Innhold i dette kapittelet

7.1 NIF skal være en pådriver for digitalisering av norsk idrett

Vi er glade for at stadig flere organisasjonsledd tar i bruk digitale fellestjenester og involverer NIF i strategiske veivalg. Det er også gledelig å se en økende forståelse og tilslutning til arbeidet med å sikre en mer helhetlig utvikling av etdigitalt økosystem rundt norsk idrett. Dette inkluderer flere eksterne partnere som ønsker å bidra til en balansert verdiskaping i samspill med norsk idrett, og som ser betydningen av felles kvalitetssikrede data som sikrer idretten innsikt og eierskap til egne data.

Samarbeidet med både idrettskretsene, særforbundene og brukerne av de ulike tjenestene er godt. Vi opplever at samspillet med idrettskretsene blir stadig bedre. Dette er vesentlig for arbeidet med å sikre at samtlige idrettslag bruker og fakturerer i et medlemssystem med godkjent integrasjon.

Stadig flere særforbund ser betydningen av å bruke sammenhengende digitale tjenester og ser at det er enklere å sikre dette gjennom bruk av fellestjenester. Eksempler på dette er Norges Skiforbund som har tatt i bruk iSonen på alle terminfestede arrangementer. Slik oppnås en løpende «live» oversikt over arrangementer og resultater (integrert med eksternt system) på hjemmesiden og innsiktsdata i en felles innsikts- og analyseplattform.

7.1.1 Sikre kvalitet og omfang på opplysninger 
Bedre kvalitet på opplysninger om personer, medlemskap og roller er et prioritert område for NIF. Det ble jobbet systematisk og godt overfor idrettslagene for å sikre at samtlige oppdaterer og fakturerer gjennom et medlemssystem med godkjent integrasjon.

Ved utgangen av 2023 var det 77 idrettslag med om lag 1300 medlemskap som ikke hadde et medlemssystem med godkjent integrasjon. Per årsskiftet var andelen som hadde fakturert gjennom valgt medlemssystem, økt til om lag 72 prosent (63 prosent i 2022). Registrerte betalte medlemskap økte til 57 prosent (46,7 prosent i 2022). Vi er ikke i mål før alle idrettslag er om bord, og arbeidet vil derfor fortsette i 2024. 

Det ble i 2023 jobbet godt med å sikre økt kvalitet på registrering/verifikasjon av roller knyttet til trenere og dommere. Dette ble gjort i tilknytning til de etablerte attestordningene for trenere og dommere. NIF jobbet videre med å tilrettelegge for en utvidet rolletjeneste for idrettslagene. Løsningen vil bli lansert i første kvartal 2024 og vil ses i sammenheng med en ny felles politiattesttjeneste.

Det ble jobbet målrettet for å systematisere innsikt fra idrettsspesifikke tjenester i iSonen og TurneringsAdmin (lagidretter utenom fotball). Dette er starten på et arbeid for å sikre økt innsikt i trenings- og konkurransedata. Dette arbeidet vil bidra til å gi norsk idrett bedre oversikt over hvem som er en del av norsk idrett, og hvor aktive disse er.

7.1.2 Forenklet inngang for norsk idrett
Gjennom 2023 jobbet NIF videre med å gjøre idrettens felles inngangsportal Minidrett mer relevant som noe mer enn en ren administrativ portal. Bruken av Minidrett økte, og per årsskiftet var mer enn 1,57 millioner unike brukere registrert på tjenesten.

7.1.3 Felles inngang til medlemsprofil, fellestjenester og aktivitetstilbud
NIF videreutviklet løsninger for håndtering av medlemmenes personvern. Arbeidet omfattet en egen inngangsside for idrettslagene, en løsning for oppdatering av egne roller, enkel tilgang til oppgaver som krever handling, og en mer selvbetjent markedsplass med relevante tjenester.

NIF lanserte en helt ny inngang til kurstilbud, påmelding og betaling på tvers av idrettene. Dette bidrar til forenkling for trenere, dommere og andre med frivillige roller i norsk idrett. 

En ny lisensløsning ble ferdigstilt i en førsteversjon. Lansering vil skje gradvis fra begynnelsen av 2024. 

Arrangementsløsningen iSonen brukes i økende grad av særforbund og idrettslag. Norges Skiforbund har standardisert bruk av iSonen for terminfestet aktivitet og bidratt til å videreutvikle tjenester som understøtter deres og andres bruk av
løsningen. All terminfestet aktivitet ble lagt opp gjennom iSonen fra og med sesongen 2023–2024. 

7.1.5 Person- og organisasjonsutvikling
Et viktig mål er å øke datakvaliteten på personer og organisasjoner tilknyttet norsk idrett. Samtidig jobbet NIF for at idrettslag skal følge kravene som ligger i forskriften om medlems- og organisasjonsregister. I dette arbeidet jobbet vi tett med idrettskretsene og særforbundene med informasjon ut til idrettslagene. 

Idrettskretsene tilbyr kurs i bruk av KlubbAdmin og fakturering. Oppfølgingen av idrettskretser skjer blant annet i «Øyråd», et forum der NIF presenterer produkter og tjenester som er viktige for idrettslagene. Her fremmer idrettskretsene også forslag til relevante emner om produkter og tjenester. 

NIF utvikler også en ny rolletjeneste som skal sikre bedre kvalitet på roller på tvers av norsk idrett. Dette inkluderer muligheter for oppdatering av roller for enkeltpersoner og grensesnitt for idrettslagenes registrering. I 2023 økte antallet personer med registrert trenerrolle til 49 000. Arbeidet vil bli videreført i 2024, spesielt knyttet til aktivitetsroller som utløser krav til politiattest.

7.1.6 Idrettens digitale økosystem, økt antall samarbeidspartnere og bruk av Idrettens ID og grunndata
NIF opplever et økt antall henvendelser fra eksterne aktører som ønsker å tilby ulike verdiøkende tjenester til norsk idrett, og som ser betydningen av å gjøre dette i samspill med idretten. NIF forbedret i 2023 integrasjonsgrensesnitt og modellene for samarbeid med tredjeparter. Det ble etablert en løsning for eksponering av samarbeidspartnere via Minidrett som gir idrettslagene oversikt over aktuelle tredjeparter som har avtaler med NIF.

7.1.7 Digitale arbeidsformer for effektive og sikre arbeidsprosesser
NIF fullførte i begynnelsen av året prosjektet der alle brukerkontoer og enheter er knyttet utelukkende til Microsofts skyløsninger. Prosjektet bidro til en tryggere og mer effektiv drift av kontorstøtteløsningen som brukes av administrasjonen i Norges idrettsforbund, Olympiatoppen, idrettskretsene og særforbundene.

I løpet av andre halvdel av 2023 ble det siste særforbundet innrullert på IdrettsKontor, idrettens felles kontorstøtteplattform. Alle særforbund benytter nå den samme kontorstøtteløsningen. Dette bidrar til en styrket samhandling på tvers i norsk idrett. 

NIF bidro med teknisk støtte til 51 forbundsting, årsmøter, seminarer og webinarer i 2023. NIF leverer både strømming og digitalt møtesystem ved bruk av GoPlenum til våre organisasjonsledd.

 

Alle særforbund benytter nå den samme kontorstøtteløsningen. Dette bidrar til en styrket samhandling på tvers i norsk idrett.

 

7.1.8 Idrettens felles plattform for innsikt og analyse 
I 2023 jobbet NIF videre med innsikts- og analysetjenester for norsk idrett. Prioriteringer av aktuelt innhold gjøres i nært samarbeid med særforbund og idrettskretser.

Stadig flere tar tjenestene i bruk og anerkjenner nytteverdien av innsiktsfulle analyser for å kunne fatte gode beslutninger. Innsikten benyttes både strategisk og operasjonelt, ikke minst i det politiske påvirkningsarbeidet, både nasjonalt, regionalt og lokalt. Ved årsskiftet hadde plattformen om lag 650 brukere fordelt på samtlige 55 særforbund, idrettskretser, enkelte større idrettsråd og NIF sentralt.

Gjennom året ble flere innsiktsområder utvidet med relevante data tilrettelagt for brukere.

Innsiktsrapporter om konkurranser er etablert. Data fra idrettens felles arrangementsløsninger, både fra individuelle idretter og lagidretter, benyttes til dette formålet. Innsikten gir norsk idrett mer kunnskap om aktivitet, frafall, idrettstilbud med mer.

Innsiktsrapporter om kurs er utvidet med e-kurs. Idretten avholder et stort omfang av kurs, både fysiske og digitale, for å understøtte ambisjonen om attraktive og varierte idrettstilbud gjennom blant annet kunnskap og kompetanse. Innsikten i idrettens digitale kursvirksomhet bidrar til kunnskap om omfanget av kursvirksomheten i idretten.

Innsiktsrapporter om støtteordninger for idrettslag er utvidet med innsiktsrapporter om grasrotmidler. Idretten trenger gode og veldrevne idrettslag. Da er det viktig å tilegne seg kunnskap om ulike støtteordninger. Innsikten vil være et verktøy for brukere som jobber strategisk og operativt med økonomiske rammevilkår i idretten.

NIF tilrettela også for innsiktsrappoter for særforbundsspesifikke forhold som idrettslagene bidrar med i den samordnede rapporteringen. Dette inkluderer verdifull innsikt om aktivitet, anlegg og andre forhold i idrettslagene som ellers ikke fanges opp.

Idrettslagsportalen er etablert som en inngangsport for de som jobber helt ut med idrettslag, og som trenger et samlet kunnskapsbilde om hvert enkelt idrettslag. Tjenesten er utvidet med nye nøkkeltall og detaljer om egnethet, slik som Trenerattest, Dommerattest, Lisenser samt konseptet Bedre Klubb, støtteordningen Grasrotmidler og aktivitetsgruppen Allidrett.

7.1.9 Nye inntektsstrømmer i idretten
7.1.9.1 Øke inntekter gjennom idrettens annonseplattform
NIF økte antallet sider, forbedret annonseformater og økte antallet særforbund som eksponerer annonser på sidene som inngår i løsningen. Dette ga i 2023 en omsetning på i overkant av én million kroner via plattformen. Økningen av varelageret og responsen på verdiforslaget fra annonsører, gir stor tro på at dette skal gi en betydelig bedre omsetning i 2024.

7.1.9.2 Øke transaksjoner gjennom Idrettens betalingsløsning
NIF oppnådde en vekst på om lag 10 prosent i bruken av Idrettens betalingsløsning i 2023. Omsetningen endte totalt på om lag 750 millioner kroner. Veksten kommer som en følge av økt fakturering av medlems- og treningsavgift og økt bruk av betalte arrangementer via iSonen.

7.1.9.3. Øke inntekter gjennom andre digitale konsepter
I 2023 økte NIF inntektene med over 9 millioner kroner gjennom samarbeidspartnere på digitale inntektskonsepter. Samarbeidet med tredjeparter bidrar til å sikre at idrettslagene får bedre oversikt over inntektsskapende aktiviteter, pengestrømmene går til verifiserte kontoer, og det går en større andel av inntektene tilbake til idretten enn ved andre kommersielle konsepter. Gjennom integrasjonsavtaler med NIF blir det også enklere for idrettslagene og ta i bruk og følge opp inntektskonseptene som tilbys. Det er ventet en vesentlig økning i inntekter i 2024, da en del av konseptene først ble lansert mot slutten av 2023.