I 2014 inngjekk den gong Hordaland idrettskrets ein avtale med Bergen kommune, byrådsavdeling for barnehage og skole om AktiVane. AktiVane er utarbeida av Idrett Bergen Sør (IBS), og HIK gjennomfører tiltaket i tett samarbeid med IBS. Målet med avtalen er å få eit meir aktivt og variert tilbod av god kvalitet i SFO gjennom kompetanseheving og rettleiing av SFO-tilsette og elevar i ungdomsskolen. Hovudmålgruppa er dei minst aktive borna og tiltaket skal difor ikkje koste noko ekstra, ikkje vere styrt av påmelding og det skal vere variert aktivitet med fokus på basisevner.
Avtalen med kommunen er blitt revidert og frå 2020 inneber avtalen støtte til ei 50%-stilling og oppstartsstøtte til nye skular som blir med i tiltaket. AktiVane blir óg støtta med eit beløp til å kursa ungdomsskuleelevane som blir Aktivitetsleiarar i SFO. Les heile avtala med Bergen kommune lengre nede.
Sidan 2014 har AktiVane auka jamt og trutt i omfang og det er i 2020 25 barneskular og 14 ungdomsskular i Bergen kommune med i tiltaket.
Dei gode erfaringane frå Bergen kommune har gjort at tiltaket er blitt utvida til to andre kommunar i fylket. I Øygarden kommune er fire barneskular og ein ungdomsskule med og på hausten 2019 kom ein barneskule og ein ungdomsskule i Bjørnafjorden kommune med.
Våren 2019 blei to masteroppgåver om AktiVane publisert. Dette er kvalitative studiar gjort av to studentar ved HEMIL-senteret ved Universitetet i Bergen og her kan ein lesa om både dei tilsette og ungdomsskuleelevane sine opplevingar med AktiVane
På Idrett Bergen Sør sine nettsidar kan du finne infomateriell og filmen om AktiVane
AVTALE MED BERGEN KOMMUNE
I avtalen med Bergen kommune står det blant anna:
AktiVane
Et godt samarbeid mellom Idrett og SFO/skole kan bidra positivt til barns fysiske, mentale helse og utvikling.
AktiVane er en modell utviklet og eies av Idrett Bergen Sør (IBS). Hovedmålsettingen med AktiVane i SFO er at barn skal få oppleve gleden med å drive med idrett og fysisk aktivitet. AktiVane skal gi et mer aktivt tilbud av god kvalitet i SFO gjennom kompetanseheving og veiledning av SFO-ansatte og elever i ungdomsskolen (som har valgt «innsats for andre» som valgfag). Ungdomsskoleelevenes innsats i modellen er helt sentral.
Aktivitetsopplegget i AktiVane er laget spesielt med tanke på de minst aktive barna. En AktiVane-økt følger en bestemt ramme og innenfor denne er det mulighet med varierte aktiviteter med fokus på basisferdigheter.
Skolene som er med i AktiVane får tilgang til et stort antall ferdige øktplaner som er utarbeidet av HIK og Idrett Bergen sør. Skolene som er med på AktiVane får i tillegg til kursing og veiledning, tilbud om å delta på en inspirasjonssamling i året. Samlingen skal gi både teoretisk og praktisk påfyll. Målgruppen er SFO-ansatte og lærerne i ungdomsskolen som har ansvar for elevene som er aktivitetsledere.
AktiVane gjør det mulig å innføre en god ordning på SFO med idrettsaktivitet i mange skoler på relativt kort tid. Modellen har en plan for kompetanseheving som gjør SFO i stand til å gjennomføre et godt aktivitetstilbud på egenhånd og gir oppfølging fra idretten til skolene som vil bidra til å holde fokuset på fysisk aktivitet oppe.
Kompetanseheving
Sentralt i AktiVane er kompetansehevingstiltak for ansatte i SFO og for ungdomsskoleelevene som deltar. Gode aktivitetsvaner og kontinuitet i tilbudet om idrettsaktivitet i SFO er avhengig av at ansatte i SFO har kunnskap om planlegging og gjennomføring av ulike aktiviteter. Det er også behov for mer kunnskap om hvordan aktivitet kan tilrettelegges for de barna som har særskilte behov.
Før skolene kan starte opp med AktiVane i SFO må ansatte og elever i ungdomsskolen gjennomføre kurset Aktivitetsleder barneidrett. Kurset er kompetansegivende i Norges idrettsforbunds kursportefølje. Etter gjennomført kurs får ansatte og elever på ungdomsskolen tett oppfølging slik at SFO selv skal klare å drifte aktivitetstilbudet. Fra og med skolens 2. år med AktiVane anbefales det at de ansatte i SFO får delta på nye kurs og at barneskolene kan søke om å få prøve ut ulike idretter i SFO i en tidsbegrenset periode (f.eks. 5 ganger med innebandy).
En forutsetning for at aktiviteten skal bli lystbetont for alle er at tilbudet som leveres er av god kvalitet. Hovedmålgruppen i AktiVane er de minst aktive barna. Det kreves mer for å aktivisere denne gruppen. Kunnskap om tilrettelegging av aktivitet er derfor en svært viktig faktor i denne modellen. Kompetanseheving i form av kurs og veiledning er derfor helt avgjørende for kvaliteten på aktivitetstilbudet.
Elevene fra ungdomsskolene som er aktivitetsledere i AktiVane gir SFO en mulighet til å stille med flere voksne. Dette fører til mindre venting og flere aktive barn, og ikke minst at flere barn blir sett. Ungdomsskoleelevene kan delta som aktivitetsledere i AktiVane gjennom faget utdanningsvalg eller valgfagene «innsats for andre» eller «fysisk aktivitet og helse». AktiVane gir et godt faglig tilbud til ungdomsskolene i Bergen kommune i form av kompetanseheving og arbeidserfaring til elevene.