Illustrasjon

Trygg på trening

I Norge deltar 90% av alle barn på fritidsarenaen, og svært mange av de i idretten. Seksuell trakassering og overgrep skal ikke skje og er direkte i strid med visjonen om «idrettsglede for alle». Vi må erkjenne at idretten er et speilbilde av samfunnet og at trakassering og overgrep også skjer i idrettssammenheng. Det er derfor viktig at trenere for barn og unge har trygge rammer rundt seg og kunnskap om hvordan de skal møte barn som blir utsatt for vold og overgrep.

Trygg på trening er med på å sikre at idretten utvikles til å bli et tryggere sted for alle barn og unge. Vi ønsker å skape en tryggere arena gjennom at trenere og frivillige får økt kunnskap og handlingskompetanse om seksuelle overgrep mot barn og unge. Våre faglige samarbeidspartnere er Nok. Bergen og Nok. Sogn og Fjordane

Foredraget Trygg på trening skal sikre at ledere i klubber og lag har bedre kunnskap om hvordan man kan møte barn og unge som har vært utsatt for seksuelle overgrep i idrettslag og jobber forebyggende med temaet i idrettslaget, synliggjør retningslinjer og følger veiledende saksgang. En åpen dialog om seksuelle overgrep mot barn vil bryte ned tabuer om seksuelle overgrep og skape tryggere rammer for barna. Målet er at idrettslaget blir en forutsigbar og trygg arena for alle involverte.

Trygg på trening-foredrag

  • Foredrag med Trond fra Nok. Bergen om omfang i samfunnsperspektiv og idretten, dilemmakort, bildedeling, samtaleteknikk, risikosituasjoner, veiledning og håndtering, MittVarsel.

Vi oppfordrer idrettslag til å vedta NIF sin veileder for saksbehandling og at dere synliggjør NIFs retningslinjer. Retningslinjene gjelder alle som er i kontakt med barn og unge og brudd på disse vil medføre konsekvens. Med økt fokus, kunnskap, verktøy og handlingskompetanse vil idrettsarenaen bli mindre attraktiv for overgripere.

TRYGGE VOKSNE GIR TRYGGE BARN

God innsikt og gode verktøy er nøkkelen til å sikre en god behandling av varslingssaker i norsk idrett. NIF tilbyr derfor systemet MittVarsel gratis til alle idrettslag og idrettsråd. Meld deg på informasjonsmøte og kurs nå.

Klikk her for mer informasjon.

Lurer du på hvordan du skal varsle, hvordan du skal hjelpe en som har varslet eller hvordan du skal håndtere et varsel så kan du få mer informasjon på ressurssiden vår om varsling her.

NIF lanserer ny politiattesttjeneste som er sikrere og enklere for idrettslag å administrere. Les mer informasjon på denne siden.

Idrettsforbundet har bidratt i utviklingen av Trygg på trening med Redd Barna-kurs i eget idrettslag.

Trygg på trening med Redd Barna består av 4 hoveddeler:
1. Først skal man snakke sammen om hva man allerede gjør nå som er bra. Hva gjør din klubb som skaper trygghet?
2. Deretter skal man se opplæringsfilmen og bli kjent med håndboka
3. Så skal man reflektere rundt forskjellige dilemmaer og hvordan man kan løse dem ut ifra det man har lært i opplæringsfilmen og de ulike verktøyene i håndboka.
4. Til slutt skal man bli enige om tre konkrete ting man skal gjøre for at barn skal være trygge på trening

Dilemmaene er generelle for idretten. Det er noen særforbund som har laget idrettsspesifikke dilemma. Du finner oversikt over særforbund her og mer informasjon om kurset på samme side.

Ønsker ditt idrettslag dette kurset ta kontakt med ditt særforbund - se info her, eller ta direkte kontakt med Redd Barna.

Som første idrettskrets i landet har Vestland idrettskrets signert samarbeidsavtale med to Nok.-sentre, nærmere bestemt Nok. Bergen og Nok. Sogn og Fjordane. De har arbeidsområde i tidligere Hordaland og Sogn og Fjordane, og vil være vår faglige samarbeidspartner i Trygg på trening-arbeidet. 

Trygg på trening er arbeidet vårt for å forebygge og håndtere seksuell trakassering og overgrep i idretten, og innebærer at idrettslag får hjelp til å implementere NIFs retningslinjer, saksgang og får gratis foredrag for klubbens medlemmer, samt veiledning til å håndtere saker. 

Seksuelle overgrep er brudd på Straffeloven (kap. 26), og skal meldes til, og etterforskes av politiet.

Nok. Bergen og Nok. Sogn og Fjordane har tilbud til utsatte, pårørende og fagpersoner. De kan kontaktes på respektives nettsider, klikk på navnene over.

Norges idrettsforbund (NIF) har laget et e-kurs i samarbeid med Redd barna. Du finner e-kurset til NIF på Kurs: Trygg på trening (NIF) | NIF e-læring

Flere særforbund har et e-kurs i samarbeid med Redd barna. Du finner e-kurset på Kurssøk - Min idrett ved å søke etter "Trygg på trening". 

Verdiwebinar 2021

I januar 2021 hadde vi en rekke verdiwebinar, blant annet Trygg på trening. Du kan se opptaket her.

Maria Dalsbø fra Vestland idrettskrets og Trond Berge Høvik fra Nok. Bergen pratet om arbeidet vi gjør for å skape en tryggere idrett og hva klubber kan gjøre. 

Referanser fra deltakere

Klikk deg inn hit for å se hva tidligere deltakere har sagt om foredraget.

Nok.sentrene

Nok.sentrene lagde i 2021 en kortfilm  med idrettskonktekst. Den viser at 1 av 3 kvinner og 1 av 10 menn har vært utsatt for overgrep.

Se kortfilmen her (38 sek)

Ønsker din klubb foredrag eller har generelle spørsmål, ta kontakt med:

Martin Uthaug på e-postadresse martin.uthaug@idrettsforbundet.no eller mobilnummer 975 38 679

 

Trenger du hjelp til å behandle en sak i klubben eller har spørsmål om politiattest eller MittVarsel, ta kontakt med:

Heidi Hatlen på e-postadresse heidi.hatlen@idrettsforbundet.no eller mobilnummer 480 21 398