Foto: Espen Solli, TV 2
Foto: Espen Solli, TV 2

- Jeg håper flere kvinner har troa på at de kan bli gode ledere

- Jeg tror mange jenter må tørre mer. Tørre å by på seg selv. Det er ikke farlig. Jeg har vært nødt til å gjøre det og er veldig takknemlig for det, sier Solveig Gulbrandsen i dette intervjuet med Innlandet idrettskrets.

Innlandet idrettskrets fortsetter å bære kapteinsbindet i kampen for å bedre kjønnsfordelingen i styrer og verv i norsk idrett.

Tidligere i artikkelserien til Innlandet idrettskrets, gjorde vi et intervju med Gro Hammerseng-Edin, som blant annet forfektet at norsk idrett ikke er likestilt og at vi trenger flere synlige forbilder i trenerroller, lederroller i idretten, blant sportsjournalister og ekspertroller – og trakk fram blant annet Solveig Gulbrandsen som et forbilde til inspirasjon.

- At Solveig Gulbrandsen sitter og er ekspert i herrefotball, gjør at flere jenter tenker at det er mulig for dem å bli det samme. Det er viktig at det vises at det faktisk er mulig, sa Gro Hammerseng-Edin.

Nå har Innlandet idrettskrets tatt en prat med nettopp Gulbrandsen for å høre hennes refleksjoner rundt tematikken og hvordan det har opplevdes fra innsiden å gå foran som en pioner.

- Jeg håper at det hjelper og bidrar til at det viser at det er mulig for andre damer. Når den neste generasjonen blir mer vant til å se det, blir terskelen lavere. Vi ser at det kommer flere og flere kvinner som kommenterer fotball nå. Det er bra og viser flere andre damer igjen at det er mulig å gå denne veien, forteller Solveig Gulbrandsen til Innlandet idrettskrets.

- Det var ikke så mange kvinnelige rollemodeller innenfor fotballen å se opp til da jeg vokste opp. Pappaen ble automatisk et forbilde for meg. Men i dag er det annerledes. Utviklingen går rett vei.

- Ikke i tvil

Kvinner i ekspertroller i idretten og i sportsjournalistjobber kan ha en innflytelse på kjønnsfordelingen på ledersiden i norsk idrett i form av valg og vinklinger som media prioriterer.

Selv er Gulbrandsen også trener for Kolbotns jente 14-lag, hvor datteren spiller.

- Jeg er ikke i tvil om at damer og menn har forskjellig inngang og kvaliteter som balanserer hverandre i et team – for eksempel når det gjelder språkbruken og at flere føler seg hjemme.

- Når jeg er i et miljø med bare menn, krever det mer å si meningen min, sammenlignet med om det bare var kvinner der. Det er en annen kultur. Jeg tror ikke menn tenker på hvor tøft det kan være å si mot dem i et forum for kvinner som står alene i et mannsdominertmiljø.

Klar oppfordring

Fotballprofilens budskap er klinkende klart:

- Jeg håper flere kvinner har troa på at de kan bli gode ledere. Vi trenger flere kvinner i idrettens lederoppgaver for å få en bedre balanse.

- Jeg tror mange jenter må tørre mer. Tørre å by på seg selv. Det er ikke farlig. Jeg har vært nødt til å gjøre det og er veldig takknemlig for det, sier Gulbrandsen og roser fotballpresident Lise Klaveness:

- Du finner ikke en tøffere dame, samtidig som hun balanserer det på en veldig god måte. Lise er ekstremt dyktig i sin rolle, men også ekstremt varm. Vi er heldige som har en dyktig leder på toppen av norsk fotball, for vi vet at det er få av dem (internasjonale fotballedere) i verden med gode verdier.

- Slutt å sammenlign kvinne- og herrefotball

Hun har vært en frontfigur i kvinnefotball i en årrekke og har vært med på å kjempe for kvinnenes posisjon og status i samfunnet og i fotballen. Det har heldigvis blitt vesentlig bedre enn i Gulbrandsens tid som landslagsstjerne.

- Utviklingen er veldig positiv, fordi vi har blitt mer respektert. Jeg håper at vi slutter å sammenligne kvinne- og herrefotball. Det er to forskjellige idretter, både når det gjelder oppmerksomhet, markedsføring etc. Kvinnefotball er en mye yngre idrett.

- Da jeg spilte, savnet jeg respekten for at man investerer så mye tid i trening og fotball, at man er best i landet på det man driver med, i stedet for at det blir påpekt at det går tregere i kvinnefotball enn i herrefotball. Slik er det også i andre idretter, uten at det blir fokuset. Jeg har møtt folk som bare sier at de ikke sier at de ser på kvinnefotball, uten at jeg har spurt dem om det. Jeg sier ikke at jeg ikke følger med på det de holder på med. Det er mangel på respekt.

Gulbrandsen påpeker videre at hun spilte fotball med flagget på brystet, med null på bank- og pensjonskonto, bare av ren lidenskap til fotballen, hvor fotballdamene skapte mange store idrettsøyeblikk og nasjonal stolthet. Likevel måtte de kjempe for å bli respektert.

- Heldigvis har dette blitt bedre nå.

Livet som kvinnelig ekspert – inspirerer mange

Å være kvinnelig fotballekspert i herrefotball har heller ikke vært uten motstand. Gulbrandsen medgir at selv om det ikke har vært uten utfordringer, sitter hun igjen med et drøss av gode opplevelser og at hun opplever at hun har blitt møtt med respekt for jobben hun har gjort.

I dag sitter hun igjen som en pioner som forhåpentligvis kan være med på å åpne denne døra for flere kvinner i framtiden.

- Det var en tøff barriere å begynne å jobbe med Premier League. Det føles ut som at det eies og drives av menn, selv om det ikke stemmer helt. Man føler nesten at man gjør noe ulovlig. Men: Det er noe av det kuleste man kan gjøre, selv om det var utfordrende og vanskelig samtidig, forteller Solveig Gulbrandsen.

- Det er en stor liga. Det er vanskelig å få tilgang og krevende være ekspert på en liga som er som lukket for informasjon. Sånn sett har det vært enklere å få tilgang i norsk fotball. Det har vært veldig gøy.

- Ikke følt meg som den mest populære i NFFs lokaler

Gulbrandsen har også markert seg som en som har tørret å ytre sine kritiske innvendinger til landslagssjef Ståle Solbakken i de mislykkede forsøkene på å ta Norge til mesterskap.

- Jeg har ikke følt at jeg har vært mest populær i NFFs lokaler. Men jeg legger bort følelser når jeg fotball. Jeg har fått fotball inn under huden siden jeg var et lite barn og så tidlig på fotball som et spill hvor man flytter brikker, hvor jeg og pappa analyserte. Jeg kunne diskutert fotball i mange, mange timer, forteller 43-åringen til Innlandet idrettskrets.

- Hvorfor byttet du jobb?

- Jeg fikk en mulighet i Olympiatoppen som jeg ikke kunne la gå fra meg. For første gang fikk jeg en fast stilling, og jeg kan for første gang se at jeg samler opp pensjonspoeng. Jeg drives veldig av målsettinger og utfordringer. Nå er det nye utfordringer i team, som jeg har savnet litt. Jeg får jobbe enda tettere på idretten. Dette er en mulighet jeg måtte ta, forklarer Solveig Gulbrandsen.