Mette Christiansen ble i november utropt til Innlandets kretsvinner til prisen «Årets ildsjel», hvor hun i tillegg er én av tolv kretsvinnere som kjemper om den nasjonale prisen på idrettsgallaen i Trondheim 4. januar.
Det var midt i november at Christansen – til sin store forbauselse – åpnet opp døra og møtte synet av håndballegenden Glenn Solberg.
- Hva tenkte du da?
- Jeg klarte ikke å koble hvorfor Glenn Solberg skulle stå der utafor døra. Jeg ble veldig satt ut og sa mye dumt. Jeg hørtes nesten sint ut. Det var ikke meningen, forteller Mette Christiansen lattermildt i dette intervjuet med Innlandet idrettskrets.
- Hvordan responderte du da Glenn Solberg forklarte anledningen for besøket?
- Jeg spurte på nytt igjen: «Hva sier du for noe?» Jeg ble veldig overrasket, sier hun, noe denne videoen illustrerer særdeles godt:
- Heldigvis virket det som om Glenn syntes det var morsomt. Det var en veldig hyggelig overraskelse, legger hun til.
Drivkraften
- Hva betyr det for deg å være Innlandets kretsvinner til Årets ildsjel?
- Det er litt uvirkelig. Jeg har fulgt med på disse prisene i mange år, men har aldri tenkt på meg selv i denne kategorien. Det er uansett veldig hyggelig og helt ufattelig, sier den sprudlende ildsjelen med nedslagsområde i idrettslag i Rogne/Øystre Slidre/Valdres, i tillegg til en rekke verv på krets-, nasjonalt- og internasjonalt nivå.
Mette Christiansen har i hele sitt liv vært dedikert til frivilligheten og fotball på alle plan. Spekteret er imponerende bredt, fra en rekke ulike treneroppgaver for både barn, ungdom og voksne, til et drøss av øvrige verv, herunder visepresident i Fotballforbundet.
Hun har siden 1984 vært trener for ulike klubber og hatt mange ulike verv i Indre Østland fotballkrets. Christiansen har dessuten vært sonetrener, kretslagstrener og instruktør, i tillegg til styremedlem i Valdres Fotballklubb i to perioder. Verdt å nevne er også at hun har vært ungdoms- seniortrener i flere klubber, blant annet herrelaget i Valdres FK, med opprykk fra 3. divisjon som et av høydepunktene.
- Hva er drivkraften din til å legge ned så mye innsats for idretten?
- Fotball har gitt og gir meg en vanvittig glede; det å være sammen i et lag og bry seg om hverandre og være der for hverandre. Jeg har jobbet 26 år som trener og fulgt barn og voksne. Jeg har så tro på lagspill og utvikle noe sammen. Det er så mange flotte folk, forteller Mette Christiansen til Innlandet idrettskrets.
Foto: Vetle Eggen
Har bruk for alle
Fra 2009-11 var hun dessuten hovedleder for den norske troppen til Midtøstenfestival i Jordan (jenter 14-16), med spillere fra Norge, Irak, Iran, Palestina, Syria, Libanon og Jordan.
- Hijab eller ikke – det betyr ingenting når vi møtes på fotballbana. Fotballen er så inkluderende. Det er for alle. Du er velkommen uansett om du har en funksjonsnedsettelse, om du ikke ønsker å trene så mye eller hva det måtte være. Det er plass til deg. Alle er viktige. Alle har betydning. Det er ingen som vi ikke har bruk for, proklamerer Christiansen.
- Hvor mye tid bruker du på all frivillighetsarbeidet
- Det har tatt veldig mye av fritiden. Jeg har alltid ryddet plass til fotballen, selv om det i perioder kan være heftig å være lærer. Fotballen fyller livet mitt, rett og slett.
Ingen forsakelse
Gjennom hele livet har Mette Christiansen vist et brennende engasjement for breddeidrett og den sosiale møteplassen den skaper for barn og unge. Hun har som trener sett en sammenheng mellom aktivitet og idrettsglede, tilhørighet og trygghet og har viet livet sitt til å passe på at barn og unge opplever idrettsgleden.
Christiansen er – basert på attester fra de som har jobbet med og rundt henne - alltid den som sier ja til oppgaver og verv, selv med tre barn, barnebarn og full lærerjobb før hun ble pensjonist.
- Hvordan har du fått hverdagen til å gå opp?
- Ja, si det. Jeg vet ikke hva andre bruker tiden på. Jeg bruker døgnet mitt godt. Jeg er god til å sove på buss eller på reise. Jeg har et veldig bra sovehjerte og en mann som støtter og stiller opp. Ellers hadde det ikke gått. Det er kanskje en del ting jeg ikke gjør, som andre har tid til. Men jeg vil ikke si at jeg har ofret noe. Jeg har brukt tiden på det jeg brenner for, presiserer hun.
Derfor bør flere bli frivillige i idretten
- Hvorfor vil du oppfordre flere til å engasjere seg i frivillig arbeid i idretten?
- Jeg tenker at når du engasjerer deg, er du som voksen også en del av et fellesskap. Jeg tror alle som engasjerer seg rundt et lag, kjenner på at de får en viktigere betydning enn hva de har til vanlig. Som lagleder eller trener ser du at det er så viktig å være der for lagmiljøet, bygge fellesskap, for identiteten til barna. Vi som sitter i krets og forbund er der for å legge til rette for alle de der ute som har lyst til å være en del av fotballen.
- Jeg tror vi skal tørre å spørre mange flere enn de som normalt blir spurt til frivillige verv. Jeg mener at vi skal spørre og rekruttere mye bredere. Jeg tror det er mange flere som kan tenke seg å være en del av idretten og fellesskapet enn de som man umiddelbart tenker å spørre.
- Hva hadde norsk idrett vært uten frivillighet?
- Vi hadde ikke vært noe. Vi må kjempe og kjempe for at det skal være viktig fremover. Jeg er ikke noe fan av honorarer og slikt. Vi gjør det for fellesskapet. Vi må i enda større grad dyrke denne kulturen og snakke frivilligheten opp.
Hun understreker:
- Jeg ville ikke vært foruten ett minutt av det har jeg opplevd i idretten. Jeg tror at for de som først kommer inn i idretten, så vil man ikke ut igjen.
Ønsker flere kvinner i idretten
Mette Christiansen forteller videre i dette intervjuet med Innlandet idrettskrets at hun tror mange undervurderer seg selv og egne forutsetninger for eksempelvis å ta på seg et styreverv.
- Å sitte i et klubbstyre er det mange flere som klarer enn hva folk selv tror. Man må ikke ha inngående kunnskap om idretten. Et godt verdisett med fokus på fellesskap, inkludering og tilhørighet er viktigere. I styrer trenger man folk med organisasjonsbakgrunn eller de som er kreative eller de som har gode nettverk eller de som er strukturerte eller de som er flinke til å få tak i midler, eksemplifiserer hun.
- Og så må vi passe på at vi lytter til nye ideer. Det å vise at man verdsetter folk, er også veldig viktig for alle som bidrar. Det må vi vise med både ord og handling, understreker hun.
- Vi i Innlandet idrettskrets jobber for kjønnsbalanse i norsk idrett – ikke minst innenfor styrer og verv – gjennom «Vi trenger deg»-prosjektet. Du er jo et lederforbilde i så måte. Kan du si noe om hvorfor flere kvinner bør engasjere seg?
- Idretten trenger absolutt flere kvinner. Det er ikke noe å lure på. Vi må invitere kvinner inn hele veien. Vi må tenke en god balanse når vi starter opp lag. Man må ikke ha vært god fotballspiller for å bidra i styrer og verv. Det er viktigere med godt verdisett, basert på begge kjønns identitet, poengterer Christiansen, som roser Innlandet idrettskrets for kjønnsbalanseprosjektet.
- Selv har jeg trent gutter og menn. Jeg har ikke opplevd at det er så stor forskjell som mange hevder det er. Menn har også sosiale behov. Alle mennesker har en del felles behov, om å bli verdsatt, akseptert og inkludert.