– Det er et stort engasjementet i norsk idrett, i tillegg til et tydelig ønske om å gjøre en innsats for grønn omstilling, forteller Dagfrid Forberg, , leder for breddeidrett, organisasjon og utvikling i Norges idrettsforbund.
Sammen med Sparebankstiftelsen DNB deler Norges idrettsforbund i høst ut fem millioner kroner til bærekraftstiltak gjennom Idrettens Miljøfond, hvor søkerne vil få støtte til klima- og miljøtiltak.
Miljøfondet vil støtte alt fra små og store lokale idrettslag, til arrangement gjennomført av idrettskretser og særforbund. Formålet er å redusere negativ miljøpåvirkning og klimagassutslipp fra idretten, med bakgrunn i langtidsplanen «Idretten VIL!», NIFs bærekraftstrategi eller egne strategi- og handlingsplaner på klima og miljø. Dette gjøres for å sikre idrettsglede for både dagens og kommende generasjoner.
Les mer om idrettens miljøfond her.
Første søknadsfrist var i september, og Miljøfondet mottok 89 søknader, hvor det totalt ble søkt om 28 millioner kroner. De innkomne søknadene har blitt behandlet av et fondsutvalg bestående av en utvalgt gruppe mennesker som jobber med klima og miljø både i og utenfor idretten, herunder fra Viken idrettskrets, Norges håndballforbund, Norges skiforbund, Miljøstiftelsen Zero, WWF og Sparebankstiftelsen DNB.
Etter søknadsfristen har 30 søknader blitt godkjent og fått tildelt støtte.
Tildelt midler: — Det betyr enormt mye
Haga Golfklubb i Bærum er en av søkerne som får støtte. Golfklubben tok store grep for et år siden, og fokuserte spesielt på kompetanse for å håndtere avfall og søppel på riktig måte. Det resulterte i et bidrag fra Miljøfondet på 100 000 kroner.
– Det er veldig hyggelig for oss som jobber i klubben å se at arbeidet blir lagt merke til. Vi har ønsket at dette skal være med på å inspirere både klubben og medlemmene våre, og andre golfklubber i Norge, sier sportssjef Andreas Thorp i Haga Golfklubb.
Sportssjef Thorp forteller videre at klubben delte opprydningsarbeidet i tre nøkkelgrupper:
- Drift: Å få oversikt og rydde opp alt på driftsavdelingen på korrekt og bærekraftig måte.
- Golfballer: Innsamling av golfballer på banen, i vannene og i elva.
- Avfall på banen: Å få «vanlige» søppelkasser på hvert hull ble byttet ut med færre miljøstasjoner på strategiske plasser.
– Miljø og bærekraft rommer enormt mye, så det var viktig for oss å definere tre områder vi trengte å ta tak i først. Den jobben fortsetter vi med i årene fremover, og da er det veldig fint at vi har fått støtten fra Miljøfondet med oss videre, legger han til.
– Man kan ikke starte med all jobben samtidig. Så man må tørre å starte et sted, og være tålmodig med arbeidet, avslutter han.
Nye søknadsmuligheter
Har du en rolle i idretten, engasjerer deg for klima og miljø og sitter på en idé til et klima- og miljøinitiativ? Miljøfondet vil åpne opp for nye søknader i 2024, hvor du kan søke støtte til utgifter tilknyttet et klima- og miljøinitiativ.
– Idretten har lyst til å gjøre en forskjell for bærekraft. At vi har mottatt 89 søknader i første søknadsperiode viser det høye engasjementet som finnes i norsk idrett, samt et ønske om å gjøre en innsats for grønn omstilling, avslutter Forberg.
Her er listen over hvem som har fått tildelt midler fra Miljøfondet:
Norske Studenters Roklubb
Norges Skiforbund
Lillehammer Seilforening
Norges Triatlonforbund
Alvdal Idrettslag
Rælingen Skiklubb
Haga Golfklubb
Vålerenga Idrettsforening Ishockey Bredde
Røa Allianseidrettslag
Brunlanes Sportsskyttere
Ølen idrettslag
Vålerenga Fotball Elite
Ullensaker/Kisa IL Innebandy
Konnerud IL Fotball
Askim golfklubb
Norges Skøyteforbund
Bergen Klatreklubb
Norges Skøyteforbund
Sportsklubben Nationalkameratene
Bundefjorden Seilforening
Norges Skiskytterforbund
Norges Skiskytterforbund
Fredrikstad Turnforening
IL ROS
Langevåg IL Fotball
Smørås Idrettslag
Båstad Idrettslag Skøyter
Sportsklubben Nationalkameratene
Norges håndballforbund
Raufoss IL Fotball