Istock

Frivillig drevet og kostnadsfritt folkehelsetiltak – det legger vi ikke ned!

Hvam golfbane bidrar til bedre folkehelse – og vi har dokumentasjonen på det. Nå vil fylkeskommunen legge den ned. Vedtaket er mangelfullt og har møtt klar motstand lokalt.

Hvam golfbane i Nes er et lavterskeltilbud der folk i alle aldre møtes til fysisk aktivitet, fellesskap og mestring – hele året. Nå skal banen legges ned. Det skjer uten reell dialog. Uten åpenhet. Og uten at fylkeskommunen gjort en reell vurdering om frivillig drift kan være løsningen. Det er verken god styring eller god folkehelsepolitikk. 

Ingen innsyn, ingen samtale 
Før fylkesrådet behandlet saken, ba Viken idrettskrets og Norges Golfforbund om innsyn i dokumentene. Det fikk vi ikke. Først etter klage og ny vurdering fra fylkesadvokaten fikk vi tilgang – for sent til å kunne påvirke noe. Å få møte i en sak hvor vi ikke vet hvilken informasjon politikere har fått er ikke nok. For da vi endelig fikk lese papirene, fant vi feil. Medlemstallene for klubben var gale, og mulighetene for videre drift var dårlig utredet. 

Skal demokratiet fungere, må folk få innsyn og bli hørt. Når så mange av fremtidens løsninger krever samarbeid mellom frivillighet og det offentlige, er det oppsiktsvekkende at verken idretten eller lokalbefolkningen ble lyttet til i denne saken. 

Golf gir helse – og sparer penger 
Golf gir lavere blodtrykk, bedre livskvalitet og 40 prosent lavere dødelighet, ifølge forskning. Hvam golfbane gir særlig eldre en mulighet til å holde seg aktive i trygge omgivelser – i eget tempo. To golfrunder i uka er nok til å oppfylle helsemyndighetenes anbefalinger. 

Helsedirektoratets egne tall viser at 100 personer som går fra inaktiv til aktiv, sparer samfunnet for 1,3 milliarder kroner. Hvis banen legges ned, risikerer vi det motsatte: at folk faller ut av fysisk aktivitet. Det koster. Hvam golfklubb er ikke bare en klubb – det er en grunn til å bevege seg. En golfbane som dette er et folkehelsetiltak fylkeskommunen får gratis. 

Ingen helsevurdering – tross lovkrav 
Fylkeskommunen er lovpålagt å vurdere helseeffektene av egne beslutninger. Likevel ser vi ingen vurdering av hvordan nedleggelsen påvirker folks mulighet for aktivitet. Golfens helsegevinst er ikke vurdert. I stedet viser fylket til at området kan brukes til turgåing og stolpejakt – men det er det mulig å få til også med en golfbane. Folkehelseloven sier tydelig at helse skal vurderes – men her har det ikke skjedd.  

Frivillighet er løsningen 
Hvam golfklubb er klar til å ta over driften. Det finnes vilje, kompetanse og dugnadsånd. En avtale om overdragelse eller langtidsleie gir fylkeskommunen en løsning som ikke koster én krone – men som sågar kan gi inntekter. Hvem taper på det? 

Skolen trenger plass – men har flere muligheter 
Ja, skolen kan trenge mer areal. Men golfbanen er ikke det eneste området skolen disponerer. Vi har pekt på andre løsninger. Det er mulig å samarbeide og sambruke – men det krever at fylket er villig til å snakke med oss. 

Hva vi ber om 

Vi ber fylkeskommunen om å: 

  • Stille nedleggelsesvedtaket i bero
  • Starte reell dialog med klubben, golfforbundet og idrettskretsen
  • Vurdere banen som et viktig folkehelsetiltak

Hvam golfbane og Hvam golfklubb er ressurser vi ikke har råd til å miste. Nå må fylkeskommunen gjøre det de egentlig er pålagt: lytte, samarbeide og tenke langsiktig.