Logo til Viken idrettskrets

Viken idrettskrets sender eget høringssvar om spillemiddelordningen

Viken idrettskrets har valgt å ikke delta i Norges idrettsforbunds felles høringssvar i forbindelse med endringene i spillemiddelordningen. Dette skyldes uenigheter om hvordan midlene skal fordeles mellom fylkeskommunene.

Viken idrettskrets har nå sendt inn sitt eget høringssvar til Kultur- og likestillingsdepartementet. Idrettsforbundet ønsket at både idrettskretser og særforbund skulle sende inn et felles høringssvar, men dette valgte idrettskretsen å ikke delta i.

For oss er det avgjørende at fordelingen justeres til 1/3 per tildelingskriterium*. Dette er i tråd med anbefalingene fra Oslo Economics. Vi mener at dette vil gi en mer rettferdig fordeling av midler, spesielt i områder med lav anleggstetthet og store behov, forklarer styreleder i Viken idrettskrets Kjetil A. Bakke.

Idrettskretsen påpeker at de har en viktig rolle som idrettens regionale stemme. Når det gjelder spillemiddelordningen, handler det i stor grad om midler som er ment for idretten. Derfor er det naturlig at det oppstår regionale forskjeller og behov, og det er idrettskretsens oppgave å fremme det som er best for idretten i sin region.

Det er viktig for oss at idrettskretsene får gjøre sin regionale idrettspolitiske oppgave. En av våre viktigste oppgaver er nettopp å synliggjøre behovene i vår region, legger Bakke til.

Viktige innspill fra Viken idrettskrets
I sitt høringssvar peker Viken idrettskrets på flere sentrale områder som de mener må tas hensyn til i spillemiddelordningen. Idrettskretsen legger særlig vekt på behovet for økt satsing på utbygging av idrettsanlegg, og understreker at statlige mål om folkehelse, inkludering og frivillighet avhenger av en rettferdig fordeling av spillemidlene.

De siste årene har det vært en markant nedgang i bygging av idrettsanlegg, og dette er en betydelig politisk utfordring, sier Bakke.

Idrettskretsen viser til rapporten “Et stillesittende samfunn” fra Oslo Economics, som advarer om at nedgangen i fysisk aktivitet kan føre til samfunnskostnader på opptil 75 milliarder kroner årlig innen 2050. Viken idrettskrets mener at økt fokus på fysisk aktivitet bør være en politisk prioritet, og at flere idrettsanlegg er en strategisk investering for fremtiden.

Bedre faktagrunnlag er viktig
Viken idrettskrets støtter forslaget om fylkeskommunale behovsvurderinger som grunnlag for prioritering av spillemidler, men understreker at det må fungere som en “sikkerhetsventil” for å unngå overetablering av større anlegg. Lokale behov må fortsatt være det viktigste, og kretsen påpeker at godt samarbeid mellom kommune, idrettsråd og idrettslag er avgjørende.

Vi må sikre at staten gir et oppdatert og pålitelig faktagrunnlag, slik at prioriteringene er basert på reelle behov. I tillegg mener vi at dette også er en av grunnene til at staten må medfinansiere idrettsrådene, avslutter Bakke.



*Tildelingskriteriene for spillemidler bestemmer hvordan midlene fordeles basert på faktorene: anleggstetthet, innbyggertall og godkjent søknadsbeløp. I dag er brøken for fordeling 1/4, 1/4 respektive 1/2.