Med eventyrlige 183 landskamper og 55 mål for Norge, inklusiv ett OL-gull og to EM-sølv, har Solveig Gulbrandsen (43) skrevet seg inn i norsk idrettshistorie for evigheten.
Også etter karrieren har Gulbrandsen markert seg som en pioner som kvinnelig fotballekspert i TV 2, med sine treffende analyser for både kvinne- og herrefotball.
Etter mange år som ekspert, jobber fotballegenden fra og med 1. januar som coach i Olympiatoppen. Samtidig er hun trener for Kolbotns jente 14-lag, hvor datteren spiller.
I forbindelse med #BeKind-prosjektet til Innlandet idrettskrets, i samarbeid med NFF Indre Østland, slår hun et slag for en norsk idrettsbevegelse som tar på seg kapteinsbindet i kampen mot hets.
- Man ser ukulturen, spesielt på nett, at man kan slenge ut nesten hva som helst av ord og uttrykk. Ordbruken har blitt drøyere enn det var, både i russesanger og i mange andre sammenhenger i samfunnet, som i musikk og på radio. Grensene blir pushet, og det har blitt mer aksept for drøyere ord og uttrykk, sier Solveig Gulbrandsen i dette intervjuet med Innlandet idrettskrets.
Hun er glad for at idretten vil forsøke å innta en nøkkelrolle i kampen mot hets og mobbing.
- Jeg tror det starter allerede i barnehage, i skole og i hjemmene. Idretten har et kjempestort ansvar og mulighet til å lære barna respekt for hverandre, og å lære å håndtere motgang.
- Idretten er utrolig viktig. Det håper jeg politikere forstår i mye større grad enn i dag. Det må for eksempel gis mye flere midler til anlegg, slik at vi får enda mer aktivitet og fri lek, slik at færre står utenfor, mener 43-åringen.
Klar beskjed
#BeKind-prosjektet er et resultat av blant annet tilbakemeldinger og rapporter som viser at omfanget av hets i idretten, er altfor høyt, slik som i samfunnet for øvrig. I en undersøkelse - i regi av Norges idrettsforbund og Norges idrettshøgskole – fremkommer det at 47 prosent av idrettens medlemmer mellom 18-30 år har opplevd psykiske krenkelser, 25 prosent har blitt utsatt for seksuell trakassering, og 21 prosent har opplevd fysiske krenkelser.
- Hvordan merker du forskjellen på tiden før og etter sosiale medier?
- Språkbruken har blitt verre. Det er blitt lavere terskel for å sende en stygg melding, som de fleste avsendere ikke hadde turt å sende ansikt til ansikt, mener Solveig Gulbrandsen.
Hun legger til at hun har vært heldig som ikke har opplevd mye hets selv.
- Hvordan bør idrettslagene reagere og sanksjonere på hets, mobbing og rasisme som foregår i egen klubb?
- De bør aksjonere, ta tak, men ikke støte vekk. Idrettslagene må i enda større grad ta vare på og forstå at dette er mennesker som mest sannsynlig har andre underliggende grunner for at det skjer. Mange barn sliter og har det ikke bra hjemme. Man må forsøke å finne ut hva som ligger bak, sier den norske landslagslegenden, som advarer:
- Vi hører hva lærere blir kalt i deres skolehverdag. Det brukes også på fotballbaner, for eksempel til dommere. Dommerhetsen har blitt ekstremt drøy. Det har blitt aksept at foreldre kan rakke ned på dommerne. Det er ikke bra i det hele tatt, påpeker hun.
Vil snu holdningen til dommerne
Nettopp behandlingen av dommerne reagerer Gulbrandsen sterk på.
- Dommerne blir ikke respektert. Det starter allerede på barnefotballstadiet. Det er helt drøyt hvordan en del voksne mennesker snakker til og om dommerne og er dårlige rollemodeller.
Gulbrandsen er selv trener for Kolbotns j14-lag. Her er hun klinkende klar på at dommeren skal møtes med respekt.
- Min regel er at det er aldri dommerens skyld. Dommeren kan gjøre feil, men vi skal ikke fokusere på det. Jeg vil ikke høre fra spillerne mine at det var dommerens feil. Vi skal fokusere på hva vi kan gjøre annerledes, forteller hun.
Omtrent etter hver fotballkamp diskuteres og kritiseres dommeravgjørelser, også i medienes flater. Etter flere år som fotballekspert i TV 2, erkjenner Gulbrandsen at hun synes fokuset på omdiskuterte dommeravgjørelser er for massivt.
- Jeg synes det er for stort fokus på dommeravgjørelser i media. Det er min mening. Jeg synes det er kjedelig å diskutere dommeravgjørelser opp og i mente. Det er ekstremt vanskelig å dømme. Det går utrolig fort. Jeg respekterer veldig det dommerne gjør. Jeg tenker at vi bør roe ned fokuset på dommeravgjørelser, sier 43-åringen og minner om:
- Fotballen er helt avhengig av dommerne. Menneskelige feil fra alle parter er en del av spillet. Det er med på å skape lidenskapen som fotball gir.
- Slutt å sammenlign kvinne- og herrefotball
Hun har vært en frontfigur i kvinnefotball i en årrekke og har vært med på å kjempe for kvinnenes posisjon og status i samfunnet og i fotballen. Den har heldigvis blitt vesentlig bedre enn i Gulbrandsens tid som landslagsstjerne.
- Utviklingen er veldig positiv, fordi vi har blitt mer respektert. Jeg håper at vi slutter å sammenligne kvinne- og herrefotball. Det er to forskjellige idretter, både når det gjelder oppmerksomhet, markedsføring etc. Kvinnefotball er en mye yngre idrett.
- Da jeg spilte, savnet jeg respekten for at man investerer så mye tid i trening og fotball, at man er best i landet på det man driver med, i stedet for at det blir påpekt at det går tregere i kvinnefotball enn i herrefotball. Slik er det også i andre idretter, uten at det blir fokuset. Jeg har møtt folk som bare sier at de ikke sier at de ser på kvinnefotball, helt ut av det blå - uten at jeg har spurt dem om det. Jeg sier ikke at jeg ikke følger med på det de holder på med. Det er mangel på respekt.
Gulbrandsen påpeker videre at hun spilte fotball med flagget på brystet med null på bank- og pensjonskonto, bare av ren lidenskap til fotballen, hvor fotballdamene skapte mange store idrettsøyeblikk og nasjonal stolthet. Likevel måtte de kjempe for å bli respektert.
- Heldigvis har dette blitt bedre nå.
Livet som kvinnelig ekspert – inspirerer mange
Å være kvinnelig fotballekspert i herrefotball har heller ikke vært uten motstand. Gulbrandsen medgir at selv om det ikke har vært uten utfordringer, sitter hun igjen med et drøss av gode opplevelser og at hun opplever at hun har blitt møtt med respekt for jobben hun har gjort.
I dag sitter hun igjen som en pioner som forhåpentligvis kan være med på å åpne denne døra for flere kvinner i framtiden.
- Det var en tøff barriere å begynne å jobbe med Premier League. Det føles ut som at det eies og drives av menn, selv om det ikke stemmer helt. Man føler nesten at man gjør noe ulovlig. Men: Det er noe av det kuleste man kan gjøre, selv om det var utfordrende og vanskelig samtidig, forteller Solveig Gulbrandsen.
- Det er en stor liga. Det er vanskelig å få tilgang og krevende være ekspert på en liga som er så lukket for informasjon. Sånn sett har det vært enklere å få tilgang i norsk fotball. Det har vært veldig gøy.
- Ikke følt meg som den mest populære i NFFs lokaler
Gulbrandsen har også markert seg som en som har tørret å ytre sine kritiske innvendinger til landslagssjef Ståle Solbakken i de mislykkede forsøkene på å ta Norge til mesterskap.
- Jeg har ikke følt at jeg har vært den mest populære i NFFs lokaler... Jeg legger bort følelser når jeg ser fotball. Jeg har fått fotball inn under huden siden jeg var et lite barn og så tidlig på fotball som et spill hvor man flytter brikker, hvor jeg og pappa analyserte. Jeg elsker å diskutere spillet, taktikken og det er jo helt greit å være uenig, sier 43-åringen til Innlandet idrettskrets.
- Hvorfor byttet du jobb?
- Jeg fikk en mulighet i Olympiatoppen som jeg ikke kunne la gå fra meg. For første gang fikk jeg en fast stilling, og jeg kan for første gang se at jeg samler opp pensjonspoeng. Jeg drives veldig av målsettinger og utfordringer. Nå fikk jeg nye utfordringer og får jobbe enda tettere på idretten, som jeg har savnet litt. Totalen blir en mulighet jeg rett og slett måtte ta, forklarer Solveig Gulbrandsen.
Mushaga Bakenga, som også er #BeKind-ambassadør, fortalte i et intervju med Innlandet idrettskrets i høst at han håper flere idrettsprofiler kan bruke stemmen og innflytelsen sin til noe positivt. Det budskapet støtter Gulbrandsen.
- Alle som er så profilerte, bør reflektere rundt hvilket samfunn man vil være med på å drive videre. Våre største profiler kan gjerne vise enda mer av hva positivt man bidrar med og spre gode verdier. For jeg er helt sikker på at de bidrar med mye.
- Tips oss: oyvind.godo@idrettsforbundet.no
Foto: Espen Solli, TV 2