- Det blir en livsstil, sier Akin entusiastisk.
Han har akkurat avsluttet en svett treningsøkt med flere av de beste og mest lovende kickbokserne i landet. Noen står foran sine første, viktige konkurranser, andre har allerede markert seg internasjonalt.
I 1995 var Akin med å etablere Fighter Kickboxingklubb, en klubb som i dag har tre avdelinger og 700 medlemmer, med en imponerende merittliste. I flere perioder har Akin vært klubbens leder, i tillegg til sportslig leder og hovedtrener for fullkontakt klubb- og landslagsnivå. Elevene hans har vunnet 82 medaljer i perioden 2001-15, hvorav 44 er internasjonale titler. Akin er dermed tidenes mestvinnende norske landslagstrener.
Filosofien er at gode trenere og et godt miljø legger grunnlaget for gode prestasjoner. Hans egen interesse for kampsport våknet da Akin som barn så Bruce Lee-filmene, og 15 år gammel ble han bergtatt av «Kickboxer» med Jean Claude van Damme. Men foreldrene ville ikke at Akin skulle begynne med den slags. I ett år snek han seg på kickboksing-trening mens familien trodde at han spilte fotball.
- Jeg var helt frelst. Men det var først da jeg meldte meg på en konkurranse at jeg mannet meg opp til å fortelle det hjemme, sier han og ler. Nå sitter han på kontoret i lokalene klubben disponerer i Bjølsenhallen. I tillegg er det full aktivitet på Dælenenga og i Asker.
- Hva var bakgrunnen for at du ville starte en egen klubb?
- Jeg hadde prøvd ut flere klubber og også drevet med boksing. Men jeg ville så mye, og fant ingen tilbud som jeg var helt fornøyd med.
Målet var å etablere en klubb med folk som ville satse. Etter hvert kom flere utøvere fra andre klubber og Fighter Kickboxingklubb vokste ut av lokalene og fikk i 2005 plass i Bjølsenhallen. Nå satses det både på barn, ungdom og toppidrett.
«Vi har alltid siktet langt fram og hatt fokus på trenerutdanning og et godt sosialt miljø. Flere av de tidligere mesterne våre er fortsatt med som trenere. Gode forbilder er viktig.»
Trenerne får ingen lønn, men dekket utgifter til konkurranser og samlinger.
- Hva kreves for å få folk til å stille opp og gjøre en frivillig innsats?
- Det hjelper å spørre på en hyggelig måte. Og så må de se verdien i det og føle at de får noe igjen. Likevel er det ikke alltid det er like enkelt.
- Hvordan jobbes det for å skape trivsel og tilhørighet?
- Vi har fokus på holdninger og adferd, og er opptatt av å formidle gode verdier. For eksempel er vi veldig strenge med rus og alkohol på konkurranser og treningsleir. Ofte handler det om å se enkeltindividet og å bygge opp samholdet. Barn og unge som trener hos oss skal få med seg både idrettsglede og ydmykhet.
De siste fem årene har Akin vært ansatt i klubben. Arbeidet han legger ned strekker seg likevel langt utover vanlig arbeidstid. Uten at han føler det som noe offer.
- Jeg er mer opptatt av alt jeg får igjen. Når jeg ser glade 3-5-, 6-9- og 10-12-åringer som trener mens foreldrene venter tålmodig, eller de som har holdt på en stund og begynner å lukte på konkurranser og sikter mot en internasjonal karriere... Gleden og energien som spres i klubben er verdt tiden man legger ned. Kone og barn vet hvor viktig dette er for meg, jeg tar dem med når det passer.
For tre år siden mottok han Oslo Idrettskrets’ hederspris, og i fjor ble han tildelt Norske Idrettsleder-veteraners ærespris. I tillegg har han vært nominert til Årets Trener på Idrettsgallaen tre ganger.
- For meg betyr det mye at sporten blir lagt merke til. Det er ikke mange kampsportledere som har fått disse prisene, og det er flere som fortjener å få mer oppmerksomhet.
- Hvilke ambisjoner har du for klubben?
- Målet er å ivareta barn og ungdom som trener i dag og få dem til å bli i idretten, samt rekruttere nye, fremtidige topputøvere. Øverst på ønskelista står større og bedre lokaler.
- Vi har mange på venteliste. Samlet sett er kampidrett den tredje største idretten i Oslo, likevel trenes det ofte i bomberom og på steder med dårlige fasiliteter.
Akin mener det må legges opp til kampsport-arealer i alle nye anlegg som bygges.
- Jeg håper politikerne i større grad vil bidra til dette. Fra vår side vil vi samarbeide med både bydelene, barnehager og skoler for å gjøre kickboksing mer kjent. Det er fortsatt en ny idrett i Norge, med potensiale til å vokse videre.