Norge står overfor store demografiske endringer, hvor det snart vil være flere over 65 år enn unge under 20.
Norge står overfor store demografiske endringer, hvor det snart vil være flere over 65 år enn unge under 20.

Aktiv identitet – nøkkelen til livslang aktivitetsglede

Hvordan kan idretten bidra til å møte fremtidens helseutfordringer? Dette var temaet under Viken idrettskrets’ webinar «Aktiv identitet – en helhetlig tilnærming til livslang aktivitetsglede». Her ble det tydelig at samarbeid mellom idrett, helse og lokalsamfunn – støttet av ny og robust finansiering – er avgjørende for å lykkes.

Eldrebølgen utfordrer helsevesenet

Norge står overfor store demografiske endringer, hvor det snart vil være flere over 65 år enn unge under 20. Denne utviklingen legger press på helse- og omsorgstjenestene. Samtidig viser forskning at fysisk aktivitet kan forebygge sykdom, forbedre livskvaliteten og redusere helseutgifter.



Se hele webinaret Aktiv identitet - en helhetlig tilnærming til livslang aktivitetsglede her!

Viken idrettskrets jobber aktivt for å posisjonere idretten som en del av løsningen. Til idrettstinget i 2025 fremmer idrettskretsen et forslag om å opprette et utvalg som skal vurdere idrettens rolle i møte med samfunnets demografiske utfordringer. Målet er å gi klare anbefalinger for finansiering av tiltak gjennom idrettslag og idrettsråd.

I Viken finnes allerede eksempler på vellykkede satsinger, som prosjektene til idrettsrådene i Asker, Drammen og Kongsberg. Men for å gjøre dette arbeidet bærekraftig, kreves det politisk prioritering og øremerkede midler.

Samarbeid for å møte eldrebølgen

Yngve Carlsson, tidligere forsker og rådgiver i KS, åpnet webinaret med et overblikk over hvordan kommunene kan bruke idretten til å håndtere utfordringene som følger med en aldrende befolkning.

«Kommunene står foran store utfordringer med en aldrende befolkning, men idretten har en unik mulighet til å bidra,» sa Carlsson. Han fremhevet spesielt hvordan idrettslag kan være brobyggere mellom kommunale planer og lokale initiativ.

Han trakk frem Drammen som et vellykket eksempel, der programmet «Aktive lokalsamfunn» har bidratt til å forebygge helseutfordringer. «Ved å investere i aktivitet for eldre, reduserer vi ikke bare helseutgiftene, men skaper også sosiale møteplasser som styrker livskvaliteten,» sa Carlsson.

Fra idé til suksess: 60 pluss-programmet

Janne Hafskjold, samfunnsutvikler i Drammen Idrettsråd, delte erfaringer fra det suksessrike «60 pluss»-programmet. På tre år har over 600 eldre blitt inkludert i aktiviteter som kombinerer fysisk og sosial helse.

«Vi har nådd ut til over 600 seniorer på tre år. Det handler ikke bare om trening, men også om å gi eldre en arena for å føle tilhørighet,» sa Hafskjold. Hun beskrev hvordan programmet kombinerer lavterskelaktiviteter som ballspill og turgåing med sosiale arrangementer.

«Det er dette fellesskapet som gjør at deltakerne kommer tilbake,» sa hun, og påpekte hvordan flere eldre også blir frivillige eller motivatorer for andre i lokalsamfunnet.

Hva kan vi lære av Danmark?

Liss Pedersen Strøm, universitetslektor ved Norges idrettshøgskole, delte forskningsbaserte erfaringer fra Danmark. Hun understreket at samarbeid mellom kommuner og idrettslag skaper varige løsninger, men at det krever tydelig politisk forankring.

«Politisk forankring og robust finansiering er nøkkelen til suksess,» sa Strøm. Hun fremhevet også viktigheten av brukermedvirkning: «Når vi involverer brukerne, sikrer vi at aktivitetene faktisk møter behovene deres. Dette handler ikke bare om å få folk i aktivitet, men om å gjøre det til en naturlig del av livet.»

Strøm pekte på at Danmark har lykkes med å bruke idretten som et verktøy for å inkludere inaktive grupper. «Idretten må være en bro til aktivitet. Det er spesielt viktig for grupper som ikke tradisjonelt deltar i organisert idrett,» sa hun.

Fra frafall til livslang deltakelse

Webinaret ble avsluttet med en engasjert paneldiskusjon hvor Yngve Carlsson, Annica Øygard og Camilla Eidsvold diskuterte hvordan idretten kan bidra til å bygge en aktiv identitet hos befolkningen.

Generalsekretær i Folkehelseforeningen, Annica Øygard, fremhevet behovet for lavterskeltilbud: «Vi må møte folk der de er, både fysisk og mentalt.» Hun trakk frem eksempler på aktiviteter som har hatt lav terskel for deltakelse, men stor effekt på motivasjonen til deltakerne.

SV-politiker Camilla Eidsvold pekte på de store utfordringene med utenforskap og sosiale ulikheter i Østfold. «Østfold særlig så er jo utenforskap og ikke minst sosiale ulikheter i helse et av de største utfordringene vi har,» sa hun. Hun oppfordret til politisk vilje og modige prioriteringer: «Og det må politikerne forstå, meg inkludert, at her må man tørre å ta de vanskelige valgene og si at vi øker den potten fordi vi vet at om fire år sitter vi igjen med gevinsten.»

Webinaret viste at idretten har kraften til å endre liv, men det krever politisk prioritering og samarbeid på tvers av idrett, helse og politikk.