Olympisk Akademi er for mange en årlig tradisjon, og deltagerne virket fornøyde med årets gjennomføring.
- Det var lærerikt, inspirerende og motiverende å delta. Gjennom diskusjon og erfaringsutveksling på tvers av organisasjonsledd og idretter fikk jeg nye ideer og innspill til hvordan utfordringer i egen idrett kan løses. Dette ga rett og slett en skikkelig energiboost inn i mitt videre arbeid i idretten, forteller Sigrid Skjerve som er styremedlem i Norges Orienteringsforbund.
Stort engasjement
Ali al-Saad, som blant annet sitter som varamedlem i Innlandet Idrettskrets og er styreleder for Elverum IBK, kunne legge til at en variasjon av faglig påfyll og sosiale aktiviteter er det som trengs på slike arrangementer.
- Det var først og fremst veldig hyggelig å møte så engasjerte unge mennesker som brenner for norsk idrett. Dette lover bra for fremtiden, oppsummerer Ali.
Fokus på grønne tiltak
Blant programpostene som engasjerte var bærekrafts-workshopen som ble ledet av NIF sin egen bærekraftsansvarlige.
- Det var en glede å bidra med bærekraftskunnskap- og workshop. Jeg opplevde et høyt engasjement og nysgjerrighet blant de 40 deltagerne. Det ble diskutert alt fra hvordan idretten kan være en foregangsmodell for grønn omstilling og hvordan man selv kan inkludere flere grønne tiltak i sin idrettshverdag, sier bærekraftsansvarlig Michelle Hermandsen.
Hun håper og tror deltakerne tok med seg konkrete tips tilbake til sine respektive organisasjonsledd.
- Jeg opplevde at deltakerne ønsket å øke sin bærekraftskompetanse, gjennomføre flere prosjekter der man ivaretar klima- og miljø, dele erfaringer og skape nye løsninger. På den måten kan vi fortsette å skape idrettsglede for alle, også for kommende generasjoner, forteller Hermandsen.
Brennaktuelt tema
Med 1,9 millioner medlemskap, 9 454 idrettslag, 55 000 idrettsanlegg, utallige arrangementer og aktiviteter har idretten en stor påvirkningskraft i samfunnet. Derfor er det viktig med bærekraft på agendaen for å øke kompetansen på feltet, og engasjere til flere endringsagenter i samfunnet.
- Temaet bærekraft var brennaktuelt. Man fikk innblikk i NIF sitt bærekraftsarbeid og hvilke verktøy som kan brukes i egen klubb for å bidra til grønn idrett, forteller Louisa Omoruyi som både sitter som styremedlem i OSI friidrett og trener for barn og unge i NERO HIL, et para-idrettslag.
30 år siden det første grønne OL
Som en del av programmet under akademiet fikk også deltakerne høre om hvordan OL på Lillehammer i 1994 satt bærekraft og miljø på agendaen, og at dette førte til at IOC innførte en ny miljøstandard etter lekene i 94.
- Årets tema er dagsaktuelt og er viktig å ta opp på alle nivåer. Lillehammer satte bærekraft på agendaen i 1994, så det passet ekstra bra å ha det som tema i år. Nå gjelder det å bruke det vi fikk av input ut i praksis, avslutter Ali al-Saad.
- Tilbakemeldingene fra deltagerne er gode, og vi hadde en fin samling bestående av faglig innhold, gode diskusjoner og ikke minst sosiale arenaer, oppsummerer prosjektleder Madeleine Hermandsen Staavi i Lillehammer Olympic Legacy Sports Center.
Om Norges Olympiske Akademi
Olympisk akademi har vært arrangert siden 80-tallet og er for mange et årlig høydepunkt. Akademiet er en møteplass der unge ressurspersoner får faglig påfyll, øker sitt nettverk og deler erfaringer på tvers av idrett, bakgrunn, alder og rolle i idretten. Målet med akademiet er å fremme de olympiske verdier og diskutere samfunnsaktuelle tema.
Les mer her