Det var 9 deltakere med ulike verv i idretten. Deltakerne represenerte klubbene Kvaløya Sportsklubb (KSK), Tromsø Storm Ungdom, Reinen IL, TUIL Ski og Bravo Håndballklubb. Kursledere var Martin Dønland og Christine Dahl.
Dette var det andre lederkurset arrangert etter prosjektstart av “Ungdomsløftet for Troms-idretten", der lederkurs for ungdom er en sentral satsning. Lederkurs for ungdom er et kurs for ungdom mellom 15-19 år som enten har eller ønsker en rolle i idretten og/eller større ansvar i sitt idrettslag.
Målet med kurset er å gjøre deltakerne forberedt på lederverv i ulike deler av klubbarbeidet i norsk idrett. Deltagerne skal få kunnskap om hva det vil si å være en frivillig ressurs i idretten, og ikke minst bli motivert til å ønske og tørre å ta ansvar i egen klubb. Del 1 av kurset går over 18 timer. Kurset er praktisk lagt opp og det læres i stor grad gjennom lek og aktiviteter.
Under kurset tematiseres flere temaer som er nyttige for unge idrettsledere. Eksempelvis gjennom modulene “rollemodell” og “selvbilde, selvfølelse og selvtillit”. Dette sier ungdommen om hva de har lært under disse modulene;
“Jeg har blitt mer bevisst min rolle som rollemodell, og hvordan jeg kan være en god rollemodell. Under kurset har jeg også lært at alle er forskjellig, og at man må møte alle med forståelse og respekt, uansett om man er lik eller ulik”.
“Jeg har lært om viktigheten av god selvfølelse, og viktigheten av å minne meg seg på sine enge styrker og å ha god selvtillit. Også hvordan ytre krefter påvirker selvfølelse og selvtillit. Derfor er det viktig at jeg som leder passer på at deltakerne, og bidrar til psykologisk trygghet, glede og mestring”.
“Jeg tar med meg økt forståelse for menneskers behov for positiv tilbakemelding og hvorfor dette er viktig for å opprettholde motivasjonen og inspirasjonen til å drive idrett. God selvfølelse og selvtillit gir deg mot til å fortsette selv om du kanskje ikke klarer det. I tillegg, hvordan mestring kan oppnås ved å bli sett. Ikke bare ved å gjennomføre en oppgave eller øvelse korrekt, men også gjennom ros og god tilbakemelding”.
Kurset gir innsikt i hvordan norsk idrett og idrettslag er organisert. Verdiarbeid er også sentralt, herunder jobber deltakerne både med å bli kjent med verdiene til norsk idrett og deres egne verdier.
“Vi har jobbet med forståelsen av verdier, både idretten sine verdier og våre egne. Det var fint å bli mer bevisst mine verdier og hva som er viktig for meg. Også videre hvordan dette gjør meg til meg, og hvordan verdiene mine påvirker min atferd og mine handlinger”.
“Jeg har lært at Norges idrettsforbund sine verdier er fellesskap, mestring og ærlighet. Videre at idrettsforbundet har en visjon om Idrettsglede for alle, og hvordan ulike ledd i organisasjonen jobber for å oppnå denne visjonen”.
“Det har vært nyttig å jobbe med forståelsen av hvordan Norges idrettsforbund er organisert. Jeg har forstått at det er mye som ligger bak at jeg kan være utøver og trener/dommer. Klubbhjulet ga god innsikt i egen klubb og våre styrker og svakheter".
Under kommunikasjonsmodulen lærer deltakerne om "god" kommunikasjon. Gjennom helgen utarbeider deltakerne en handlingsplan for et tiltak de ønsker å gjennomføre i sin klubb. Mot slutten av helgen får deltakerne benyttet seg av teorien de lærer om kommunikasjon og presentasjon i modulen "presentasjonsteknikk" da de presenterer deres handlingsplan foran de andre deltakerne og kurslederne. Herunder øver deltakerene også på å gi hverandre tilbakemelding.
“Jeg har lært viktigheten av god kommunikasjon, og hvordan man kommuniserer ulikt i ulike kontekster avhengig av hvem som er avsender og mottaker. Dette ble tydeliggjort gjennom ulike aktiviteter og øvelser der vi fikk øvd på å gi og motta tilbakemelding, og å kommunisere uten språk”. “Det er nyttig å lære om hvordan man presenterer på en god måte, og å øve på å presentere handlingsplanen slik vi skal gjøre i egne klubber”.
"Det var nyttig med tilbakemelding etter presentsajonen både på hva som var bra og hva vi kan forbedre. Det er god forberedelse til når vi skal presentere handlingsplanen for styret eller andre voksne i klubben".
Målet med kurset er forberede ungdommen på lederverv i ulike deler av klubbarbeidet i norsk idrett, blant annet gjennom å gjøre deltakerne bevisst deres verdi som en ung ressurs.
“Kurset har gjort det tydelig at man som ung er en stor ressurs i sitt idrettslag. Vi har lært om fordelene av å være ung i tillegg til å reflektere over utfordringene man kan møte på, og sammen diskutert hvordan man kan håndtere utfordringene. Jeg tar med meg at jeg må tørre å prøve, feile og tørre å ta plass. De unge er framtiden. Vi må få og ta plass for å påvirke”.
Ved spørsmål om hva deltakerne synes er bra med Lederkurs for ungdom svarer de:
“Man lærer mer om meg som ressurs og om mine verdier”.
“Man møter andre unge ledere”.
“Du får relevant informasjon du kan bruke med en gang du kommer tilbake til klubbene og i de forskjellige vervene man har”.
“Det føles ikke ut som et kurs, det er mer som et sosialt sammentreff”.
“Kjempe sosialt, gøy og lærerikt”.
“I tillegg til at det er sosialt får du gratis mat, og det er alltid godt”.
Troms idrettskrets gratulerer deltakerne med vel gjennomført kurs del 1. De har vært aktive, engasjerte, åpene, reflekterte og bidratt til en morsom, sosial og lærerik kurshelg. Vi ønsker alle deltakerne lykke til med gjennomføring av tiltak i egen klubb og ser fram til del 2 av kurset!