Musikken drar opp stemningen
Søndag var det duket for gjenåpningsfest på Øren. Hvis man drømmer om å se noen av de største frivillige organisasjonene samarbeide om en aktivitetsdag er det bare å ta turen til Øren skole- og flerbruksanlegg.
Det er 17.mai stemning. Ivrige trommeslag og trombonetoner øser ut av korpsteltet, speideren har satt opp telt og fått igang svelepanna, innebandybanen er satt opp utendørs, e-sport rommet på DBK er åpent, samtidig som Jenter10 gjennomfører en etterlengtet håndballcup bare noen meter unna. Det kryr av familier, barn og unge som vil prøve ut alle aktivitene og løper rundt med avkryssningsskjemaene sine. Kort summert er dette resultatet av en delingskultur som har skjedd over tid, hvor ulike frivillige organisasjoner kun vil det beste for innbyggerne i lokalsamfunnet.
- Det er en stor åpenhet mellom idrettslagene og mellom de ulike frivillige organisasjonene. Det vi ser her er en delingskultur på gode løsninger, sier en imponert Erik Unaas, styremedlem i Viken idrettskrets.
1. Drammen Speidergruppe var også en stor del av pandefri arrangementet.
- Det som kjennetegner Øren tror jeg er at vi har et bra FAU og et bra foreldrefelleskap hvor folk blir kjent på tvers av skolen og organisasjoner som tenker utenfor sin egen boks. Da får man til en del sammen, sier Silje Bjørge, Drammen speidergruppe.
Erik Unaas i engasjerte samtaler under søndagen med Odd Arild Amundsen, DBK og Drammen idrettsråds Geir Kihle.
Elvebyen Håndballklubbs Benedikte Hafr lurte på om Drammens Ballklubb kunne samarbeide om et Pandefri-arrangement på Øren. Én tanke ble til mange og flere firivillige organisasjoner hang seg på.
- Jeg ble inspirert av tanken å ha et eget Pandefri-arrangement og spilte ballen over til Ballklubben. Resten gikk omtrent av seg selv, sier Benedikte Hafr, Elvebyen håndball og initiativtaker for arrangementet.
Drammens Ballklubb nevnes i boligannonser
DBK er en gjeldende aktør for et Aktivt Lokalsamfunn i bydelen Øren i Drammen og er en utbredt leverandør for det skjer både på skolen og etter skoletid. Visjonen til DBK om at "alle skal med" legitimeres når man har en stab av trenere og ledere som faktisk evner å nå ut til alle elevene på Øren. Dette får de til ved å starte med samarbeid med det offentlige; motorikk-timer for barnehager, Fysak på skolen og IFO og SFO etter skolen. Det siste tilskuddet er Kameratgården som er et tilbud for de som ønsker å møtes for å drive med e-sport.
E-sport er et av tilbudene til Drammens Ballklubb. Søndag fikk de som ville prøve seg i den virutelle verden.
- Det er to ting som gjør at man får til et nærmiljø som lever. Det ene er samarbeidet med skolen, og det andre er beliggenheten. At det er et kompakt anlegg og ikke har de ulike delene så langt fra hverandre. Da blir dette et naturlig tilholdsted. Det er kjempegøy å bli trukket fram i boligannonser og vi ser på det som markedsføring samt et klapp på skulderen for at vi har klart å bidra til noe identitetsskapende for bydelen, forteller Hans Einar Ødegård, leder av IFO i Drammens Ballklubb.
Leter du etter en bolig i bydelen Øren er det vanskelig å finne en annonse uten av Drammens Ballklubb blir nevnt. Her er et eksempel:
Det er kort gange til det lokale idrettslaget Drammen Ballklubbs fine anlegg med flombelysning og kunstgressbane som islegges vinterstid. Her finner du også en trivelig lekeplass og en plastisbane hvor man kan gå på skøyter sommerstid. Idrettsklubben tilbyr også langrenn, bandy og allidrett, samt IFO og SFO – idrettsfritidsordning etter skoletid.
Delingskulturen gjør bydelen enda sterkere
Øren skolekorps har tidligere hatt opsjon på onsdager i øvingslokalet til Ballklubben. De var til stede med flere av sine musikanter.
Med god hjelp fra Øren skolekorps kunne deltagerne prøve ulike instrumenter.
- Vi synes det var veldig hyggelig å bli spurt, og veldig hyggelig at frivillige organisasjoner har begynt å tenke på hverandre igjen, sier Øyvind Bergum, dirigent i Øren skolekorps. - Vi har hatt litt nedgang av korpsmedlemmer under pandemien, men nå merker vi økt deltagelse igjen. Dette er en gledens dag! Vi opplever ikke idretten som en konkurrent. Flere av våre medlemmer er også med på SFO og IFO som sender sine musikanter hit når det trengs. Det er de samme barna til enhver tid og de skal bare ha det bra.
Så du mister ingen musikanter til idretten?
- Nei, jeg synes det er bra at ungene driver med korps. Men det er akkurat det samme hva de gjør, bare de har det bra. De må finne det de liker å holde på med og noe å bygge videre på. Personlig heier jeg like mye på bandylaget til DBK om vinteren som jeg heier på korpset vårt om sommeren, fortsetter Øyvind Bergum.
Trommer var en svært populær aktivitet under Pandefri-arrangementet på Øren.
Øren speidergruppe hadde det travelt med å lage sveler og aktivisere barn og unge som møtte opp på leirplassen utenfor skolen.
Hvordan får du rekruttert til speideren?
- Vi i speider’n er veldig glade for å være med på fellesdager som denne. Noen barn er aktive på tvers av både idrett, kultur og friluftsliv. Målet må være at alle barn og unge får være med på fritidsaktiviteter og oppleve mestring og fellesskap. Åpen dag er en flott måte å jobbe sammen om det, forteller Silje Bjørge.