Klatrevegg, trampoline, discomusikk og hinderløype. Når barnehager fra hele Drammen får boltre seg i det nye motorikkrommet i Øren flerbrukshall, er det liv fra gulv til tak. – Dette tilbudet er nok unikt i Norge, sier IFO-ansatt Odd Arild Amundsen.
– Fordi det er gøy å klatre i veggen- og gå i hinderløypa!
– At vi ikke leker det samme som i barnehagen!
– De er flinke, og lærer oss ting! Og spreke!
Filipa (6), Hera (6), Jonas (6) og Bastian (6) småtripper og ser seg stadig over skuldra. De har jo egentlig ikke tid til å stå her ute på gangen og snakke med oss – og det forstår vi godt.
Inne lokker nemlig diskomusikk på full guffe, resten av barnehagebarna og de spreke IFO-instruktørene. Og ikke minst klatrevegg, hinderløype, husker, ribbevegg, madrasser og klatretau.
Intervjuet blir kort. Snart hopper, spretter og klatrer de igjen, sammen med de andre barna fra Strømsø og Marienlyst barnehage. I dag er det deres tur til å boltre seg i det splitter nye motorikkrommet på Øren.
Da må tiden utnyttes til det fulle.
En drøm som går i oppfyllelse
– Tanken bak motorikkrommet er at barnehagene i Drammen kan komme hit og bli aktiviserte av dyktige instruktører, både i balanse, koordinasjon, rytme og ulike aktiviteter, sier primus motor i Drammen ballklubb (DBK), og ansatt i Idrettsfritidsordningen på Øren, Odd Arild Amundsen.
Drammen kommune og ballklubben samarbeider om tilbudet til barnehagebarna. Ballklubben har spyttet inn én million i utstyr. Ansatte på DBK er instruktører, og alle barnehager i Drammen skal få mulighet til å benytte seg av aktivitetstilbudet på fast basis. Helst en gang i uka.
– Dette er nok det første idrettslaget i Norge som har et sånt aktivitetstilbud for barnehager, sier Amundsen.
Så langt er 36 barnehager, både private og kommunale, brukere av ordningen - to uker etter oppstart. På sikt ønsker man å gi alle barnehagene i Drammen mulighetene til å bruke motorikkrommet fast.
Hele bydelen i aktivitet
Sammen med resten av ballklubben har Amundsen i mange år drømt om at klubben kan bli en aktør for alle som bor på Øren – i alle aldre – og ikke bare skoleelever tilknyttet IFO, eller de som allerede er aktive i idretten.
Med den nye flerbrukshallen på plass, inkludert motorikkrom, dansesal og et fullt utstyrt styrkerom, har dette ønsket tatt et stort steg i riktig retning. Nå rommer huset på Øren både ungdommer og seniorer i full aktivitet på kveldstid, og skoleelever og barnehagebarn fra hele Drammen i full sving på dagtid.
For Amundsen er det særlig én ting som er viktig. Å nå ut til enda flere barn og unge. Og gjerne de som ikke er så aktive.
– Gjennom dette tilbudet til barnehagene i Drammen, treffer vi alle unger uansett bakgrunn. Det handler om å gi gode opplevelser til barna og så et lite frø, slik at de blir glad i å være i aktivitet og bevege på kroppen sin, sier han.
– Og kanskje komme tilbake til idretten en dag, legger han til.
Inspirasjon for både store og små
Anne Gjemmestad Nilsen, virksomhetsleder for Bragernes og Fjell barnehageområde, er minst like fornøyd med det nye motorikkrommet – og tilbudet hos DBK -som Amundsen, Filipa, Bastian, Jonas og Hera. Hun synes det er strålende at kommunen og det frivillige kan gå sammen om et sånt tilbud, og ikke minst at det gir påfyll for både store og små.
– Det er jo et kjempeflott anlegg med masse flott utstyr – og med flinke instruktører som også gir oss ideer, og inspirasjon vi kan ta med oss tilbake til barnehagene.
Amundsen er veldig takknemlig for den nye flerbrukshallen på Øren, og ikke minst alle mulighetene den fører med seg:
– Vi er veldig takknemlige. Nå er det vår oppgave å fylle dette huset med noe meningsfullt. Og barnehager er meningsfullt, sier han med et smil.