De tre finalistene er Jan Magne Dybvik fra Møre og Romsdal idrettskrets, Rolf Hall fra Troms og Finnmark idrettskrets og Eira Weseth fra Vestfold og Telemark idrettskrets.
– Vi skulle gjerne ha gitt alle ildsjelene en pris, de er alle veldig viktige for idrettsnorge. Men vi klarte å komme fram til tre finalister, forteller juryformann Kjetil André Aamodt.
Juryen i Årets ildsjel består av Kjetil André Aamodt, Marit Bjørgen, Olaf Tufte, Aida Dahlen, Are Strandli, Frode Grodås, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Silje Norendal og Berit Kjøll.
– Det er en umulig oppgave, men det sier bare noe om det mangfoldet, engasjementet og den enorme frivillige innsatsen som legges ned. Uten frivillighet er det ingen idrett, sier idrettspresident Berit Kjøll.
Om ildsjelene
Jan Magne Dybvik har vært i forskjellige utvalg og styrer i Godøy IL i 42 år. De siste årene har han vært leder for turgruppen. I hans regi har det blitt bygget en tursti på 5 kilometer som ligger idyllisk til ved fjellfoten av Godøyfjellet.
Rolf Hall har vært trener i 52 år, og er fortsatt en av Harstads Turnforening mest aktive trenere. I tillegg til sitt daglige engasjement for Harstad Turnforening er Rolf fortsatt aktiv i Harstad Innebandyklubb, og han går ofte rett videre til innebandytrening etter flere timer med turn i hallen.
Eira Weseth har hatt tillitsverv i Hof Idrettslag i 37 år, og hun er fortsatt leder av idrettslaget. Weseth har hatt en rekke oppgaver i idrettslaget de siste årene, blant annet som underholdningssjef under NM på ski, hun var med på å starte idrettsskolen for barn, hun har sittet i valgkomiteen og i jubileumskomiteen.
De uvurderlige
Over hele landet er det tusenvis av frivillige ildsjeler som gjennom hele året legger ned en uvurderlig innsats for sine klubber og utøvere. Fra september kunne man nominere sin favoritt til årets ildsjel. Deretter ble det valgt ut 11 kretsvinnere som i november ble overrasket av en idrettsprofil. Nå har juryen sammen kommet fram til tre finalister.
– Det var faktisk litt vanskeligere i år, fordi det var så mange fine kandidater. Det har vært mye snakk rundt bordet om hvem som skulle bli finalister. Det har vært en interessant prosess, forteller Aida Dahlen.
For bordtennisspilleren som tok en bronse i Paralympics 2020, har de frivillige spilt en helt spesiell rolle.
– De frivillige har betydd mye for meg og min karriere. De er uvurderlige de som jobber bak kulissene. De må vi ha med oss videre for at idretten skal gå rundt, sier hun.
Saken fortsetter under bildet.
Juryen for Årets ildsjel. Foto: Geir Owe Fredheim.
Gjør en innsats
For å kunne bli nominert til årets ildsjel må man ha gjort en solid frivillig, uegennyttig innsats i idretten utover det man kan forvente. Årets ildsjel kan heller ikke være ansatt i klubben.
– Det som gjør noen til en ildsjel er at de står opp hver morgen og tenker på hva de kan bidra med for idretten i sitt lokalsamfunn. De synes det er gøy å tilrettelegge for aktivitet, spesielt for barn og unge og for at de skal ha et sted å gå til utenom skolen. Hvis man gjør det uten å få betalt så er man en ildsjel, sier Aamodt.