Innhold i dette kapittelet

Forutsigbare rammevilkår er avgjørende for å holde idrettslagenes kostnader nede. De siste tretten årene har idrettslag fått full momskompensasjon ved bygging av idrettsanlegg, og de siste fire årene også for varer og tjenester. Momskompensasjon støtter drift, stimulerer bygging av nye anlegg og reduserer kostnadene for lagene og medlemmene.

Momskompensasjon er ingen direkte støtte til idrettslagene, men en tilbakebetaling av allerede innbetalt moms fra idrettslagene. Jo høyere aktivitet det er i idrettslagene, jo flere varer og tjenester blir kjøpt, og jo mer moms får staten inn fra idrettslagene. Om summen som skal betales tilbake vokser, betyr det altså ikke at statens utgifter vokser, men at aktivitetsnivået i idrettslagene øker.

Realiteten er imidlertid at idrettslagene ikke kan budsjettere med full momskompensasjon når de ikke vet om pengene kommer. Idrettslag har skjør økonomi og finansieres i hovedsak gjennom dugnadsarbeid og innbetaling fra medlemmene sine. Det ville vært uansvarlige å budsjettere med midler man ikke vet kommer.

Kommuner og næringsliv har momsfritak, eller rett til fratrekk. Å rettighetsfeste ordningen for idretten vil bidra til å sikre økonomisk forutsigbarhet og trygghet for idrettslag og frivillige i hele landet. 

NIF mener: Staten må rettighetsfeste full momskompensasjon for varer og tjenester. Staten må rettighetsfeste full momskompensasjon for bygging av idrettsanlegg.