Med blant annet 97 A-landskamper for Norge og over 200 kamper for Tottenham er Erik Thorstvedt en av tidenes beste norske fotballspillere.
Også utenfor bana har keeperlegenden markert seg med sitt positive vesen, gode humør og oppbyggende tilnærming til sine medmennesker. Nå blir Thorstvedt ambassadør for holdningskampanjen #BeKind i regi av Innlandet idrettskrets.
- Hva med #BeKind appellerer til deg?
- Jeg mener at den mest undervurderte menneskelige egenskapen er å være snill. Vi lever i en verden der vi skal jakte å bli bedre, men verden trenger folk som etterstreber å være snill og grei med hverandre, sier Erik Thorstvedt til Innlandet idrettskrets.
- Idretten er en blanding av folk som vil ha det gøy og de som vil bli best mulig. Konkurransesituasjon fremkaller følelser. Da er det veldig fint iblant å stoppe opp, puste opp med magen og fokusere på å være snille med hverandre.
- Spesielt for unge utøvere kan rett ord til rett tid gjøre underverker. På samme måte kan feil ord på feil tid såre veldig. Derfor er det så viktig at vi tenker over hva vi sier til hverandre, minner Thorstvedt om.
Overrasket i realityprogrammet «Spillet»
Selv har han markert seg som en lagspiller med stor L, både på fotballbanen – alt fra øverste nivå i engelsk fotball og landslaget til å være trener for Tufte IL - og også i andre sammenhenger utenfor idretten. I 2005 fikk han prisen «Medierosen», en pris som går til en person eller en redaksjon som har utmerket seg ved å holde frem positive verdier i mediebildet, for sin rolle i Tufte IL.
Blant annet var Thorstvedt i fjor med i realityprogrammet «Spillet», hvor han imponerte mange med sin inkluderende, oppbyggende og uegoistiske væremåte. I en tid hvor realityprogrammene løfter frem strategier som i stor grad handler om å dolke hverandre i ryggen, gjorde Thorstvedt det stikk motsatte:
Han nektet å stemme ut lagkamerater – og ofret seg selv – samtidig som han klarte å løfte opp lagkamerater som var langt nede i kjelleren, bokstavelig talt.
- Jeg føler at det er en enorm verdifull ting å være en del av flokk. Å bli utstøtt av flokken er noe av det vanskeligste man kan bli utsatt for. Hvordan man behandler hverandre, er så utrolig viktig. Har man muligheten til å være raus og inkluderende, er det en god ting. I «Spillet» merket jeg at jeg gjenoppdaget jeg gleden av å være en del av fellesskapet, sier han til Innlandet idrettskrets.
- Man må aksepterte at folk gjør det på ulike måter. Hvis alle hadde gjort som meg, ville det ikke blitt noe TV-program. Men for meg var det utenkelig å stemme ut noen på mitt lag.
- Hvordan var tilbakemeldingene?
- Noen mente det var teit. Andre likte det.
Thorstvedt, som ble kåret til Tottenhams mest populære spiller av supporterne i 1989, understreker:
- Alle er like mye verdt som mennesker, selv om det er forskjell på hvor gode man er i et lag, eksempelvis i fotballen. Det er alltid ulikheter, men vi må hele tiden se på oss som likeverdige mennesker. Et proft fotballag handler også om at alle spillerne på laget – uansett hvor store stjerner de er - behandler eksempelvis materialforvalteren og alle andre i gruppa med respekt.
Spørsmålet som fikk andre foreldre til å tenke
Selv om keeperlegenden har en av norsk fotballs mest imponerende karrierer og spilte i en årrekke med toppidrettens mest spissede albuer i engelsk toppfotball, er det andre verdier som Thorstvedt har fokusert på å fremme som idrettspappa.
- Vi flyttet til Østlandet fra Stavanger og kom inn i konkurransepreget kultur med foreldre som var veldig påskrudd. Da spurte vi (min kone og jeg): «Burde vi ikke heie frem og løfte opp alle barna, i stedet for bare våre egne?»
- Hvordan responderte de andre foreldrene da?
- Responsen på det var kjempegod. Folk satte pris på at vi sa det og ble mer bevisste på hvordan de fremsto. Min er erfaring er at en god prat hjelper ofte.
Han legger til:
- Det er viktig med bevisstgjøring hele veien. Derfor er en #BeKind et veldig fint initiativ.
Tar oppgjør med dommerhets: - Totalt ulogisk
Han tar i dette intervjuet med Innlandet idrettskrets blant annet et oppgjør med hvordan dommerne behandles, ikke minst de unge dommerne, og all hetsen de utsettes for.
I en undersøkelse - i regi av Norges idrettsforbund og Norges idrettshøgskole – fremkommer det 76 prosent av dommerne totalt i alle idretter i Norge er blitt utsatt for krenkelser, ifølge undersøkelsen. Antakelig er tallet enda høyere i fotballen.
- Det er veldig viktig at vi verner om dommerne. Dårlig oppførsel fra voksne forplanter seg fort til barna. Folk tror det er lett å dømme, men det er det ikke. Jeg har prøvd å dømme selv, og det er sabla vanskelig. Alle land tror at man har de dårligste dommerne. Det er totalt ulogisk og et kjempeparadoks, mener Thorstvedt.
- Voksne dommere tror jeg er hardhuda og tåler mye, men det er noe annet med unge dommere som må høre stygge ting. Det bunner i at vi er altfor opptatt av å vinne og tape – også foreldre på sidelinjen.
- Hva tenker du om din rolle som fotballekspert og i hvilken grad man fokuserer på omstridte dommeravgjørelser i studiosendinger i forbindelse med kamper?
- Det blir ofte et dommerfokus. Vi er bevisste på at det kan bli for mye av det. Vi som eksperter må også være bevisste på hvordan vi omtaler dommere.
Han legger til:
- Vi må ha en mye høyere toleranse for dommerfeil.
Klar oppfordring
Når Innlandet idrettskrets spør Erik Thorstvedt om hvilken rolle idretten kan ta i kampen for å bekjempe hets og mobbing – som er hovedessensen i #BeKind-kampanjen – starter han med å resonnere hvorfor dårlig oppførsel oppstår.
- Det er noen grunnleggende menneskelige ting, at man ønsker å hevde seg, som ofte kan gå utover andre. Det er en form for selvhevdelse når noen føler seg bedre av å se ned på andre. Det gir deg kanskje bittelitt i øyeblikket, men i lengden er det ikke bra for noen. Jeg tror vi alle får det bedre av å ønske hverandre vel og gjøre gode ting for hverandre. Det kan også bidra til å ta av noe av presset fra oss. Vi må ikke legge vår identitet i resultater, men heller i det å være hyggelig med hverandre, mener landslagshelten.
- Folk tror ofte at idretten er et glansbilde, men jeg tenker at det speiler samfunnet for øvrig. Det er ingen grunn til å tro at idrettsutøvere i utgangspunktet er bedre andre mennesker enn andre.
Tiltak
Thorstvedt refererer til den kjente franske filosofen Albert Camus som uttalte at alt han lærte av moral og forpliktelser, lærte han av fotballen.
- Idretten kan ha en veldig bra oppdragende effekt, hvis vi får de rette verdiene på plass i utgangspunktet: altså at alle på laget er like mye verd, at man dyrker den gode tonen, at man tar en prat med dem som begynner å kjefte og smelle. Det gjelder også på sidelinjen og foreldrene – og det gjelder også for medspillere, motspillere og dommer.
- Hvilke tiltak kan idretten iverksette?
- Før sesongstart kan vi gjerne ha en samling der vi snakker om hvordan vi ønsker at det skal være – på banen, på benken og på tribunen. Så må det følges opp utover sesongen. En ung dommer kan fortelle om sine opplevelser. Det vil være med på å menneskeliggjøre og personifisere dommerperspektivet, som kan gjøre at man blir mer bevisst på sidelinjen.
«Hvem ønsker vi å være?»
Han fortsetter:
- En klubb bør ha retningslinjer: «Hvem ønsker vi å være? Hva ønsker vi at vi som klubb skal forbindes med?» Det går an å kombinere konkurransedrevet kultur med å være vennlig. Det er ikke noe motsetninger mellom det, selv om en del kanskje tenker det. Man kan være en grei fyr og samtidig komme langt i idretten, poengterer Thorstvedt.
- Bør flere av idrettens store forbilder bruke stemmen sin?
- Hvor mye skal en forlange av idrettsutøvere, er et interessant spørsmål. Ideelt sett skal de stille opp på det meste, men de er forskjellige, noen er introverte, noen har mer enn nok med bare fotballen. Jeg tenker at dette skal være en frivillig sak.
- Det er supert om man bruker stemmen sin, men det er mange gode saker der. Mitt råd er å finne en god sak som man virkelig brenner for – og at man konsentrerer seg om den utvalgte saken som man brenner for. Da er det lettere å identifisere seg med og at det blir lystbetetont, sier #BeKind-ambassadør Erik Thorstvedt til Innlandet idrettskrets.