Et felles løft for paraidretten: Pilot for Parakompetansesenter Øst
Hvordan kan vi styrke inkluderingen i idretten for barn og unge med funksjonsnedsettelser? Nå samler Viken idrettskrets og samarbeidspartnere krefter på tvers av sektorer for å utvikle en ny modell for bedre samarbeid, kompetanse og tilrettelegging.
Parakompetansesenter Øst er et pilotprosjekt initiert av Viken idrettskrets i samarbeid med idrettskretsene i Oslo, Innlandet og Vestfold og Telemark. Målet er å utvikle en bærekraftig samarbeidsmodell mellom det offentlige, frivillige og private, som gir barn, unge og voksne med funksjonsnedsettelser bedre tilgang til tilrettelagt idrett og aktivitet.
Prosjektet tar utgangspunkt i at 15–18 % av befolkningen har en funksjonsnedsettelse – det tilsvarer over 146 000 barn og unge i de involverte fylkene. Idretten har både vilje og kompetanse til å inkludere flere, men opplever utfordringer med å nå målgruppen og fagmiljøene rundt dem. Det mangler et felles knutepunkt som kobler idretten med viktige aktører som skole, helse, NAV og interesseorganisasjoner.
Prosjektet er inspirert av Paraidrettssenteret i Trøndelag, som har vist hvordan et kompetansesenter kan bidra til økt inkludering og bedre samhandling. På Østlandet finnes allerede sterke aktører som Beitostølen Helsesportsenter og Sunnaas sykehus, men det mangler en struktur som binder ressursene sammen.
Piloten skal gjennomføres i 2024–2025 og vil bestå av kartlegging, workshops og utvikling av en modell som kan implementeres lokalt. Dette skal skje i tett dialog med brukere, kommunale tjenester, idrettslag og organisasjoner. Parakompetansesenteret skal ikke nødvendigvis være et fysisk senter, men et fleksibelt knutepunkt for samhandling og kompetanseutveksling.
Prosjektet er forankret i flere av FNs bærekraftsmål, og har potensial til å skape både sosial og økonomisk gevinst – gjennom økt deltakelse, bedre livskvalitet og lavere behov for fremtidige offentlige tjenester.
Målet er enkelt, men viktig: Å gjøre det lettere for barn og unge med funksjonsnedsettelser å delta i idrett og oppleve mestring, tilhørighet og bevegelsesglede – på lik linje med alle andre.
Kortfakta om prosjektet
Tildelt støtte: Fra Sparebankstiftelsen DNB Stillingsressurs: Prosjektleder i 50 % stilling, i tillegg dekker Viken idrettskrets 20 % intern ressurs. Samarbeidspartnere: Prosjektet er et samarbeid mellom følgende idrettskretser: - Viken idrettskrets (prosjekteier) - Oslo idrettskrets - Innlandet idrettskrets - Vestfold og Telemark idrettskrets |