Foto: Øyvind Godø
Foto: Øyvind Godø

OLT Innlandet blir #BeKind-samarbeidspartner: - Du trenger ikke å nedsnakke andre for å fremsnakke noen

Heidi Tjugum, leder for Olympiatoppen Innlandet, er glade for å ta del i #BeKind-kampanjen i regi av Innlandet idrettskrets. Nå kommer hun med klar beskjed: - Vi må utstyre barn og unge til å håndtere sosiale medier. Vi ønsker ikke å miste idrettstalenter som følge av mobbing og utestengelse!

- Olympiatoppen Innlandet skal være en pådriver i å utvikle morgendagens toppidrettsutøvere. Det er disse unge menneskene som skal forvalte idretten videre i fremtiden og være rollemodeller for nye generasjoner, innleder Tjugum og poengterer viktigheten av gode forbilder som ambassadører for #BeKind-verdiene.

- Det er sårbart å nå toppen: Å strekke seg og å si at man vil bli best, er ikke lett. Det er vanskelig å skille seg ut i mange ungdomsmiljøer. Det krever mot. Mangel på #BeKind skal ikke være en av barrierene for morgendagens toppidrettsutøvere. Hva er det vi ikke klarer å fange opp? Hva må vi snakke mer om? spør hun.

Heidi Tjugum har 175 landskamper som landslagskeeper for Norges, med blant annet VM-gull, EM-gull og sølv- og bronsemedalje fra OL i 1992 og 2000.

Hennes #BeKind-budskap er klinkende klart:

- Man trenger ikke å nedsnakke andre for å fremsnakke noen.

Tjugum er utdannet spesialist i allmenn fysioterapi og har master i kliniske helsefag med fordypning i palliasjon fra Universitetet i Sør-Øst Norge. Tjugum er også doktorgradsstipendiat i prosjektet «Active independent life in older age – despite cancer» ved Forskningssenter for Aldersrelatert Funksjonssvikt og Sykdom, Sykehuset Innlandet HF og forsker på rehabilitering av eldre med kreft.

Klar beskjed: - Dette må vi gjøre

Hun brenner for at idretten skal være en arena med nulltoleranse mot mobbing. Med barn i skolealder ser hun hvordan sosiale medier gir nye utfordringer sammenlignet med foregående generasjoner – og at mobbetallene fra den norske skolen er altfor høye.

- Vi må utstyre barn og unge til å håndtere sosiale medier. I ytterste konsekvens kan det få veldig uønskede utfall. Vi kan miste gode idrettsutøvere hvis vi ikke tar tak. Blant disse kan det også være mulige gullvinnere. Idretten skal være en trygg og god arena, et sted å høre til både som utøver og som menneske. Idretten skal ha nulltoleranse mot mobbing, påpeker Tjugum.

- Vi må trygge alle de som ønsker å stå opp mot mobbing og gi dem ros. Mange tør ikke å si ifra, fordi de er redd for å bli nestemann på lista. Det krever mot å si ifra at dette ikke er greit. Vi voksne må støtte ungdommen til å tørre å si ifra.

- Og vi må få de som mobber til å forstå hva de gjør med andre mennesker og hjelpe dem til å forstå konsekvensene av hva de gjør. I tillegg må vi finne ut om det er bakenforliggende årsaker som gjør at noen har et behov for å mobbe eller nedsnakke andre.

- Vi må også støtte lederne og foreldrene til å ta ansvar. Når vi møtes på idrettsarenaen, har vi voksne en god mulighet til å nå inn hos de unge. Vi må blant annet si ifra at sånn oppfører vi ikke oss, når vi ser oppførsel som ikke er forenlig med #BeKind.

Foto: Øyvind Godø

- Da er det rett ut

Tjugum er selv håndballtrener for yngre gutter.

- Hvis spillerne mine kjefter på dommeren, er det rett ut. Vi skal respektere dommerens avgjørelser, og vi jobber med å overstyre refleksene som mange har når de er uenig med dommeren. Det er en aktiv øving som må gjentas og gjentas. Jo mer du gjentar positive konnotasjoner, jo mer setter de seg.

- Vi øver oss i lagene jeg trener. Guttene jeg trener er virkelig flinke til å støtte hverandre. Men det kommer ikke uten innsats: Det har vært en jobb som har krevd mye innsats fra trenerne og foreldrene, forteller lederen for Olympiatoppen Innlandet.

Hun legger til:

- Hvis det glipper for meg – og det gjør det iblant - må jeg ta voksenansvar og si at det var min feil. Hvis ikke tar barna etter. Det er viktig å innrømme sine feil.

- Jeg har også vært veldig opptatt av å fremsnakke og spørre de unge: Hva gjorde du bra i dag? Hva gjorde lagkameraten din bra?

Lederen for Olympiatoppen Innlandet er også bevisst på å involvere alle spillerne på laget og gi de eierskap i hvordan laget skal være og ha det – slik som hennes mangeårige suksesstrener på landslaget, Marit Breivik, gjorde til en av sine suksessformler.

- Hvordan vil vi ha det sammen i denne gruppa? Dette er ditt lag, sier jeg.

- Jeg spør ofte: Hva fungerte for laget? Hva gjorde at dere presterte dette sammen? Hvor mange assist hadde du? Hvor mange ganger hjalp du sidemannen i forsvar? Jeg tror det er viktig å fokusere på samarbeid og det å ta ansvar for laget, fremfor å fokusere på hvem som har scoret hvor mange mål. Det får alle med seg uansett.

- Det er de viktige faktorene i samhandlingen vi må løfte opp, skape forståelse for og bevissthet rundt. Det er disse som kan være avgjørende for hvor god man til slutt blir som voksen utøver.

 - Her må foreldrene være obs

Tjugum påpeker at hun har vært heldig som ikke har blitt møtt av hets i løpet av sin lange og innholdsrike toppidrettskarriere.

Samtidig legger hun ikke skjul på at det var konflikter i lagene hun spilte i og ordvekslinger med høy temperatur, men lederne var dyktige til å fange opp problemene umiddelbart. Da ble de ferdige med utfordringene der og da, i stedet for å la det vokse.

- Man må bli ferdig med der og da. Ikke ta det med videre – og i hvert fall ikke ta det med til sosiale medier.

- På grunn av sosiale medier har det blitt vanskeligere å følge med på hva som skjer i livene til barna våre enn tidligere. Her er det viktig at foreldrene følger med og tar ansvar også på denne arenaen, poengterer Tjugum.

Keeperlegenden trekker blant annet frem aldersgrensene som er i de respektive sosiale mediene, med 13-årsgrense på eksempelvis Snapchat, Instagram og Tiktok. Likevel etableres det grupper for mange lag med yngre utøvere i disse sosiale mediene.

- Her må foreldre og voksne rundt idretten være oppmerksomme. Det er bedre å bruke for eksempel Spond, som har 4-års aldersgrense, påpeker Tjugum.

Idretten har stor mulighet til å bidra til å spre #BeKind-verdier i det norske samfunnet. Her ønsker altså Olympiatoppen Innlandet å bli med på #BeKind-laget – i regi av Innlandet idrettskrets.

- Olympiatoppen skal støtte og styrke det regionale utviklingsarbeidet. #BeKind inngår i det, herunder å fremme gode verdier. Vi er dedikert til å se helheten i både utøverne og menneskene, og hvordan de kan bidra til samfunnet, forteller Heidi Tjugum, leder i Olympiatoppen Innlandet.

Hva er #BeKind?

#BeKind er en kampanje initiert av Innlandet idrettskrets som skal jobbe proaktivt og forebyggende for å ta livet av alle former for hets i idretten, uavhengig av etnisitet, kjønn, legning, religion eller rolle.

#BeKind er en klar appell til alle om rett og slett å være hyggelig med hverandre, tenke gjennom hva man sier og hvordan det oppfattes av mottakeren, og at vi står sammen i kampen mot hets på idrettsarenaen, enten det er på tribunen eller på konkurransearenaene. 

Idretten har nulltoleranse mot alle former for hets. Slutt å si stygge ting. Vær hyggelig. #BeKind