører kan være nøkkelen til å løse utfordringene.

Både positive og dystre tendenser
Barn og unge vender nå tilbake til idretten etter en vanskelig periode preget av koronapandemien. Denne oppsvingen er gledelig, men medfører et økt press på eksisterende idrettsanlegg. Behovet for nye anlegg som møter dagens krav og aktivitetsbehov blir stadig mer presserende.

Samtidig er byggingen av nye idrettsanlegg i ferd med å bremse opp, ikke fordi behovet har avtatt, men fordi rammebetingelsene er så utfordrende at mange kommuner og idrettslag nå setter prosjektene på vent eller skrinlegger dem helt.

Private aktørers rolle
Flere arkitekter, entreprenører og utbyggere har de siste årene spesialisert seg på stedsutvikling med fokus på idrett, folkehelse og sosiale møteplasser. Selv om disse private aktørene ikke alltid bidrar økonomisk til idrettsprosjektene, tilfører de stor verdi gjennom innovative løsninger, inkluderende medvirkningsprosesser og bærekraftige tilnærminger.

Av private aktører var Nordbyen Utvikling AS, Skanska og JAJA Architects på plass under konferansen. Førstnevnte fokuserer på å utvikle gode og attraktive områder, og snakket mye om samarbeidet mellom private aktør og idrettslag. Skanska, som er utbygger og entreprenør, har som visjon å bygge for bedre lokalsamfunn. Både Nordbyen og Skanska var opptatt av at det er viktig å komme tidlig inn i planleggingsfasen, eller som Skanskas representant sa det: «Vi bygger, idrett og frivillighet fyller».

Det danske arkitektfirmaet JAJA Architects spilte også inn sine tanker om hvordan arkitekter kan tegne slik at man bygger og tilrettelegger for spontan aktivitet, og understrekte viktigheten av sosiale møteplasser og placemaking.

I dag ser vi et økende antall idrettsanlegg som er preget av flerbruk og nye aktiviteter, noe som i stor grad skyldes den innovative tenkningen som private aktører bringer til bordet.

Er trepartssamarbeid løsningen?
Selv om private aktører kanskje ikke er den eneste løsningen på anleggsutfordringene, tilfører de verdifull kompetanse og innovasjon innen brukerinvolvering og stedsutvikling.

Under konferansen som ble avholdt på Fornebu, ble konkrete prosjekter fra Bagn IL i Innlandet og Romsås IL i Oslo presentert. Begge prosjektene har samarbeidet med henholdsvis de private firmaene Curve og HRP, som spesialister på medvirkningsprosesser og anleggsutvikling. Resultatet har vært bedre forankrede prosjekter som bedre møter medlemmenes ønsker og behov.

Kommunene vil fortsatt være en viktig partner for idretten. Hvis dette samarbeidet kan utvides til å inkludere private aktører med riktig spisskompetanse, kan vi håpe på at den negative trenden snur. Med et solid trepartssamarbeid kan vi se frem til å bygge flere og bedre idrettsanlegg som kan møte medlemsveksten og behovet for aktivitet.