Leder i Finnmark idrettskrets Geir Knutsen med en klar oppfordring: "Vi trenger en ny kompassnål, et veikart for idrettens fremtid."
Leder i Finnmark idrettskrets Geir Knutsen med en klar oppfordring: "Vi trenger en ny kompassnål, et veikart for idrettens fremtid." Foto: Marit Arntzen

Idretten trenger en ny kompassnål

Det er godt over ti år siden forrige idrettsmelding ble lagt fram i 2011, og mye har forandret seg siden da. Pandemien som brøt ut i 2020, satte idretten på pause, og gjenopptakelsen har vært utfordrende.

Selv om det var planer om en ny idrettsmelding i 2021, ble denne utsatt for å innhente mer kunnskap om idrettens utfordringer etter pandemien. Nå mener Finnmark idrettskrets at tiden er moden for å blåse støvet av arbeidet og få på plass en oppdatert melding.

Tid for kartlegging og ny strategi

Alle kjenner vi til at de fleste kommuner og fylkeskommuner sliter økonomisk, samtidig som idrett, kultur og frivillighet ikke er lovpålagt og dermed er ekstra utsatt for nedskjæringer. Fra idrettens side har vi registrert at også kulturdepartementet, som for det meste arbeider med ikke lovpålagte oppgaver, kommer sist når statsbudsjettet lages.

Det er på tide at idretten også kommer inn under andre departement som helse-, samferdsel-, arbeids- og inkluderings-, miljø og klima-, utenriks-, barne- og familiedepartementet bare for å nevne noen.

Idrettskretsen etterlyser en bred kartlegging av idrettens rammevilkår og utfordringer, med særlig vekt på økonomiske barrierer, anleggsmangel, og behovet for en nasjonal plan for idrettsanlegg. Blant temaene som krever oppmerksomhet er også økte reise- og driftskostnader for idrettslag, og om spillemidlene rekker til å dekke dagens behov.

Sosiale og samfunnsmessige utfordringer

Finnmark idrettskrets peker også på dypere samfunnsutfordringer, som barnefattigdom, ungdomskriminalitet, og integrering av flyktninger. Her kan idretten spille en viktig rolle i arbeidet for å forebygge kriminalitet blant unge, skape møteplasser, og styrke inkluderingen av nye landsmenn. Men, det krever at rammevilkårene er på plass.

I tillegg til utfordringer med rekruttering av frivillige, har klima og miljøspørsmål kommet høyt på agendaen. Idrettskretsen etterlyser tydeligere retningslinjer for å sikre bærekraftig drift av idrettsanlegg, samtidig som paraidretten må få bedre vilkår for å vokse og utvikle seg.

Internasjonale mesterskap og spillpolitikk under press

Blant spørsmålene som reises, er også om Norge skal satse på å arrangere store internasjonale mesterskap, som et nytt OL eller Paralympics. Samtidig står den norske pengespillemodellen under press fra utenlandske aktører, noe som kan få store økonomiske konsekvenser for idretten, som er avhengig av inntekter fra Norsk Tipping.

Idrettens samfunnsansvar

Idretten bidrar aktivt til folkehelsen og samfunnsutviklingen. Idrettskretsen minner om at hver krone investert i idrett, betaler seg tilbake i form av bedre fysisk og psykisk helse, redusert sykefravær, og mindre uførhet. Samtidig understreker vi viktigheten av frivilligheten, som lenge har vært ryggraden i norsk idrett, men som nå møter konkurranse fra et samfunn som stadig blir mer individorientert.

Leder i Finnmark idrettskrets avslutter med en klar oppfordring: "Vi trenger en ny kompassnål, et veikart for idrettens fremtid." En ny idrettsmelding vil kunne sikre at idretten også i fremtiden kan spille sin viktige rolle for både den enkelte og samfunnet som helhet.