Ønske om en mer målrettet bruk av spillemidlene
Sammen med norsk idrett står Troms idrettskrets bak behovet for en tydeligere prioritering av idrettsanlegg med regional betydning. Dette er nødvendig for å sikre en bærekraftig utvikling av idrettsanlegg i Norge, og for å sørge for at spillemidlene treffer best mulig.
Anlegg med regional betydning fungerer som samlingspunkt for utøvere fra flere kommuner og bidrar til å heve nivået både for bredde- og toppidrett. Disse anleggene er ofte vertskap for større arrangementer, talentutvikling og treningssamarbeid på tvers av kommunegrenser. De har dermed en viktig funksjon i utviklingen av idretten regionalt og nasjonalt.
Det er avgjørende at idretten selv er med og peker ut hvilke anlegg som har størst regional betydning. Idrettsrådene og særkretser/regioner i Troms har den beste innsikten i hvor behovene er størst, og hvilke anlegg som vil gi størst verdi for utøvere på tvers av kommuner og idretter.
Troms idrettskrets har gjennomført en prosess, med innspill fra både idrettsråd og særkretser/regioner, for å prioritere idrettsanlegg som er av regional betydning for Troms-idretten. Våre prioriterte anlegg er nå sendt til Norges idrettsforbund. Se liste under.
-For å lykkes med å realisere anlegg av regional betydning, er det avgjørende at disse prosjektene får tilgang til ekstraordinære spillemidler. Slike anlegg har ofte høyere kostnader og mer komplekse planprosesser. Tilgang på ekstra midler er en forutsetning for å få realisert disse viktige prosjektene, og for å sikre at hele regionen får tilgang til moderne og funksjonelle anlegg.
Idrettskretsen er fornøyd med det store engasjementet idrettsråd og særkretser/regioner har vist i denne prosessen, sier anleggsansvarlig Hanna Flovik og organisasjonssjef Sylvi Ofstad.
Nå håper vi Kulturdepartementet vedtar endringer i spillemiddelregelverket som gir mulighet til å tilgodese ekstra spillemidler til prioriterte anlegg.
Troms idrettskrets styre har vedtatt følgende prioritering:
Kategori A med realistisk realisering innen 5 år (i prioritert rekkefølge):
1. Kunstisbane i Harstad, ved Harstad Skøyteklubb
Støttet av: Harstad idrettsråd, Nordnorsk skøytekrets
2. Nye Tromsøhallen, ved Tromsø kommune, BUL Tromsø, Tromsø Storm, Tromsø Håndballklubb, Ballklubb Tromsø, Tromsø Skiskytterlag, Tromsø Skiklubb Langrenn
Støttet av: Tromsø idrettsråd, Troms Friidrettskrets, Norges Håndballforbund, Norges Friidrettsforbund, Norges Basketballforbund
3. Storhall fotball Tromsø, ved Troms Fotballkrets, Tromsø IL, Tromsdalen UIL
Støttet av: Troms Fotballkrets, Tromsø idrettsråd
4. Snøproduksjonsanlegg Bardufoss Skisenter, ved Bardufoss OIF og Målselv Skiskyttere
Støttet av Troms Skikrets
5. Kunstisbane Tromsdalen, ved Tromsø Skøyteklubb
Støttet av: Tromsø idrettsråd, Nordnorsk skøytekrets
6. Senja Aktivitets- og friluftspark, ved Senja Ski
Støttet av: Senja idrettsråd
7. Saga Skistadion rulleski og skiskytteranlegg, ved Nordreisa IL
Støttet av: Troms Skikrets, Nordreisa idrettsråd
Kategori B, anleggsbehov lang sikt (uprioritert rekkefølge):
- Tromsø Alpinpark- videreutvikling, ved Tromsø Alpinklubb
- Flerbrukshall friidrett Harstad, ved IK Hind
- Storhall fotball og andre idretter Harstad, ved Hålogaland Fotballkrets
- Ishall for ishockey, kunstløp og curling i Tromsø, ved Boet Curlingklubb, Tromsø Ishockeyklubb, Ishavsbyen Kunstløpklubb, Tromsø idrettsråd
- Hoppbakke Tromsø Grønnåsen -videreutvikling, ved Tromsø Skiklub Hopp