Adelén Dahl og Pablo Vargas presenterer ungdomsløftet
Adelén Dahl og Pablo Vargas presenterer ungdomsløftet

Ungdom og breddeidrett i Tromsø: Samspill mellom Idrettsglede og frivillighet

Tirsdag 8. oktober ble det holdt et informasjons- og samarbeidsmøte i Tromsø i forbindelse med Troms idrettskrets sin satsning “Ungdomsløftet for Troms-idretten". Det deltok idrettsengasjerte fra særkretser/regioner i Troms, Tromsø Idrettsråd, ulike idrettslag og Nettverk for unge ledere. Prosjektledere Pablo Vargas og Adelén Dahl innledet med informasjon om prosjektet, statusoppdatering etter prosjektoppstart i august 2024 samt veien videre. 

“Ungdomsløftet for Troms-idretten" har to “spor”; frivillighetssporet og breddeaktivitetssporet. Som eksempel på et breddeaktivitetstilbud holdt Markus Johan Nymoen Hansen, dommerkonsulent/dommerutvikler i Troms Fotballkrets et innlegg. Han fortalte om “Ungdomsligaen”, et lavterskeltilbud for jenter og gutter i alderen 13-19 år. “Ungdomsligaen” er en fotballiga med lag og kamper på tvers av alder, kjønn og klubber primært for de som ikke har et annet fotballtilbud. Det er gratis deltakelse, og et godt eksempel på at uformell aktivitet gir stor fleksibilitet. Innlegget ga inspirasjon til hvordan flere idrettslag kan utvikle og tilby lavterskel/breddeaktivitetstilbud for ungdom.  

Flere unge ledere, trenere og dommere

En målsetning i prosjektet er at flere ungdommer velger å utdanne seg til trener, dommer og/eller leder. Under møtet ble det informert om ulike kurs idrettskretsen tilbyr, med fokus på en av de mest sentrale satsningene i prosjektet, “Leder kurs for ungdom”. Dette er et kurs for engasjert ungdom i idretten mellom 15-19 år, og har som mål å forberede ungdom til ulike lederverv i klubbarbeidet i norsk idrett.  

Troms idrettskrets vil i tiden framover arrangere flere lignende møter slik som i Tromsø i forbindelse med prosjektet. I etterkant av hvert møte planlegges det å arrangere “Lederkurs for Ungdom” stedene der møtene avholdes. Førstkommende kurs arrangeres i Harstad, i forlengelse av møte som ble holdt i Harstad 18. September.  

Les gjerne mer om “Lederkurs for ungdom” og følg med i kalenderen for kommende kurs.   

Det ble også informert om andre utdanningsmuligheter i idretten, eksempelvis som trener og dommerkurs arrangert av særidretten. I tillegg holdt Juni Magdalene Overvik et innlegg om ulike utdanningsmuligheter og andre muligheter idretten har gitt henne. Juni reflekterte rundt hvordan de like vervene har gitt hun verdifull lærdom og erfaring som ung leder, og mulighet til å etablere et stort nettverk og danne vennskap på tvers av landegrenser og i Norge. Hun påpekte at “Lederkurs for ungdom” hadde vært et gunstig kurs for hun å ta som ungdom, som forberedende kurs til vervene hun har i dag. Avslutningsvis oppfordret hun engasjerte idrettsungdom med ønske om å påvirke å ta kurset.  

Ta en titt på idrettens møteplass for ungdom og unge voksne.

Årets unge idrettsleder i region nord

Martin Dønland, også fra Nettverk for unge ledere holdt ett innlegg om ung medvirkning der han stiller og svarer på spørsmålet “hva skal til for at flere unge velger frivillige oppgaver i idretten?”.  

Under innlegget ble han overasket som regionvinner i region Nord som “Årets Unge Idrettsleder” i 2024. Bente Widding, markedsrådgiver i Norges idrettsforbund og tidligere verdensmester og olympisk medaljevinner i roing Kjetil Borch var til stede for å dele ut annerkjennelsen. Kjetil Borch belyste viktigheten av unge ledere og påpekte: “at det gjerne er disse som skal bli de neste lederne i idretten. De som finner sin tilhørighet i idretten, blir sett og hørt og kan få påvirkning, de vil man gjerne ha på og av idrettsbanen. De som jobber bak de store prestasjonene”.   

Martin er 1. visepresident Norges Studentidrettsforbund, Styremedlem Tromsø Idrettsråd, Leder Ungdomsråd NHF region nord, Medlem av Troms idrettskrets Nettverk for unge ledere og håndballdommer. I tillegg har han vært idrettsansvarlig under Studentlekene Tromsø 2024, delegasjonsleder Student-EM 2024, trener for Tromsø Håndballklubb og deltatt på NIF/NSI sitt Mentorprogram 2023-2024.  

Det er Norges idrettsforbund og Assessit står bak kåringen og ønsker å hedre, sette fokus på og fremme ungt lederskap i norsk idrett. Troms idrettskrets gratulerer Martin så mye som regionvinner og takker for engasjementet i idretten.  

Avslutningsvis ble det holdt en workshop hvor deltakerne sammen reflekterte rundt hvordan vi i idretten kan gjøre idretten bedre for ungdommen.  

Et lignende møte arrangeres 13. november i Bardu.