«Dugnad» er for mange innvandrere et nytt ord som kan være vanskelig å forstå. Derfor er det viktig at idrettslag formidler hva som ligger i begreper som «dugnad» og «frivillig arbeid» gjennom å snakke direkte med de foreldrene det gjelder. Du kommer langt på vei med å være bevisst på at ulike språk og ulik bakgrunn kan utgjøre en barriere for kommunikasjon – som ikke er uoverkommelig. Det er også en suksessfaktor å etablere et samarbeid med kommuner, skoler og ulike innvandrerorganisasjoner.
Her er noen tips til idrettslag som ønsker å gjøre en forskjell:
-
Inviter - spør om de vil delta - inkluder og ansvarliggjør.
-
Idrettslag bør ha én eller flere medlemmer som har et eget ansvar for inkluderingsarbeid - med tydelig ansvar for å ha kontakt med foreldre som ikke har erfaring med norsk idrett eller frivillighet.
-
Vær bevisst på å inkludere alle på sosiale møteplasser og foreldremøter i idrettslaget. Etterspør hvilken kompetanse foreldrene har når de melder seg som frivillige. La foreldre bidra med det de kan og ønsker, for eksempel mat fra opprinnelseslandet til dugnaden/møtet.
-
Idrettslaget bør ta kontakt og invitere foreldre/familier og tilby gratis treninger for å skape interesse for deltakelse i en periode.
-
Idrettslag kan også inkludere alle og stimulere til økt aktivitet gjennom utstyrsordninger som BUA som idrettslag kan få hjelp til å etablere.
-
Idrettslaget må ha et bevisst forhold til kostnadsnivået i klubben, for eksempel deltakelse i treningsleire og turneringer. Legg til rette for at medlemmene kan betale kontingenten i flere avdrag. Finnes det støtteordninger i kommunen for å dekke treningsavgift? NIF anbefaler alle idrettslag å ta i bruk verktøyet ALLEMED
-
Norsk idrett har laget introduksjonsbrosjyren «BLI MED» som handler om hva det innebærer å være medlem av et idrettslag. Brosjyren er oversatt til 16 språk, og tar blant annet opp hva dugnad er og hva frivillig arbeid medfører av sosiale gevinster.
-
Idrettslaget må spørre barn, unge og voksne med innvandrerbakgrunn om de har lyst til bli med på trener-, leder- og dommerkurs. Flere kvinnelige trenere med minoritetsbakgrunn er viktig for å få med flere minoritetsjenter. Få innvandrere inn i styre og stell. Det kan skape nytekning knyttet til rekruttering. Les mer om inkludering i idrettslag
-
Spør om hva som hindrer deltakelse i idrettslaget
Dugnadsfilm – det handler om å spørre
Troms idrettskrets og Hålogaland Amatørteaterselskap har laget en kortfilm om frivillig innsats og inkluderingsarbeid. Budskapet i filmen er sentralt og viktig for hele norsk idrett.