I 2021 var situasjonen en helt annen enn i dag:
Vestre Toten manglet blant annet oversikt over hvor mange som falt utenfor grunnet økonomi, det var noe tilfeldig hvem som fikk støtte, og det var uavklart hvilket ansvar og rolle NAV skulle ta.
Så skjedde det noe.
De siste årene har vært en eventyrhistorie.
Et eventyr til både stor inspirasjon og som et prakteksempel som mange kan lære av.
Etter opprettelse av to aktivitetskontaktstillinger i 2021, etterfulgt av at Vestre Toten aktivitetsfond ble etablert høsten 2023, har Vestre Toten virkelig funnet en gyllen oppskrift for hvordan bidra med blant annet:
1) støtte til dekning av kostnader for medlemmer hvor økonomi er en hindring for deltakelse og
2) støtte til lokale lag og foreninger som vil gjennomføre tilbud det er gratis å delta på for barn og ungdom.
Resultatene er imponerende:
- Økt antall faste ukentlige tilbud og deltakere - fra 2900 til ca 15000 per år.
- Nye tilbud og møteplasser har oppstått.
- Økt rekrutering inn i lokale fritidstilbud.
- Tettere samarbeid og gode relasjoner mellom kommune og frivillighet.
- Ferietilbudene er meget godt besøkt (ca 5000 i året)
- Utvalg av utstyr i og utlån fra Utstyrsbanken i Vestre Toten har økt voldsomt.
- Jobb til lokale ungdommer på aktivitetsflater.
- Flere innbyggere opplever at de har like muligheter. Terskler for deltakelse er redusert.
- Relasjoner og kontaktnett på tvers av enheter er styrket.
- Mer aktivitet på arenaene og mer samkjørt om felles barn og unge i Vestre Toten kommune.
- Fritidsfeltet er nå en naturlig del av helheten i flere foraer.
Så hva og hvordan er det Vestre Toten kommune har lykkes med å utvikle løsninger for at alle barn og ungdom kan delta på fritidstilbud og aktiviteter - og ta en sentral rolle i kampen mot utenforskap i det norske samfunnet?
Ferieaktivitet skøytebanen: Gratis utlån av utstyr i alle størrelser ved banen, bålplass og musikk. Foto: Tommy Gjestvang Svendsen
Deler suksessoppskriften
I dette intervjuet med Innlandet idrettskrets deler Tommy Gjestvang Svendsen, aktivitetskontakt i Vestre Toten, viktig kunnskap og erfaringer om hva de har gjort i løpet av disse årene for å komme dit de er i dag.
- Hva er det som har fungert så bra?
- Det som har fungert aller best er samarbeidet mellom oss og frivilligheten. Når den er satt i et system slik vi sammen har fått til nå, så fungerer det veldig godt og er en vinn-vinn. Vi blir et mellomledd mellom skole, helse, NAV, Voksenopplæring, barnevern, kultur og idrettsfeltet ut mot de fritidsaktørene vi har lokalt. Samtidig stiller de opp med aktiviteter på våre ferieprogram og i våre lokale lavterskeltilbud. På den måten utnytter og løfter vi frem de arenaene, kompetansen, utstyret og aktivitetstilbudet vi alt har i kommunen – og klarer også å dele på dette på tvers, forteller Tommy Gjestvang Svendsen, aktivitetskontakt i Vestre Toten, til Innlandet idrettskrets.
- Summen av dette har bidratt til at vi har fått vesentlig flere barn og unge i aktivitet i Vestre Toten, og at mange som ikke har deltatt tidligere, nå har funnet et miljø å være aktive i. I ferieaktivitetene har vi mange tusen deltakelser i løpet av året, på åpne møteplasser det samme, og undersøkelser viser at Vestre Toten kommune ligger veldig godt an med tanke på deltakelse i fritidsaktiviteter sammenlignet med nabokommunene etter koronaen.
Vestre Totens lokale aktivitetsfond har i løpet av det første leveåret sitt støttet over 100 unge, slik at de kan delta på lik linje med andre på fritiden.
- Hva har vært mest utfordrende?
- Det vi synes har vært mest krevende å lykkes med, er å nå ungdommene godt nok og få dem til å møte opp på nye ting. Vi har etter hvert erfart at de vil ha det helt «nedpå» og er mer tilgjengelige for å teste ut aktiviteter på stedet når de først er til stede og er i en gruppe. Det hjelper ikke hvor godt et tilbud er, og at vi voksne mener det burde treffe ungdommen godt; de må ville det selv.
Aktivitetskontaktene i Vestre Toten: Tommy Gjestvang Svendsen og Hilde Leonardsen. Foto: Henning Raae
Bredt samarbeid
Vestre Toten kommune har over tid hatt en bevisst satsing på fritidsfeltet for barn og unge. Det er blitt investert stort i både skoler og aktivitetsanlegg de siste årene og lagt et grunnlag for at det skal være mulig for alle å være aktive i sitt nærmiljø.
Ved opprettelse av to aktivitetskontaktstillinger i 2021, ble det satt ytterligere fokus på å skape aktivitet på alle arenaer lokalt, og samtidig jobbe målrettet mot at det skal være mulig for alle barn og unge i vår kommune å delta på fritiden.
På Innlandet idrettskrets spørsmål om hva Vestre Toten har lykkes med, svarer Gjestvang Svendsen:
- Vi har lykkes med å forankre dette arbeidet godt tversektorielt hos oss, og vi opplever at fritidsfeltet har blitt en viktig del av helhetene når det jobbes med oppvekst i vår kommune – også i andre enheter enn kultur og fritid, forteller han.
- Vi har også lyktes godt med å jobbe tettere sammen med frivilligheten både via Frivilligsentralen og lokale lag og foreninger, for å styrke eksisterende tilbud og arenaer, jobbe likt, og også jobbe sammen og tilbud og tiltak.
- Vi har fått på plass et lokalt aktivitetsfond som har fungert meget godt for å sikre at alle har anledning til å delta på tross av økonomiske utfordringer. Dette har også vært med på å styrke de lokale tilbudene og gi dem forutsigbarhet økonomisk til å opprettholde gode tilbud. I tillegg kan foreningene søke fondet for å opprette lavterskel tilbud for å vise frem sine aktiviteter.
Ferieaktivitet filmvisning: Gratis kino og popkorn.
Tiltakene som har gitt suksess
- Hvilke tiltak har dere gjort?
- Vi har jobbet tett sammen med enheter som jobber med barn og unge til vanlig, for å styrke samarbeidet og kommunikasjonen der. På samme måte holder vi tett dialog med fritidstilbyderne lokalt og forsøker å være brobyggere mellom innbyggere og lokale fritidstilbud, ved å ha oversikt over alle muligheter som finnes her. Vestre Toten aktivitetsfond er også opprettet i samarbeid med frivilligheten og er derfor godt forankret der, og benyttes flittig for å viske ut hindringer foreningene opplever at noen av sine medlemmer har med tanke på deltakelse.
- Vi har opprettet et bredt utvalg av ferieaktiviteter i alle skoleferiene. Alt er gratis å delta på og er i regi av lokale fritidstilbydere/foreninger som åpner opp sine arenaer, utstyr og aktiviteter slik at alle kan delta. Dette fungerer også som en rekruteringsarena for foreningene. I tillegg har vi opprettet åpne møteplasser for hele familien – som for eksempel Vestre Toten skøytebane der man kan låne skøyter, hockeyutstyr og annet i alle størrelser helt gratis ved siden av banen, forteller Tommy Gjestvang Svendsen.
Etter skolen-tilbud er også opprettet i samme periode for ulike aldersgrupper, men alle med samme innhold og resept: gratis å delta, faste voksne til stede, mulighet for å teste ut uorganisert og organisert aktivitet og med en gratis matbit tilgjengelig.
- Vi er til stede ved Voksenopplæringen gjennom hele året og forteller om alle ferieaktivtetstilbud og veileder samtidig familiene der inn i aktiviteter for sine barn.
Hvordan lykkes i kampen mot utenforskap?
Når Innlandet idrettskrets utfordrer Gjestvang Svendsen i Vestre Toten kommune på hva – som andre kan lære av – og som skal skal til for å lykkes med dette arbeidet ut ifra deres erfaringer, trekker han frem:
- At man jobber på systemnivå, forankrer mandater og roller godt og står i arbeidet over tid. Den viktigste årsaken til at vi har lykkes i Vestre Toten, er at man har fått tid til å prøve og feile, og funnet gode løsninger sammen.
- Samarbeidet med lokale foreninger er enormt viktig for å verdsette og forstå hva som skal til for at tilbudene skal bli gode nok, og ikke minst reelt tilgjengelige for alle som ønsker å delta. At hele «landsbyen» snakker sammen og bidrar til å oppdra våre felles håpefulle er åpenbart en universell og tidløs oppskrift, som vi har opplevd at fungerer lokalt hos oss.
- Har dere tips til hva andre idrettslag bør tenke på i dette arbeidet?
- Vi har trua på å tørre å være i utvikling, være fleksible og forsøke å se på hvilke muligheter som hele tiden finnes der man allerede er. Og tørre å evaluere seg selv underveis. Kan man gjøre enda mer ut av tilbudet som allerede fungerer? Hvordan kan man invitere enda flere inn i sitt miljø? Hvilke terskler finnes og hvordan kan man helt konkret bryte ned en og en av dem? spør han.
I 2025 finnes det et enormt spekter av aktivitetstilbud.
- Det gjelder bare å bli eksponert for dem og tørre å delta. Vi som jobber i dette feltet, må gjøre aktivitetene tilgjengelige og også attraktive nok til at enda flere barn og unge kan, og ønsker, å delta. Det krever mer enn noen gang da man konkurrerer med blinkende skjermer og altoppslukende apper. Men den utfordringen må vi ta – det vil også føre til utvikling av enda bedre tilbud og miljøer, forteller Tommy Gjestvang Svendsen, aktivitetskontakt i Vestre Toten, til Innlandet idrettskrets.
- Tips oss: oyvind.godo@idrettsforbundet.no