Aida Husic Dahlen har i en årrekke vært en av verdens beste kvinnelige bordtennisspiller i klasse 8 og har vunnet tre paralympiske medaljer, sølv i singel klasse 8 og bronse i dobbel klasse 14 i 2024 og bronse i singel klasse 8 i 2020. Dahlen har også tatt to sølvmedaljer og en bronse i para-VM, og vunnet fire gullmedaljer, et sølv og fire bronse i para-EM.
Nå blir hun ambassadør for #BeKind. I dette intervjuet med Innlandet idrettskrets forteller medaljegrossisten fra Kristiansand, som er et forbilde for mange, hvor viktig det er å tørre å si ifra og stå opp for seg selv og andre.
- Hvorfor appellerer #BeKind til deg?
- Jeg har alltid hatt vært opptatt av å se folk rundt meg og behandle alle med respekt, uansett bakgrunn. #BeKind er et viktig og bra budskap, sier Aida Husic Dahlen om den stadig voksende kampanjen som treffer henne midt i hjertet.
- Jeg ønsker at folk skal være mer tolerante overfor andre. Har man ikke noe fint å si, burde man ikke si noe, mener hun.
Hun har i løpet av sine lange og innholdsrike karriere med hele 17 år på landslaget og et drøss av medaljer, også måttet stå opp for seg selv ved flere tilfeller.
- Jeg har opplevd mye utfordrende i løpet av karrieren, forteller Dahlen.
- Hva da?
- Det har vært folk som ikke har vært så hyggelige, i form av diskriminering. Det har vært utfordrende, men har også bidratt til at jeg har utviklet som menneske.
Å tørre å si ifra
Dahlen, som også jobber som rådgiver paraidrett i Vestland idrettskrets, fant etter hvert en god oppskrift på hvordan man kan håndtere oppførsel som ikke er forenlig med #BeKind-verdiene.
- Jeg er glad for at jeg tør å si ifra. Å stå opp for seg selv og andre, er viktig. Det kan være tungt å stå i, men man vokser veldig på det som menneske. Og man hjelper også andre.
Hun erkjenner:
- Da jeg var yngre, tålte jeg mindre, og det var ikke like lett å si ifra. Men det gjorde såpass mye med meg at jeg kjente at dette vil jeg ikke leve med. Da bestemte jeg meg for at jeg ville ha en endring. Og jeg kjente at jo mer jeg sa ifra at dette ikke er greit, jo sterkere blir man som person, sier bordtennis-profilen og legger til:
- Man får til en endring hvis man går inn for det. Jeg blir stolt av folk som tør å si ifra.
- Har stått i mye alene
- Hva kan vi i idretten gjøre for å bekjempe hetsen?
- Vi må belyse utfordringene, slik som #BeKind gjør. Vi må tørre å snakke om det og stoppe det som ikke er god oppførsel. Det er mange som ikke tør å si ifra, men det blir lettere hvis man står samlet. Jeg føler at jeg har stått i mye alene, men jeg har erfart at fordi jeg har sagt ifra, har andre turt å følge etter. Det blir en positiv spiral av det.
- Hvilke tiltak kan idretten iverksette mot hets og mobbing?
- Det må tas tak i med en gang, snakke med dem det gjelder, ha nulltoleranse mot hets og mobbing. Vi må gi klar beskjed: Sånn her vil vi ikke ha det. «Hvis du ikke følger reglene, får du ikke være en del av laget.» Vi må sette tydelige grenser for hva som er greit og ikke greit.
Dahlen legger til:
- Jeg er glad i initiativ som ønsker å gjøre en endring til det bedre – slik som #BeKind.
- En del voksne har godt av å bli oppdratt
Sørlendingen er klar på at mange voksne må ta innover seg hvilken innflytelse de har på både sine egne og andre barn.
- Barn lærer av voksne. Hvis barna lærer dårlig oppførsel fra foreldrene, tar det aldri slutt. En del voksne har godt av å bli oppdratt, de også, sier Dahlen og utdyper:
- Jeg har opplevd voksne som har vært ufine. Da har jeg sagt ifra og fått til den endringen jeg ønsket. Det tok tid, men det gikk. Hadde jeg ikke tatt tak og sagt ifra, hadde jeg ikke fortsatt like lenge i idretten som jeg har gjort, forteller hun.
Roser idretten
Dahlen er stolt av å være en del av norsk idrett og beskriver det som en veldig viktig arena for både det sosiale, helsemessige og for verdiarbeid med mulighet for positiv innflytelse på både barn, ungdom og voksne.
- Idretten har utfordret meg veldig og jeg har lært så mye i idretten. Jeg har blitt satt på prøver daglig. Man får venner – kanskje for livet, og man vokser som menneske.
- Jeg prøvde meg på fotball og håndball, men skjønte at det ikke var helt riktig for meg. Jeg turte å gå en annen vei enn vennene mine. Det er jeg veldig glad for, sier hun om bordtenniskarrieren.
- Tips oss: oyvind.godo@idrettsforbundet.no
- Du kan lese mer om #BeKind-kampanjen her.